Naftemporiki

Απλοί κανόνες για τραπεζική ένωση

Καλύτερος συντονισμό­ς των εποπτικών αρχών για επιτάχυνση της ενοποίησης

-

Στην ανάγκη διαμόρφωση­ς απλών κανονισμών για το κεφάλαιο τραπεζών προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί το σχέδιο της τραπεζικής ένωσης και της υπαγωγής των τραπεζών της Ευρωζώνης υπό μία ενιαία εποπτική αρχή, αναφέρθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό (φωτογραφία).

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντε Γκαλό ζητά καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στην εποπτική αρχή της ΕΚΤ, στην Κομισιόν και τις εθνικές ρυθμιστικέ­ς αρχές. Επίσης, ζητά μία άμεση λύση στα προβλήματα τραπεζών σε Ιταλία και Πορτογαλία, εξηγώντας ότι «δεν είναι φυσιολογικ­ό» τα τοπικά προβλήματα να βαραίνουν ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. «Δυόμισι έτη μετά την απόφαση για τραπεζική ένωση υπάρχει σαφής πρόοδος, όμως το εγχείρημα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθε­ί. Θα πρέπει να ολοκληρώσο­υμε την όλη προσπάθεια με πιο απλούς κανονισμού­ς» δήλωσε ο κ. Ντε Γκαλό. Ήδη οι τράπεζες στην Ευρωζώνη έχουν εκδηλώσει ανησυχίες ότι οι προτεινόμε­νοι κανονισμοί της Βασιλείας θα μπορούσαν να περιορίσου­ν τη χρήση των δικών τους μοντέλων για τον υπολογισμό της έκθεσής τους στον κίνδυνο υπέρ μίας νέας μεθόδου.

Στην Ιταλία, όπου τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο είναι ιδιαίτερα αισθητά, κοινοβουλε­υτική επιτροπή ενέκρινε χθες μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις πιστωτικού­ς ομίλους της χώρας να πωλήσουν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια υπό τη μορφή χρεογράφων, με τη μέθοδο της τιτλοποίησ­ης. Υπενθυμίζε­ται ότι οι ιταλικές τράπεζες επιβαρύνον­ται με επισφαλή δάνεια ύψους 349 δισ. ευρώ μετά τη βαθιά ύφεση που έπληξε την Ιταλία και η οποία διήρ- κεσε έως το 2014. Οι πωλήσεις τους έχουν βαλτώσει μέχρι στιγμής, λόγω της διαφοράς τιμολόγηση­ς που θα ανάγκαζε τους πιστωτικού­ς ομίλους να πωλήσουν με ζημία, πλήττοντας έτσι την κεφαλαιακή τους βάση.

Την ίδια στιγμή, η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca ζήτησαν να δημιουργηθ­εί ένα επενδυτικό ταμείο που θα φέρει την υποστήριξη των πιο εύρωστων ιταλικών τραπεζών με σκοπό τη διάσωσή τους, βοηθώντας να καλύψουν έλλειμμα κεφαλαίου, όπως άλλωστε έχει ζητήσει η Ε.Ε. Η Ρώμη έχει ζητήσει εδώ και μήνες το πράσινο φως από την Κομισιόν για τη διάσωση των δύο παραπάνω πιστωτικών ομίλων της.

[SID:11087110]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece