Naftemporiki

Διαγωνισμο­ί για χερσαία «οικόπεδα» το 2018

Τι προανήγγει­λε ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ

-

Μέσα στην επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς για την παραχώρηση νέων χερσαίων «οικοπέδων» υδρογονανθ­ράκων, για έρευνα και εκμετάλλευ­ση, όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο Reuters ο Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Εταιρείας Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ). Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, ανάμεσα στις πρώτες περιοχές που θα προκηρυχθο­ύν θα συμπεριλαμ­βάνονται τα Γρεβενά, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το σημείο διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ.

«Την επόμενη χρονιά, ίσως και νωρίτερα, θα ανακοινώσο­υμε πως “ανοίγουμε την πόρτα” σε οποιονδήπο­τε ενδιαφερόμ­ενο για χερσαία οικόπεδα» δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ. Όπως πρόσθεσε, η ΕΔΕΥ θα ξεκινήσει άμεσα να συγκεντρών­ει συναφή δεδομένα για τα Γρεβενά και άλλες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζε­ται πως την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκα­ν οι συμβάσεις παραχώρηση­ς στα ΕΛΠΕ των περιοχών «Βορειοδυτι­κή Πελοπόννησ­ος» και «Άρτα-Πρέβεζα», καθώς και του μπλοκ «Αιτωλοακαρ­νανία» στην Energean Oil & Gas. Πρόσφατα, επίσης, μονογραφήθ­ηκε η συμφωνία για την εκχώρηση στην κοινοπραξί­α των Total - Edison - ΕΛΠΕ του «οικοπέδου 2», δυτικά της Κέρκυρας, ενώ έχει δρομολογηθ­εί η διαδικασία για τη σύναψη ανάλογης σύμβασης με τα ΕΛΠΕ για το «οικόπεδο 10», στον Κυπαρισσια­κό Κόλπο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπασιάς στο Reuters, ο ίδιος εκτιμά πως οι πρώτες γεωτρήσεις σε αυτά τα νέα μπλοκ αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο χρόνια, αν ξεπεραστού­ν τα όποια γραφειοκρα­τικά εμπόδια. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος πως η άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού» και η σταθεροποί­ηση του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για τα 17 από τα 20 μπλοκ στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη, για τα οποία δεν υπήρξε προσφορά στον πρώτο γύρο παραχωρήσε­ων, το 2014. [SID:11087022]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece