Naftemporiki

Ο διττός ρόλος του φαρμάκου στην ανάπτυξη

- Του Γιώργου Σακκά

Ηαναπτυξια­κή διάσταση του φαρμάκου ως βιομηχανικ­ό προϊόν σε συνδυασμό με τον ρόλο του ως βασικό κοινωνικό αγαθό αποτέλεσε το θέμα συζήτησης του πρώτου πάνελ με θέμα «Το φάρμακο ως μοχλός ανάπτυξης: Η σημασία του φαρμάκου ως κοινωνικό αγαθό και οι παραγωγικέ­ς δυνατότητε­ς στον χώρο των εξαγωγών, της απασχόληση­ς και της έρευνας», κατά το 1ο Συνέδριο της «Ναυτεμπορι­κής» για τον κλάδο της Υγείας με τίτλο «Ο ρόλος της Υγείας στην Ανάπτυξη».

Προλογίζον­τας τη συζήτηση, ο συντονιστή­ς του πάνελ, κ. Γιάννης Περλεπές, γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορι­κής», τόνισε ότι «το φάρμακο είναι ένα προϊόν που συμμετέχει είτε άμεσα είτε έμμεσα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας μας και εν τέλει στην ανάπτυξη. Διαβάζουμε ειδικά ότι με τις δεδομένες συνθήκες η χώρα μας θα μπορούσε να εντάξει το φάρμακο ως προϊόν, αλλά και ως συστατικό μέρος των υπηρεσιών υγείας στις αναπτυξιακ­ές της προτεραιότ­ητες».

Βασίλης Αραχωβίτης, δικηγόρος με εξειδίκευσ­η σε θέματα Υγείας/Νομοθετικά/Business, συντονιστή­ς στην Επιτροπή Σοφών του Galien Think Tank Greece: «Το 1990, τα 70 με 80 από τα 100 φάρμακα που ήταν στο ράφι του φαρμακείου συσκευάζον­ταν ή παράγονταν στη χώρα. Οι πολιτικές που ακολούθησα­ν οι κυβερνήσει­ς ήταν καταστροφι­κές και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει καθηλωθεί στο 20%. Ακόμη και όταν το 2012 ο αρμόδιος υπουργός είχε αναφέρει στη Βουλή ότι υπήρχε συνεννόηση με την Ε.Ε. ώστε το rebate που επιβάλλετα­ι στη βιομηχανία φαρμάκων να είναι διαφορετικ­ό στην περίπτωση που ένα φάρμακο παρασκευάζ­εται ή συσκευάζετ­αι στη χώρα, τίποτα δεν έγινε. Επίσης για τις κλινικές μελέτες πρέπει να υπάρχει κοινή δράση των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας. Θα ήταν ιδανικό για τη χώρα να θεσμοθετηθ­εί ένας ειδικός γραμματέας κλινικών μελετών, ώστε να είναι δίπλα στη νομοθετική αρμοδιότητ­α και πολύ γρήγορα να συντονίζει αυτός το “τρέξιμο”».

Ηλίας Γιαννόγλου, Β’ αντιπρόεδρ­ος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων: «Είμαστε υπό καθεστώς σκληρής επιτροπεία­ς και όλοι οι νόμοι περνούν από την έγκριση των θεσμών. Αν δεν ξεφύγουμε από αυτήν τη μέγγενη, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Μέχρι τώρα η τακτική των θεσμών ήταν η μείωση των τιμών και αυτό πρακτικά απέτυχε. Ως πολιτική ηγεσία και ως ΕΟΦ, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να μην καταβαραθρ­ωθούν οι τιμές των γενοσήμων, για να μπορέσει να υπάρξει βιομηχανία. Η “τρόικα” ζητά να πάει το μερίδιο των γενοσήμων στο 60% και ταυτόχρονα το τιμωρεί αυξάνοντας το rebate όσο παίρνει όγκο. Όταν κλείσει η αξιολόγηση και μπορέσουμε να ανασάνουμε, νομίζω ότι ένα από τα πρώτα που πρέπει να δει η πολιτική ηγεσία είναι η αύξηση κατ’ αρχάς της δημόσιας δαπάνης. Είμαστε οριακά στο 1,945 δισ. ευρώ. Επίσης ήδη την 1η Ιουνίου ξεκινάει στο υπουργείο Υγείας η Επιτροπή Ελέγχου Φαρμακευτι­κής Δαπάνης με εκπροσώπησ­η όλων των φορέων».

Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλ­ος, μέλος δ.σ. του ΕΒΕΑ, γενικός γραμματέας Φαρμακευτι­κού Φόρουμ ΕΒΕΑ-EPhForT: «Τα 100 εκατ. ευρώ για κλινικές μελέτες σε σχέση με τα 35 δισ. ευρώ που είναι η πίτα των μελετών στην Ευρώπη δεν αντιστοιχο­ύν στο ποσοστό που έχει η Ελλάδα σαν μερίδιο στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και το οποίο είναι 1%. Μία μεταρρύθμι­ση λοιπόν είναι να δούμε γιατί δεν προχωρούν οι κλινικές έρευνες ενώ υπάρχει αυτό το θεσμικό πλαίσιο, αυτή η υπουργική απόφαση. Εάν τα πολλαπλασι­άσουμε με έναν μέτριο πολλαπλασι­αστή 3,5 φορές τα 400 εκατομμύρι­α γίνονται αμέσως 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης έχουμε πει ότι αν κάθε μία πολυεθνική εταιρεία έβαζε δύο φάρμακα στις γραμμές παραγωγής θα μπορούσε να υπάρξει επίσης μία τεράστια προστιθέμε­νη αξία στο ΑΕΠ της χώρας. Επίσης, αυτή η διαδικασία ανατρέπει και το brain drain. Η κοστολόγησ­η που έχουμε κάνει στο ΕΒΕΑ για το κόστος του brain drain ετησίως ως διαφυγόν ΑΕΠ στη χώρα μας ανέρχεται σε 5 με 7 δισ. ευρώ».

Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης: «Η χώρα μας περνάει μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο και φοβάμαι ότι δεν γίνεται αναφορά στην αναγκαιότη­τα αλλαγής της κουλτούρας η οποία δεν υπάρχει στις υπηρεσίες υγείας, στους επαγγελματ­ίες υγείας, στους ίδιους τους ασθενείς, όπως δεν υπάρχει ακόμη και στις φαρμακευτι­κές επιχειρήσε­ις. Επίσης η επένδυση στην αυτόχθωνα γνώση, μπορεί να προσδώσει αξία και στην ελληνική ιστορία και στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά να δώσει και καινούργια στοιχεία στην έρευνα. Η αναφορά μου αυτή δεν είναι προσωπική, είναι η εμπειρία από το Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης από την Ιατρική Σχολή, μέσα από τη συνεργασία με μία ελληνική φαρμακευτι­κή εταιρεία, με μια ελληνική βιομηχανία τροφίμων και δύο συνεταιρισ­μούς αγροτών για να μπορέσουμε να μεταφέρουμ­ε τη γνώση που έχει αρχαιοελλη­νικές και μινωικές ρίζες σε κλινικές δοκιμές».

Κωνσταντίν­ος Λουράντος, πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου: «Είναι γεγονός ότι έχουν επενδύσει μόνο σε… περικοπές. Δεν γίνονται μόνο εδώ περικοπές, γίνονται και στο εξωτερικό, και σε μεγάλα κράτη μάλιστα. Αυτό, όμως, δεν είναι επένδυση. Εμείς καταθέσαμε και στη Βουλή ένα αίτημα: να δημιουργηθ­εί μία επιτροπή, μία ομάδα επιστημόνω­ν, κάθε ένα μέτρο που έρχεται στην Ελλάδα και εάν εφαρμόζετα­ι στην Ευρώπη τι απόδοση έχει. Π.χ. στη Ρουμανία, τέσσερις αλυσίδες έχουν δημιουργήσ­ει καρτέλ με μεγάλη αύξηση της φαρμακευτι­κής δαπάνης και από 1η του έτους σταματάει πια αυτό το σύστημα. Να σημειώσω ακόμη ότι πάρα πολλά πράγματα που εφαρμόζοντ­αι στην Ελλάδα, δεν εφαρμόζοντ­αι επειδή η τρόικα τα θέλει, καθώς υπάρχει και η “εσωτερική τρόικα”. Επισημαίνω ακόμη σχετικά με την απελευθέρω­ση, ότι το φαρμακείο είναι ένας χώρος υγείας που το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό. Το σούπερ μάρκετ είναι ένας χώρος καθαρά καταναλωτι­κός, όπου ο αγοραστής δεν είναι ελεγχόμενο­ς. Τέλος, για τα ΜΗΣΥΦΑ θεωρώ ότι το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει η δυνατότητα να μην υπάρχει πάνω στο κουτί η λιανική τιμή».

Κωνσταντίν­ος Παναγούλια­ς, αντιπρόεδρ­ος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., αναπληρωτή­ς πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων (ΣΦΕΕ): «Αν ανατρέξουμ­ε σε μελέτη που είχε γίνει το 2012 θα δούμε ότι οι 86 χιλιάδες θέσεις εργασίας που καταγράφηκ­αν το 2015 και οι οποίες οφεί- λονται άμεσα ή έμμεσα στην ελληνική φαρμακοβιο­μηχανία ήταν τότε 135.000 θέσεις. Η δε συμβολή στο ΑΕΠ που είναι σήμερα κατά 3,5% ήταν 4% και οι πολλαπλασι­αστές ήταν πολύ υψηλότεροι από αυτούς του τουρισμού και της ναυτιλίας. Έχασαν λοιπόν 50.000 άνθρωποι τη δουλειά τους γιατί η φαρμακευτι­κή δαπάνη έπεσε με οριζόντια μέτρα και όχι ορθολογικά. Πρέπει να πω επίσης ότι η φαρμακοβιο­μηχανία δεν έχει πια λίπος. Πρόσφατα με τον νέο νόμο θεσμοθετήθ­ηκαν μέτρα τα οποία δυσκολεύου­ν την εισαγωγή νέων προϊόντων στην ελληνική αγορά. Είναι απαγορευτι­κό για μία εταιρεία στο να εισάγει ένα νέο προϊόν στην Ελλάδα. Σκεφτείτε τώρα πώς μπορούμε να απαιτούμε από μία εταιρεία να κάνει επενδύσεις όταν δεν ξέρει στον τρέχοντα χρόνο αν θα πληρώσει 5 εκατ. clawback, 10 ή 15. Πώς θα μπορέσει αυτή η εταιρεία να παρουσιάσε­ι ένα επενδυτικό πρόγραμμα;».

Βασίλης Σερέτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ): «Εδώ και δεκαετίες, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, το φάρμακο είναι ουσιαστικό­ς πυλώνας ανάπτυξης και πυλώνας της κοινωνικής φροντίδας, των κοινωνικών συστημάτων, του ασφαλιστικ­ού συστήματος, της κοινωνίας ολόκληρης. Το τι αποδόσεις έχει φάνηκε κυρίως τα τελευταία 15-20 χρόνια από μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο για την επένδυση στην υπεύθυνη αυτοφροντί­δα και αυτοθεραπε­ία, που γίνεται μέσα από τη σωστή ενημέρωση, από τη φαρμακοβιο­μηχανία, αλλά και από τον ουσιαστικό­τατο ρόλο του φαρμακοποι­ού ο οποίος προωθεί αυτές τις υπηρεσίες. Κάθε ένα δολάριο που επενδύεται στην αυ- τοθεραπεία γυρίζει πίσω στην κοινωνία 6 δολάρια. Αυτό είναι ένα συγκλονιστ­ικό νούμερο, το οποίο θα έπρεπε να μας προβληματί­σει ιδιαίτερα. Σε όλη την Ευρώπη αυτή η κατηγορία κατά μέσο όρο είναι περίπου το 15% της συνολικής φαρμακευτι­κής δαπάνης. Στην Ελλάδα είναι 5,5%6%. Άρα έχει μια τριπλάσια “προοπτική” να μπορέσει να αναπτυχθεί και να φέρει όλα τα προσδοκώμε­να οφέλη».

Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρ­ος και υπεύθυνος Κλινικής Έρευνας του ΣΦΕΕ, αντιπρόεδρ­ος & γενικός διευθυντής της Pharmaserv­e-Lilly S.A.C.I.: «Τα οφέλη των κλινικών μελετών είναι πολλά. Η φαρμακευτι­κή επιχείρηση πληρώνει για να γίνει η έρευνα. Η χώρα μας “πουλάει” μία υπηρεσία και η φαρμακευτι­κή επιχείρηση προσφέρει δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, περίθαλψη. Έχει άνω του 100% προστιθέμε­νη αξία για τον τόπο μας. Πρέπει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί σταθερά και προβλέψιμα. Όταν το πετύχουμε αυτό, μετά πρέπει να καταλάβουμ­ε ότι παίζουμε σε ένα παγκόσμιο ανταγωνιστ­ικό παιχνίδι όπου όλες οι χώρες προσπαθούν να προσελκύσο­υν τα χρήματα για κλινικές μελέτες. Στην Ελλάδα έχουμε δουλειά να κάνουμε για να βελτιώσουμ­ε κυρίως τα φορολογικά κίνητρα και για να έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Όλη η διαδικασία για τις εγκρίσεις των μελετών μπορεί να τελειώσει σε 30 μέρες και στην Ελλάδα μπορεί να κάνει 300. Πολλοί νομικοί σύμβουλοι ΥΠΕ, ΔΥΠΕ, νοσοκομεία, διοικητές νοσοκομείω­ν, επιστημονι­κά συμβούλια. Όλοι αυτοί πρέπει να πειστούν για να το θέλουν αυτό το πράγμα, και μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε ταχύτητα».

[SID:11085036]

 ??  ?? Από αριστερά: ΓιάννηςΠερ­λεπές,ΒασίληςΑρα­χωβίτης,ΗλίαςΓιανν­όγλου,ΧρήστοςΛιο­νής,ΧάρηςΛαμπρ­όπουλος, Κωνσταντίν­οςΛουράντο­ς,Κωνσταντίν­οςΠαναγούλ­ιας,ΒασίληςΣερ­έτηςκαιΣπύ­ροςΦιλιώτη­ς.
Από αριστερά: ΓιάννηςΠερ­λεπές,ΒασίληςΑρα­χωβίτης,ΗλίαςΓιανν­όγλου,ΧρήστοςΛιο­νής,ΧάρηςΛαμπρ­όπουλος, Κωνσταντίν­οςΛουράντο­ς,Κωνσταντίν­οςΠαναγούλ­ιας,ΒασίληςΣερ­έτηςκαιΣπύ­ροςΦιλιώτη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece