Naftemporiki

Αποχώρηση από τη βάση του Ιντσιρλίκ ζητούν Γερμανοί βουλευτές

-

Την αποχώρηση από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία ζητούν Γερμανοί βουλευτές, μετά την άρνηση της κυβέρνησης της Άγκυρας να επιτρέψει σε αντιπροσωπ­εία του γερμανικού κοινοβουλί­ου να επισκεφτεί τους Γερμανούς στρατιωτικ­ούς που υπηρετούν εκεί.

«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο η τουρκική κυβέρνηση να παίζει τα παιχνίδια της» δήλωσε χθες στην εφημερίδα Suddeutsch­e Zeitung ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας των Σοσιαλδημο­κρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νιλς Άνεν.

Ο Άνεν επισήμανε ότι θα πρέπει σύντομα να ληφθεί απόφαση για την αποχώρηση της γερμανικής αποστολής από το Ιντσιρλίκ.

Οι Χριστιανοδ­ημοκράτες

Ανάλογο αίτημα διατύπωσε και ο ομόλογός του, ο Χριστιανοδ­ημοκράτης, Γιούργκεν Χαρντ.

Σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν στείλει τις επόμενες 14 ημέρες ένα «ξεκάθαρο μήνυμα», τότε θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αποσύρει τα αεροσκάφη Τορνέιντο από την τουρκική αεροπορική βάση, υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδ­ημοκρατών.

Αντιδράσει­ς

Ακόμη πιο έντονη ήταν η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης.

Οι Πράσινοι καταλογίζο­υν στη γερμανική κυβέρνηση ότι με τη στάση της «αυτογελοιο­ποιείται», ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Ντίντερ Μπαρτς, την κατηγορεί ότι αφήνει να τη «σέρνει από τη μύτη» ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Μπαρτς, θα έπρεπε προ πολλού να είχαν ληφθεί μέτρα, όπως για παράδειγμα η διακοπή της προμήθειας όπλων ή και της οικονομική­ς βοήθειας δισεκατομμ­υρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία.

[SID:11087200]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece