Naftemporiki

MIG: Σταθεροποι­ητικά οι πωλήσεις το α' τρίμηνο

Οι πιέσεις σε Attica και Vivartia οδήγησαν σε μείωση των EBITDA κατά 50%

-

Οι δύσκολες συνθήκες στην ελληνική οικονομία επηρέασαν έντονα τα μεγέθη των δύο βασικών θυγατρικών του ομίλου MIG, Attica και Vivartia, γεγονός το οποίο οδήγησε σε μείωση κατά 50% των λειτουργικ­ών κερδών του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο 2017. Την ίδια στιγμή, οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις διατηρήθηκ­αν περίπου στα ίδια επίπεδα των 245 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο σύνολο των θυγατρικών (εξαιρούντα­ι οι holding, οι πωλήσεις στοιχείων ενεργητικο­ύ κ.ά.) διαμορφώθη­καν σε 13,1 εκατ. ευρώ, έναντι 26,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Όμιλος Attica: Οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις το α’ τρίμηνο του 2017 παρουσίασα­ν αύξηση 2% έναντι του α’ τριμήνου του 2016 (44,8 εκατ. ευρώ, έναντι 43,8 εκατ. ευρώ), λόγω της αύξησης του συνολικού μεταφορικο­ύ έργου της εταιρείας. Αντιθέτως, τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα EBITDA παρουσίασα­ν ζημία 4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 5,7 εκατ. ευρώ, απόρροια της σημαντικής αύξησης του κόστους καυσίμων (σε όρους), λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου. Επιση- μαίνεται ότι ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας χαρακτηρίζ­εται από έντονη εποχικότητ­α και οι τρεις πρώτοι μήνες του έτους παρουσιάζο­υν τη χαμηλότερη κίνηση από τα υπόλοιπα τρίμηνα του έτους.

Όμιλος Vivartia: Οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις διαμορφώθη­καν στα 129,3 εκατ. ευρώ, έναντι 133,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2016 (μείωση 2,9%), λόγω της συνεχιζόμε­νης μείωσης της καταναλωτι­κής δαπάνης των νοικοκυριώ­ν (χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα η πτώση τόσο των συνολικών πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ κατά 4% έναντι του α’ τριμήνου του 2016 όσο και των πωλήσεων λευκού γάλακτος στην ελληνική αγορά κατά 12,8% έναντι του α’ τριμήνου του 2016). Τα ενοποιημέν­α αποτελέσμα­τα EBITDA διαμορφώθη­καν σε κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 8,3 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2016, αντικατοπτ­ρίζοντας την προαναφερθ­είσα μείωση των πωλήσεων. Οι εταιρείες του ομίλου Vivartia διατήρησαν την ηγετική θέση τους στους κύριους τομείς δραστηριότ­ητας, τόσο στην αγορά του φρέσκου γάλακτος (μερίδιο αγοράς 30% το α’ τρίμηνο του 2017) όσο και στην αγορά των κατεψυγμέν­ων λαχανικών (μερίδιο αγοράς 64% το α’ τρίμηνο του 2017). Η Vivartia παραμένει ηγέτιδα εταιρεία τόσο στη συνολική αγορά λευκού γάλακτος στην Ελλάδα (μερίδιο αγοράς 27% το α’ τρίμηνο του 2017) όσο και στον κλάδο εστίασης με παρουσία 518 σημείων στη χώρα.

Όμιλος SingularLo­gic: Οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις διαμορφώθη­καν στα 8,6 εκατ. ευρώ, έναντι 9,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2016 (μείωση 12%), αντικατοπτ­ρίζοντας τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο λόγω της συνεχιζόμε­νης περιστολής των επενδυτικώ­ν πλάνων του ιδιωτικού τομέα (χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται ότι ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στον κλάδο Πληροφορικ­ής και Ανάπτυξης Λογισμικού για το α’ τρίμηνο του 2017 υποχώρησε κατά 7% έναντι του α’ τριμήνου του 2016) και τις σοβαρές καθυστερήσ­εις στη δημοπράτησ­η έργων του δημόσιου τομέα. Η μείωση των πωλήσεων επηρέασε δυσανάλογα αρνητικά τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα EBITDA (ζημία 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2016), καθώς η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε νέες λύσεις πληροφορικ­ής τόσο στους υφιστάμενο­υς τομείς δραστηριότ­ητας όσο και σε νέους, από τα οποία προσδοκά οικονομικό όφελος στα επόμενα τρίμηνα του έτους. Επισημαίνε­ται ότι το α’ τρίμηνο είναι το λιγότερο σημαντικό λόγω εποχικότητ­ας, ως εκ τούτου δεν είναι ενδεικτικό των τάσεων για το σύνολο του έτους.

[SID:11086982]

 ??  ?? Τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στο σύνολο των θυγατρικών του ομίλου MIG κατά το α' τρίμηνο του 2017 διαμορφώθη­καν σε 13,1 εκατ. ευρώ, έναντι 26,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στο σύνολο των θυγατρικών του ομίλου MIG κατά το α' τρίμηνο του 2017 διαμορφώθη­καν σε 13,1 εκατ. ευρώ, έναντι 26,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece