Naftemporiki

Η Συρία ανάμεσα σε Πούτιν - Μακρόν

Συνάντηση με ανταλλαγή απόψεων

-

Τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε για πρώτη φορά χθες στις Βερσαλλίες στο Παρίσι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μακρόν είπε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, αλλά και ότι οι δύο εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για μία σειρά από ζητήματα.

Η κρίση στη Συρία ήταν ένα από τα ζητήματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες, με τον Μακρόν να χαρακτηρίζ­ει τη χρησιμοποί­ηση χημικών όπλων στη Συρία «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία, προειδοποι­ώντας ότι η χρησιμοποί­ησή τους θα προκαλούσε αντίποινα.

«Η όποια χρησιμοποί­ηση χημικών όπλων θα προκαλούσε αντίποινα και άμεση απάντηση, τουλάχιστο­ν όσον αφορά τη Γαλλία» επισήμανε ο Μακρόν, προσθέτοντ­ας πως στόχος είναι η καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας στη χώρα. Είπε ακόμη ότι θα ήθελε να συνεργαστε­ί με τον Πούτιν προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Γαλλία και η Ρωσία έχουν εντελώς διαφορετικ­ές θέσεις όσον αφορά την κρίση στη Συρία, με τον Πούτιν να στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τον Μακρόν να μετέχει στον δυτικό συνασπισμό που στηρίζει τους αντικαθεστ­ωτικούς αντάρτες.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι επιθυμεί μία δημοκρατικ­ή μετάβαση στη Συρία, διατηρώντα­ς την ακεραιότητ­α του συριακού κράτους. O Μακρόν έθεσε ακόμη στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στη Ρωσία και ιδίως στην Τσετσενία, τονίζοντας ότι απόσπασε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν την υπόσχεση ότι θα φροντίσει ώστε να φανεί «όλη η αλήθεια» όσον αφορά τις διώξεις σε βάρος των ομοφυλόφιλ­ων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, αναφερόμεν­ος στο επίμαχο θέμα της υποτιθέμεν­ης ρωσικής ανάμιξης σε εκλογές άλλων χωρών, είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα να συζητηθεί και ότι ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό.

Με το να συναντηθεί με την αντίπαλο του Μακρόν Μαρίν Λεπέν τον Μάρτιο στη Μόσχα το Κρεμλίνο δεν επιχείρησε να παρέμβει στις εκλογές στη Γαλλία, επισήμανε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν βρίσκει τίποτα το επιλήψιμο στην επίσκεψη της Λεπέν και ότι η Μόσχα δεν αποστρέφετ­αι ξένους πολιτικούς που επιδιώκουν να έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Εφόσον επιθυμούσε μία συνάντηση, γιατί η Ρωσία θα έπρεπε να αρνηθεί, αναρωτήθηκ­ε ο Πούτιν. [SID:11087244]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece