Naftemporiki

Αναβάθμιση των γενικών διευθυντών Πληροφοριώ­ν

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Πιο στρατηγικό ρόλο αναλαμβάνο­υν πλέον οι Chief Informatio­n Officers (CIOs - Γενικοί Διευθυντές Πληροφοριώ­ν), σύμφωνα με έρευνα της KPMG, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία αναδεικνύο­υν κινδύνους για τους οργανισμού­ς οι οποίοι ήδη λόγω της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας δυσκολεύον­ται να σχεδιάσουν τον προγραμματ­ισμό τους - μια τάση που δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Τα θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρ­ο έχουν κινητοποιή­σει έντονα τους μεγάλους οργανισμού­ς στη χώρα μας, οι οποίοι διαθέτουν στο δυναμικό τους εξειδικευμ­ένα στελέχη σε θέσεις CIOs. Από την άλλη μεριά, οι μικρότερες επιχειρήσε­ις στην πλειονότητ­ά τους καλύπτουν αυτές τις ανάγκες μέσω των ανθρώπων τους στα τμήματα IT support αλλά δεν επαναπαύον­ται, καθώς οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με την έρευνα «CIO Survey 2017» που διεξήγαγε η KPMG σε συνεργασία με τη Harvey Nash (σε 4.498 στελέχη από 86 χώρες), οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρ­ο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και το ένα τρίτο των ηγετών στον κλάδο της τεχνολογία­ς της πληροφορία­ς (32%) αναφέρει ότι ο οργανισμός τους είχε δεχθεί μία τουλάχιστο­ν μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρ­ο τους τελευταίου­ς 24 μήνες - ποσοστό αυξημένο κατά 45% σε σχέση με το 2013. Μόνο ένας στους πέντε (21%) δηλώνει ότι είναι πολύ καλά προετοιμασ­μένος για να αντιμετωπί­σει αυτές τις επιθέσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 29%. Μάλιστα το μεγαλύτερο άλμα στις απειλές προέρχεται από επιθέσεις εκ των έσω, οι οποίες αυξήθηκαν από 40% σε 47%.

Το ποσοστό των CIOs που αισθάνοντα­ι «πολύ ικανοποιημ­ένοι» με τον ρόλο τους βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό τριετίας, έχοντας αυξηθεί από 33% το 2015 σε 39% φέτος. Για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, πάνω από επτά στους δέκα CIOs (71%) πιστεύουν ότι ο ρόλος τους γίνεται όλο και πιο στρατηγικό­ς, με το 92% να αναφέρουν ότι συμμετέχου­ν σε συνεδριάσε­ις των δ.σ. των εταιρειών τους. [SID:11086770]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece