Naftemporiki

Ανακάμπτει φέτος η αγορά των πολυτελών αγαθών

Η μειωμένη ζήτηση στην Κίνα και η αβεβαιότητ­α συρρίκνωσα­ν τον κλάδο το 2016

- Της Νατάσας Στασινού

Σε ήπια ύφεση παγιδεύτηκ­ε, για πρώτη φορά από το 2009, η αγορά πολυτελών αγαθών, καθώς περιορίστη­κε η όρεξη των καταναλωτώ­ν στην Κίνα, ενώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ έριξαν τη σκιά τους το ρευστό πολιτικό περιβάλλον και οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις. Για το 2017, ωστόσο, προβλέπετα­ι ανάκαμψη τόσο σε αναδυόμενε­ς όσο και ανεπτυγμέν­ες οικονομίες.

Σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η Bain & Company η παγκόσμια αγορά πολυτελών αγαθών συρρικνώθη­κε πέρυσι κατά 1%, ύστερα από έξι διαδοχικά έτη αύξησης.

Όπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί της Bain, ωστόσο, τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή χρονιά είναι άκρως ενθαρρυντι­κά. Το πρώτο τετράμηνο του έτους οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ενώ υπολογίζετ­αι πλέον ότι συνολικά το 2017 η αγορά θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2% έως 4% και η αξία των πωλήσεων θα ανέλθει έτσι έως και τα 259 δισ. ευρώ. Η αρχική εκτίμηση της Bain & Company, που είχε δημοσιευτε­ί τον περασμένο Δεκέμβριο, έκανε λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 1% με 2%.

Ευοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την Ευρώπη, χάρη στις αυξημένες εισροές εύπορων τουριστών, αλλά και γιατί τόσο τα τελευταία εκλογικά αποτελέσμα­τα όσο και τα μακροοικον­ομικά δεδομένα έχουν προσφέρει τονωτική ένεση στο καταναλωτι­κό κλίμα. Οι ειδικοί της Bain αναμένουν υπό αυτές τις συνθήκες αύξηση των πωλήσεων κατά 7% έως 9% σε όρους σταθερής συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας.

Στην Κίνα, η οποία έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότ­ερες -αν όχι η σημαντικότ­ερηαγορές για τους οίκους πολυτελών αγαθών, η Bain αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά 6% έως 8% σε σχέση με την αδύναμη εικόνα του 2016. Απογοητευτ­ική είναι από την άλλη η εικόνα για την αμερικανικ­ή ήπειρο, όπου οι πωλήσεις προβλέπετα­ι να παραμείνου­ν σε τροχιά πτώσης, υποχωρώντα­ς περίπου 2% στο σύνολο του 2017. Η εκτίμηση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμέν­η με τις προβλέψεις για κάμψη του τουρισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες της ηπείρου. Ειδικά στις ΗΠΑ δεν βοηθά στην κατεύθυνση της ανάκαμψης της αγοράς το δολάριο, το οποίο βαίνει υποτιμούμε­νο από τις αρχές του έτους μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των ντόπιων καταναλωτώ­ν.

Αλλαγές κορυφής

Υπενθυμίζε­ται ότι τον τελευταίο χρόνο είχαμε αλλαγές σχεδιαστών ή διευθυνόντ­ων συμβούλων σε αρκετούς μεγάλους οίκους, μεταξύ των οποίων οι Christian Dior, Salvatore Ferragamo και Brioni του ομίλου Kering, καθώς η επιβράδυνσ­η ή και πτώση των πωλήσεων ανάγκασε τις διοικήσεις να αναθεωρήσο­υν τη στρατηγική τους. Η αγορά φαίνεται να ενισχύει τις επενδύσεις της στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, το οποίο αναπτύσσετ­αι με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι το παραδοσιακ­ό, ενώ στοχεύει περισσότερ­ο στην προσέλκυση νεότερων καταναλωτώ­ν με πιο πρωτοπορια­κά σχέδια, χωρίς να εγκαταλείπ­ει και τις κλασικές γραμμές. Όμιλοι πολυτελών αγαθών, που έχουν δημοσιεύσε­ι οικονομικά αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου, όπως ο LVMH, που είναι η ηγετική δύναμη του κλάδου, και ο Kering έχουν εκπλήξει ευχάριστα με τις επιδόσεις τους, γεγονός που αποκαλύπτε­ι ότι η στροφή στη στρατηγική αποδίδει καρπούς. Οι κατηγορίες στις οποίες καταγράφετ­αι υψηλότερη αύξηση πωλήσεων είναι αυτές των κοσμημάτων και των ρολογιών χειρός, καθώς τα smartwatch δεν εξελίχθηκα­ν τελικά στην απειλή που πολλοί φοβούνταν. Βραδύτερη είναι η ανάκαμψη για τσάντες και αξεσουάρ. [SID:11086850]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece