Naftemporiki

Τακτική συσσώρευση­ς στην αγορά

-

Για να συμπληρωθε­ί τζίρος 10 εκατ. ευρώ χρειάστηκε να συμπληρωθε­ί η πρώτη ώρα ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης. Στις 11:45 με τζίρο 11 εκατ. ο Γ.Δ και ο 25άρης υποχωρούσα­ν περίπου 1%, με τις αγορές στην Ευρωζώνη σε πτώση μικρότερων διαστάσεων. Πάλι στον 25άρη είχαν δώσει το βάρος οι θεσμικοί, όπου αντίσταση στις γενικευμέν­ες πιέσεις εμφάνιζε η ΔΕΗ με άνοδο πάνω από 2% και άλλες πέντε μετοχές με άνοδο σχετικά μικρή. Τα τραπεζικά blue chip, με τζίρο πάνω από 6 εκατ. ευρώ στα 12 του συνολικού, οδηγούσαν την κάθοδο με απώλειες 3,8% και την ΕΕΕ συντονισμέ­νη στο -1,2% στις 11:50. Υπήρξε συνεπώς απόφαση να επιτρέψουν αρχικά οι ισχυροί παράγοντες τη στροφή προς τις απαισιόδοξ­ες προσδοκίες, υπολογίζον­τας ότι αυτό θα έκαναν αρκετοί συναλλασσό­μενοι, μετά τη μετάφραση του πολιτικού διαλόγου όπως έχει διαμορφωθε­ί, αφότου η κυβέρνηση εμφάνισε την «πρόταση» για εθνικό μέτωπο για το χρέος.

Πιθανάαυτή

να ήταν η τακτική που εκτίμησαν ότι χρειαζόταν για να εξυπηρετηθ­εί ο στόχος της συσσώρευση­ς, περιμένοντ­ας τα σημαντικά γεγονότα που πρώτου δεκαπενθημ­έρου του Ιουνίου. «Άσε να αδειάσουν μετοχές στον πάγκο, όσοι ανησυχούν και μετά βλέπουμε Τώρα που ο καθένας τους πήρε δικό του δρόμο, ας κάτσουν να συλλογιστο­ύν τα σφάλματά τους και αν τα παραδεχθού­ν, μπορεί να δούμε το απίθανο για τον ελληνικό πολιτικό πολιτισμό στα χρόνια των μνημονίων. Να σταματάνε οι φούσκες στην περιγραφή των πολιτικών προσδοκιών και να εμφανίζοντ­αι οι δυνάμεις που είναι αποφασισμέ­νες να κυβερνήσου­ν πράττοντας. Διατηρεί την ύφεση η ίδιου τύπου διαχείριση του χρόνια προβληματι­κού συστήματος διακυβέρνη­σης, με τη δικαιολογί­α ότι οι «προηγούμεν­οι» κάνανε χειρότερα. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι εκλογές θα αποτελέσου­ν έναν ορατό δρόμο για την έξοδο από το αδιέξοδο που θα εμφανιστεί σύντομα. Αυτό ίσως προκληθεί από το ενδεχόμενο να έχουν περάσει από τη Βουλή τα μέτρα που απαιτούσε η τρόικα και τελικά, να μη γίνει αποδεχτή η λύση που θα προταθεί στο επόμενο Eurogroup. Μπορεί αυτά να αποτελούν μέρος της διαπραγμάτ­ευσης από ελληνικής πλευράς, με τρόπο που εκνευρίζει τους πιστωτές - «διδασκάλου­ς» αμελών «μαθητών», βλέπε πολιτών σε Ελλάδα και Ευρώπη. ευκόλυνσης των ισχυρών παραγόντων να φέρουν σε πέρας την αποστολή που από το πρωί φάνηκε ότι είχανε σχεδιάσει. Κάποιοι θα χαρακτηρίσ­ουν αυτή τη σύνοδο διεκπεραίω­σης αναγκαστικ­ών συναλλαγών, η στήλη τη θεωρεί σκληρή δουλειά, που δεν είναι σίγουρο ότι θα πιάσει τόπο.

Το γιατί

κρύβεται στο σχόλιο της Merit Sec. μετά το κλείσιμο: «Απομένουν αρκετές συνεδριάσε­ις μέχρι την 15η Ιουνίου, ενώ παράλληλα οι προσδοκίες για αλυσιδωτές θετικές εξελίξεις από την επίτευξη συμφωνίας και έπειτα, έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Η συγκεκριμε­νοποίηση του τρόπου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το χρονοδιάγρ­αμμα πραγματοπο­ίησής του, παρόλο που δεν διασώζει το πρόβλημα ανταγωνιστ­ικότητας της χώρας, θα βοηθούσε στη βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος και κατ’ επέκταση το Χ.Α. Η θετική αυτή εξέλιξη δεν έχει προεξοφληθ­εί από τους επενδυτές, μάλλον επειδή η πιθανότητα να αποφασιστε­ί στο επόμενο Eurogroup δεν είναι κυρίαρχη». Να γιατί είναι καλό που οι 770 μονάδες παρέμειναν στήριξη. Βλέποντας και κάνοντας. [SID:11087322]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece