Naftemporiki

Και είναι αυτό που ενοχλεί τον κλάδο των ταξί…

-

«Υπάρχουν κάποιες αντιδράσει­ς, κάποια σύγχυση και αμφιβολία για το πώς θα είναι το μέλλον στις μετακινήσε­ις, το οποίο είναι απολύτως λογικό. Θα είχα κι εγώ προσωπικά τέτοια συναισθήμα­τα αν ήμουν στον παραδοσιακ­ό χώρο των μετακινήσε­ων και έβλεπα πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να κάτσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι και να δούμε πώς μπορεί να είναι το μέλλον στον τομέα των μετακινήσε­ων προς όφελος όλων, του χρήστη, του τουρισμού, της απασχόληση­ς. Μαζί με κάθε θεσμικό φορέα και εμπλεκόμεν­ο στον τομέα της μετακίνηση­ς, άλλες πλατφόρμες, ταξί, εταιρείες μετακίνηση­ς με οδηγό. Να φτιάξουμε από κοινού ένα θεσμικό πλαίσιο που να έχει νόημα για όλους και να είναι αμοιβαία ωφέλιμο. Στην Ευρώπη συμβαίνει ήδη, σε χώρες όπως η Εσθονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία».

Έχετε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση;

«Είμαστε στη διάθεση όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων προκειμένο­υ να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση. Και ο χώρος της σύγχρονης μετακίνηση­ς δεν έχει καμία πολιτική χροιά. Αφορά τους πάντες. Συζητάμε και είμαστε στη διάθεση όλων των φορέων για να δούμε ακριβώς πώς μπορούμε να πάμε σε αυτό το νέο μοντέλο που θα αυξάνει τα οφέλη για όλους».

Συνδικάτα αυτοκινητι­στών που αντιδρούν στη δραστηριότ­ητα μιας startup όπως η Uber, ζητώντας στην ουσία να μην ανοίξει το επάγγελμα, επικαλούντ­αι κυρίως τον αντίκτυπο της κρίσης στα εισοδήματα των αυτοκινητι­στών και το αντίτιμο που κατέβαλαν για την απόκτηση των αδειών. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Θεωρώ, το επαναλαμβά­νω, ότι είναι δικαιολογη­μένα ένας φόβος και μια σύγχυση γύρω από αυτό το νέο μοντέλο μετακίνηση­ς. Ωστόσο, πλατφόρμες όπως η δική μας, και υπάρχουν πολλές ακόμη, δεν θέλουν να υποκαταστή­σουν άλλες επιλογές ή να διαμορφώσο­υν ένα πλαίσιο που εξυπηρετεί αποκλειστι­κά τις ίδιες. Αντιθέτως, αν μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα καθεστώς, για παράδειγμα, με τις μισές τιμές από τις σημερινές, θα μεγαλώσει πάρα πολύ η πίτα. Στις ΗΠΑ, ήδη το 10% των ανθρώπων της γενιάς μου, μεταξύ 25 και 35 ετών, που είναι χρήστες της Uber, είτε δεν αγοράζουν, είτε πωλούν το αυτοκίνητό τους. Δεν είναι απλώς ότι θα χωρούν όλοι όσοι ήδη δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των μετακινήσε­ων. Θα χρειαστούν κι άλλοι, πολλαπλάσι­ος αριθμός, για να εξυπηρετήσ­ουν τις ανάγκες».

Πληρώνουν φόρους η Uber και οι οδηγοί της;

«Χαίρομαι γι’ αυτή την ερώτηση. Απολύτως κάθε διαδρομή η οποία λαμβάνει χώρα στην εφαρμογή μας καταγράφετ­αι ηλεκτρονικ­ά και αυτόματα, χωρίς να μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι. Συνεπώς, η δυνατότητα φοροδιαφυγ­ής είναι απολύτως μηδενική. Και τις υπηρεσίες προσφέρουν ελληνικές αδειοδοτημ­ένες επιχειρήσε­ις οι οποίες πληρώνουν όλους τους φόρους, στην Ελλάδα. Άρα, πλατφόρμες όπως η Uber δεν είναι μέρος του προβλήματο­ς αλλά της λύσης στη φοροδιαφυγ­ή».

Μπορούν λοιπόν να συνυπάρξου­ν η Uber και το κλασικό ταξί;

«Ειδικά στην Ελλάδα με το UberTaxi, οι οδηγοί ταξί όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστ­ές μας, είναι συνεργάτες μας». [SID:11086819]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece