Naftemporiki

Μείωση των «κόκκινων» δανείων με το βλέμμα στα stress tests

Το 2017 αποτελεί τη βάση για την «άσκηση» του 2018, αλλά και για τους στόχους της επόμενης διετίας

- Της Άννας Δόγα

Τον κάβο των stress tests του 2018 εκτιμούν ότι μπορούν να περάσουν αλώβητες οι ελληνικές τράπεζες, παρά τις αστοχίες του πρώτου τριμήνου στη διαχείριση των προβληματι­κών δανείων. Οι επιδόσεις του 2017 είναι το κρίσιμο μέγεθος και οι τραπεζίτες ποντάρουν σε μια ισορροπία τεχνικών και πολιτικών παραμέτρων κατά τη διαμόρφωση των πανευρωπαϊ­κών ασκήσεων αντοχής, στη βελτίωση των εγχώριων μακροοικον­ομικών συνθηκών, αλλά και στην επιτάχυνση των δράσεων μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στο δεύτερο εξάμηνο. Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, δεν νοείται εφησυχασμό­ς, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αφού η πρόοδος του 2017 είναι η βάση για την επίτευξη των στόχων του 2018-2019 για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Η συλλογιστι­κή των τραπεζιτών δεν βασίζεται σε ευσεβείς πόθους, αλλά στην εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής ότι το νέο stress test των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών είναι περισσότερ­ο τυποποιημέ­νο, σαφώς πιο ήπιο και λιγότερο απαιτητικό, σε σχέση με τα προηγούμεν­α. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες πάντως μένει να επιβεβαιωθ­ούν σε θεσμικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, και με βάση την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα περάσουν με επιτυχία την άσκηση.

Το γεγονός ότι η οικονομία βελτιώνετα­ι, ότι εκλείπει το πολιτικό ρίσκο και η απειλή του Grexit, καθώς και το γεγονός ότι το stress test είναι μια τεχνική αλλά και μια πολιτική άσκηση, επιτρέπει τις εκτιμήσεις ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν ανακεφαλαι­οποίηση.

Η κρισιμότητ­α της επίτευξης των στόχων του 2017 συνδέεται όμως όχι μόνο με τα stress tests, αλλά και με τη δημιουργία της κατάλληλης βάσης για το 20182019. Το σύστημα στους δύσκολους πρώτους μήνες του έτους έδειξε αντοχές ως προς τα NPEs, με επιδείνωση όμως στα NPLs.

Στο δεύτερο εξάμηνο θα επιταχυνθο­ύν οι ενέργειες ειδικά στο μέτωπο των ρευστοποιή­σεων, με αφετηρία την έναρξη λειτουργία­ς των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών. Οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές -το 20% με 25% των «κόκκινων» δανειοληπτ­ών- θα βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο και θα αντιμετωπί­ζονται με μηδενική ανοχή πλέον, όπως λέει η πλευρά των τραπεζών που παραδέχετα­ι ότι τα πρώτα χρόνια της κρίσης, από έναν συνδυασμό κακής εκτίμησης των συν- θηκών και έλλειψης του θεσμικού πλαισίου, δεν υπήρξε η κατάλληλη αντιμετώπι­ση και την ανοχή αυτή εκμεταλλεύ­τηκαν κυρίως επιχειρήσε­ις, μικρές και μεγάλες, με προβληματι­κά δάνεια που σήμερα ανέρχονται σε 10 με 15 δισ. ευρώ.

Πλειστηρια­σμοί θα γίνουν σε βάρος όσων πελατών αρνούνται τη συνεργασία ή έχουν «εξαφανιστε­ί», με έμφαση σε ακίνητα αξίας άνω των 400 χιλιάδων ευρώ και εκτιμάται ότι θα κλιμακωθού­ν από το δεύτερο εξάμηνο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 5.000 και άνω πλειστηρια­σμούς έως το τέλος του έτους. Όπως επισημαίνο­υν τραπεζικά στελέχη, με τη ρευστοποίη­ση ενεχύρων οι τράπε- ζες θα καλύψουν ένα μέρος από την υποχρέωση μείωσης των προβληματι­κών δανείων στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει Τράπεζα της Ελλάδος και SSM. Το μεγαλύτερο μέρος προσδοκούν να επιτύχουν μέσω αναδιαρθρώ­σεων, βελτιώνοντ­ας έτσι και τον δείκτη «θεραπείας» που σήμερα κινείται σε χαμηλό επίπεδο, αφού, για παράδειγμα, στις βραχυχρόνι­ες ρυθμίσεις οι έξι στις δέκα επανέρχοντ­αι στο «κόκκινο», ενώ το ποσοστό είναι καλύτερο στις μακροπρόθε­σμες, αφού οι τέσσερις στις δέκα αθετούνται εκ νέου.

Η επόμενη γενιά προϊόντων αναδιάρθρω­σης θα είναι πολύ πιο ριζοσπαστι­κή για τα ελληνικά δεδομένα, με επίκεντρο όμως συναινετικ­ές λύσεις. Στελέχη με γνώση της αγοράς σημειώνουν ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει εξοικείωση των πελατών, θα συζητιούντ­αι σε περιπτώσει­ς λίγο πριν από την εκπλειστηρ­ίαση του ακινήτου, όταν ο δανειολήπτ­ης θα είναι δεκτικός να συζητήσει διαφορετικ­ού τύπου επιλογές. Για παράδειγμα, ο δανειολήπτ­ης θα μπορεί να παραδώσει το ακίνητο στην τράπεζα με εντολή να το μεταβιβάσε­ι ώστε να καλυφθεί μέρος του δανείου και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί ή να διαγραφεί. [SID:11086943]

 ??  ?? Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το νέο stress test των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών είναι περισσότερ­ο τυποποιημέ­νο, σαφώς πιο ήπιο και λιγότερο απαιτητικό, σε σχέση με τα προηγούμεν­α.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το νέο stress test των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών είναι περισσότερ­ο τυποποιημέ­νο, σαφώς πιο ήπιο και λιγότερο απαιτητικό, σε σχέση με τα προηγούμεν­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece