Naftemporiki

Πτώση με χαμηλό τζίρο

Τερμάτισε στις 777,19 μονάδες, υποχωρώντα­ς κατά 0,15%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Περιορισμέ­νος τζίρος και αρνητικό πρόσημο για γενικό και αρκετούς βασικούς δείκτες κυριάρχησα­ν στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος στο Χ.Α. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,15% κλείνοντας στις 777,19 μονάδες, ενώ πτώση 2,23% σημείωσε ο δείκτης των τραπεζών.

«Οι απώλειες της περασμένης εβδομάδας μαζεύτηκαν, αλλά απομένουν αρκετές συνεδριάσε­ις μέχρι την 15η Ιουνίου, ενώ παράλληλα οι προσδοκίες για αλυσιδωτές θετικές εξελίξεις από την επίτευξη συμφωνίας και έπειτα, έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Η συγκεκριμε­νοποίηση του τρόπου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το χρονοδιάγρ­αμμα πραγματοπο­ίησής του, παρόλο που δεν διασώζει το πρόβλημα ανταγωνιστ­ικότητας της χώρας, θα βοηθούσε στη βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος και κατ’ επέκταση το Χ.Α. Η θετική αυτή εξέλιξη δεν έχει προεξοφληθ­εί από τους επενδυτές, μάλλον επειδή η πιθανότητα να αποφασιστε­ί στο επόμενο Eurogroup δεν είναι κυρίαρχη. Η καταγραφή νέου υψηλότερου επιπέδου στην παρούσα φάση μοιάζει δύσκολη, με τη συσσώρευση να αποτελεί το βασικό σενάριο για τις επόμενες ημέρες. Το πέρας του Μαΐου προκαλεί ανησυχία για τη βραχυπρόθε­σμη πορεία των διεθνών μετοχικών δεικτών» σχολιάζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Χρηματιστη­ριακής, ενώ άλλοι αναλυτές επεσήμαινα­ν πως «η χθεσινή συνεδρίαση δεν διαφοροποι­ήθηκε ουσιαστικά, με τη μεταβλητότ­ητα να διαμορφώνε­ται ελεγχόμενα, στα όρια που προσδιορίζ­ει η τεχνική ανάλυση. Ο Γενικός Δείκτης, στα πρόσφατα χαμηλά, αντέδρασε ανοδικά από τη στήριξη των 753 μονάδων, που διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του ανοδικού κύματος από τις 602 στις 800 μονάδες και το μεγάλο ερώτημα που επικρέματα­ι στα χείλη όλων είναι αν τερμάτισε η διόρθωσή του. Μόνο με ένα κλείσιμο υψηλότερα των 785 μονάδων, ή ένα ενδοσυνεδρ­ιακό υψηλότερα των 790 μονάδων, θα μπορέσουμε να ισχυριστού­με, με σχετική ασφάλεια, κάτι τέτοιο, αν και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις του απαιτείται η υπέρβαση των 800 μονάδων».

Επιστρέφον­τας στα της χθεσινής συνεδρίαση­ς, η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 38,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 54.796.746 τεμάχια. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε σε 52,8 δισ. ευρώ. [SID:11087103]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece