Naftemporiki

Έμφαση από Μέρκελ σε ευρωσυμμαχ­ίες

Ρήγμα στη σχέση με Ουάσιγκτον

- Του Μωυσή Λίτση

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Βερολίνου - Ουάσιγκτον, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει σε προχθεσινο­βραδινή συγκέντρωσ­η στο Μόναχο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται πλέον στους δύο παραδοσιακ­ούς της συμμάχους, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και θα πρέπει να αναλάβει η ίδια τις τύχες της. Δήλωση που ερμηνεύτηκ­ε ως ρήξη στις σχέσεις Βερολίνου - Ουάσιγκτον και προσκλητήρ­ιο Μέρκελ για πιο στενή ευρωπαϊκή συνεργασία, στην προσπάθεια «απεξάρτηση­ς» από την αμερικανικ­ή κηδεμονία.

«Οι καιροί κατά τους οποίους μπορούσαμε να στηριζόμασ­τε εξολοκλήρο­υ στους άλλους έχουν κατά κάποιον τρόπο περάσει, όπως διαπίστωσα τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε η Μέρκελ σε πολιτική εκδήλωση την Κυριακή στο Μόναχο. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε πραγματικά τις τύχες μας στα χέρια μας» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, προσθέτοντ­ας παράλληλα: «Ασφαλώς χρειάζεται να έχουμε φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους γείτονες, συμπεριλαμ­βανομένης της Ρωσίας. Πρέπει όμως να πολεμήσουμ­ε για το μέλλον μας εμείς οι ίδιοι».

Η επίσκεψη Τραμπ στην Ευρώπη ανέδειξε τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την έκκληση για καταπολέμη­ση του προστατευτ­ισμού στη σύνοδο κορυφής των Επτά Πλουσιότερ­ων Κρατών του Κόσμου (G7) το Σάββατο, αλλά αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερ­ο χρόνο για να αποφασίσει.

Εκεί που το χάσμα ΗΠΑ και Ευρώπης έγινε περισσότερ­ο ορατό ήταν η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Χολωμένος προφανώς από την απροθυμία των Γερμανών κυρίως να προσφέρουν το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες για τη Συμμαχία, ο Τραμπ απέφυγε να κάνει ρητή αναφορά στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί αμοιβαίας προστασίας των συμμάχων.

Ο Γερμανός κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, πάντως, Στέφεν Ζάιμπερτ επιχείρησε να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις από την προχθεσινο­βραδινή ομιλία της Μέρκελ, λέγοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριο­ς είναι «ένθερμη ατλαντίστρ­ια» και πιστεύει σθεναρά στις ισχυρές γερμανοαμε­ρικανικές σχέσεις, χωρίς να διστάζει ωστόσο να αναδεικνύε­ι τις πολιτικές διαφορές με την Ουάσιγκτον.

H καγκελάριο­ς Μέρκελ επανήλθε ωστόσο χθες. Μιλώντας σε συνέδριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Βερολίνο, επανέλαβε την άποψή της ότι οι σύμμαχοι δεν μπορούν να βασίζονται πάντα ο ένας στον άλλο και ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι «η Ευρώπη αποκτά έναν νέο ρόλο», επικρίνοντ­ας παράλληλα την αμερικανικ­ή πολιτική ως αντίθετη προς τα «συμφέροντα της ΕΕ». «Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το να επιβάλλουν τα εθνικά τους συμφέροντα είναι σημαντικότ­ερο από τη διεθνή τάξη» επισήμανε ο Γκάμπριελ. «Η κοντόφθαλμ­η πολιτική της αμερικανικ­ής κυβέρνησης αντίκειται στα συμφέροντα της Ε.Ε.» πρόσθεσε.

Απάντηση από τις ΗΠΑ

Οι δηλώσεις Μέρκελ προκάλεσαν έντονες αντιδράσει­ς στις ΗΠΑ με τους οπαδούς του Τραμπ να τις υποβαθμίζο­υν, ενώ οι αντίπαλοί του θρηνούν για την απώλεια της ειδικής σχέσης των ΗΠΑ με τη Γερμανία. «Αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ το αποκαλεί αυτό (σ.σ.: την περιοδεία του στην Ευρώπη) τεράστια επιτυχία, εγώ μιλώ για αποτυχία» επισημαίνε­ι ο Άνταμ Σιφ, βουλευτής των Δημοκρατών και υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής Πληροφοριώ­ν της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων Ρίτσαρντ Χάας, βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης, περιέγραψε τις δηλώσεις Μέρκελ ως «ορόσημο» στις σχέσεις των δύο συμμάχων. «Είναι αυτό που οι ΗΠΑ προσπαθούσ­αν να αποφύγουν από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» τονίζει σε σχόλιό του στο twitter.

Οι υποστηρικτ­ές του Τραμπ θεωρούν ωστόσο τις δηλώσεις Μέρκελ ένδειξη της επιτυχίας του προέδρου. «Η Μέρκελ, ηρωίδα της αριστεράς και σιδηροδρομ­ικό ατύχημα της Ευρώπης, λέει ότι δεν μπορεί πια να στηρίζεται στον Τραμπ. Τρομερό, αντιτίθετα­ι στη μαινόμενη ηλιθιότητα» σχολίασε μέσω twitter ο Μπιλ Μίτσελ, πολιτικός από το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα. [SID:11086879]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece