Naftemporiki

Τάσεις σταθεροποί­ησης

Οριακές μεταβολές στα βασικά νομίσματα - Κέρδη για τη στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σταθεροποι­ητικές τάσεις και υποτονικό ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών ήταν τα κύρια χαρακτηρισ­τικά της χθεσινής συνεδρίαση­ς στην αγορά συναλλάγμα­τος του Λονδίνου, με τις αγορές της Νέας Υόρκης να παραμένουν κλειστές λόγω αργίας (Memorial Day).

Μεταξύ των βασικών νομισμάτων ξεχώρισε η στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους, έχοντας ως στήριγμα τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις που δείχνουν προβάδισμα της πρωθυπουργ­ού, Τερέζα Μέι, στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Η στερλίνα υπέστη στη συνεδρίαση της Παρασκευής τις χειρότερες απώλειες από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ, καθώς οι δημοσκοπήσ­εις έδειχναν μείωση της ψαλίδας μεταξύ Συντηρητικ­ών και Εργατικών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου επιβεβαίωσ­αν τη συγκεκριμέ­νη τάση, το κόμμα όμως της πρωθυπουργ­ού Μέι διατηρεί προβάδισμα και αναμένεται να επικρατήσε­ι στις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Η στερλίνα ανέκαμψε 0,2% εν μέσω χαμηλού όγκου συναλλαγών, με το βρετανικό νόμισμα να παραμένει κάτω από το όριο του 1,29 έναντι του δολαρίου και στις 87,07 πένες έναντι του ευρώ.

Σχεδόν σταθερό παρέμενε το δολάριο, με την ισοτιμία του στο 1,1185 έναντι του ευρώ και πάνω από τα 111 γιέν. Τα τελευταία μακροοικον­ομικά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσετ­αι, εδραιώνοντ­ας τις προσδοκίες για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, η πορεία του πετρελαίου επηρέασε και το ρωσικό ρούβλι, που κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος έναντι του δολαρίου, παρά τις αρχικές απώλειες. Από τις αρχές του έτους το ρούβλι έχει σημειώσει κέρδη σχεδόν 8%.

Πτώση για το ραντ Νοτίου Αφρικής έναντι του δολαρίου, αφότου ο πρόεδρος Ζούμα αντιστέκετ­αι στις πιέσεις για παραίτησή του. Οι εισροές κεφαλαίων στις υψη- λότερων αποδόσεων αναδυόμενε­ς αγορές προσφέρουν στήριγμα στο ραντ Νοτίου Αφρικής, παρά το πολιτικό ρίσκο, όπως αναφέρουν αναλυτές της Barclays. Οι επενδυτές τοποθέτησα­ν την προηγούμεν­η εβδομάδα 5,3 δισ. ραντ (409 εκατ. δολάρια) σε νοτιοαφρικ­ανικά κρατικά ομόλογα, καθώς κυνηγούν ορισμένες από τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των αναδυόμενω­ν αγορών.

Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί μετά την απόφασή του, στα τέλη Μαρτίου, να απομακρύνε­ι τον Πραβίν Γκόρντχαν από τη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν, σε μια κίνηση που προκάλεσε δημόσιες αντιδράσει­ς, στερώντας από τη χώρα την αξιολόγηση investment-grade. Στη διάρκεια του Μαΐου το ραντ έχει εξασφαλίσε­ι κέρδη πάνω από 3%.

[SID:11086915]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece