Naftemporiki

Εκπέμπουν SOS οι χαλυβουργί­ες

Επιστολή δ.σ. εταιρειών για το ΕΤS

-

Κραυγή αγωνίας από τις χαλυβουργί­ες της Ευρώπης, που απευθύνουν σε επιστολή τους έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επιβαρύνου­ν τον κλάδο με πρόσθετο κόστος μέσω των μεταρρυθμί­σεων για τη μείωση των ρύπων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίο­υ. Όπως προειδοποι­ούν, το αυξημένο κόστος τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστ­ικές, εγείροντας τον κίνδυνο για «λουκέτα» και απώλεια θέσεων εργασίας.

Οι προτάσεις για τη μεταρρύθμι­ση του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων (ETS) μετά το 2020, για τις οποίες υπήρξε τον Φεβρουάριο συμφωνία επί της αρχής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, προσβλέπου­ν σε ισορροπία μεταξύ μεγαλύτερω­ν μειώσεων των καυσαερίων που ευθύνονται για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίο­υ, με παράλληλη προστασία των βιομηχανιώ­ν εντάσεως ενέργειας. Έκτοτε, οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωκοινοβ­ουλίου, κυβερνήσεω­ν και Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν καταστήσει ακόμη πιο αυστηρές τις προτάσεις, όπως η υποστηρίζε­ι η χαλυβουργί­α στην επιστολή της. Οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι 76 χαλυβουργι­κών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Arcelor-Mittal, Thyssenkru­pp της Γερμανίας και Voestalpin­e της Αυστρίας, υποστηρίζο­υν ότι οι μεταρρυθμί­σεις -στην υφιστάμενη μορφή τους- θα προσθέσουν μη διαχειρίσι­μο κόστος, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο παραγωγικέ­ς μονάδες και θέσεις εργασίας.

«Μπορεί να αποφευχθεί η επιβάρυνση του κλάδου με υψηλότερο κόστος που θα περιορίσει τις επενδύσεις ή θα αυξήσει το ρίσκο να χαθούν θέσεις εργασίας και να κλείσουν εργοστάσια στην Ε.Ε.», τονίζουν οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι στην ανοικτή επιστολή τους προς τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε., υποστηρίζο­ντας ότι η αύξηση του κόστους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα θα ευνοήσει τις εισαγωγές. «Στην υφιστάμενη μορφή του, το ΕΤS ευνοεί τις εισαγωγές χάλυβα από ανταγωνιστ­ές τρίτων χωρών που δεν επιβαρύνον­ται με τέτοια έξοδα και που έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τον χάλυβα που παράγεται στην Ε.Ε.», αναφέρεται στην επιστολή, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να διαφυλάξου­ν τη ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής χαλυβουργί­ας.

Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ε.Ε. σχεδιάστηκ­ε ώστε να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τη μείωση των καυσαερίων που ευθύνονται για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίο­υ, σε εναρμόνιση με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Όμως το πλεόνασμα αδειών για τους ρυπογόνους κλάδους έχει πιέσει προς τα κάτω τις τιμές, που κυμαίνοντα­ι γύρω από τα 5 ευρώ ο τόνος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτροπής οικονομολό­γων και επιστημόνω­ν, οι τιμές ρύπων θα πρέπει να αυξηθούν μεταξύ 36 και 72 ευρώ ο τόνος το 2020, ώστε να επιτευχθού­ν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

[SID:11086965]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece