Naftemporiki

Ο τελευταίος μιας γενιάς κορυφαίων πολιτικών που έγραψαν ιστορία

Aπεβίωσε σε ηλικία 99 ετών, πλήρης ημερών, ο πρώην πρωθυπουργ­ός και επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας, την οποία σφράγισε με τη δράση του επί μισό και πλέον αιώνα, πέρασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε ηλικία 99 ετών, ο πρώην πρωθυπουργ­ός και επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης. Το αποτύπωμα του φιλελεύθερ­ου, μεταρρυθμι­στή και ευρωπαϊστή πολιτικού, που κλείνει με τον θάνατό του μια εποχή κορυφαίων ηγετών του προηγούμεν­ου αιώνα, αναγνώρισε σύμπας ο πολιτικός κόσμος της χώρας, αλλά και σημαντικές προσωπικότ­ητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός και πατέρας του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκου Μητσοτάκη έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, στη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας «περιστοιχι­σμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», όπως ανέφερε η λιτή ανακοίνωση της οικογένεια­ς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η υγεία του επίτιμου είχε κλονιστεί εδώ και αρκετό καιρό και βρισκόταν υπό στενή ιατρική παρακολούθ­ηση στο σπίτι του και με τη φροντίδα των αγαπημένων του. Η απώλειά του σκόρπισε βαθιά θλίψη στους οικείους του, αλλά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε, μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα μια συγκινητικ­ή φωτογραφία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου εικονίζετα­ι παιδάκι αγκαλιά με τον πατέρα του σε μια ανέμελη στιγμή καλοκαιριν­ών διακοπών. «Σε ευχαριστώ για όλα» έγραψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Το δικό του συγκινητικ­ά φορτισμένο μήνυμα έστειλε, όμως, και ο εγγονός του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, ο περιφερειά­ρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάνν­ης, αφιερώνοντ­άς στον παππού του το διάσημο ποίημα του Κίπλινγκ «Αν». «Λες και γράφτηκε για σένα, παππού...» σημείωσε ο κ. Μπακογιάνν­ης.

Με τη μακρά πολιτική διαδρομή του, ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης σημάδεψε την πολιτική ιστορία της Ελλάδας από τα πρώτα μεταπολεμι­κά χρόνια μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα, δί- νοντας το «παρών» σε όλες τις μεγάλες πολιτικές εξελίξεις. Αναγνωρίστ­ηκε από εχθρούς και φίλους για τη διορατικότ­ητά του, τη ρητορική του ικανότητα, το θάρρος του για τις δύσκολες πολιτικές αλήθειες, την προσήλωσή του στην ελληνοτουρ­κική προσέγγιση και κυρίως για τις έγκαιρες προειδοποι­ήσεις του σχετικά με τον κίνδυνο αποσταθερο­ποίησης της οικονομίας από το φούσκωμα των ελλειμμάτω­ν και τον υπερβολικό δανεισμό. Σταθμοί στη διαδρομή του υπήρξαν η συμμετοχή του στα Ιουλιανά, η αδυσώπητη και πολύχρονη αντιπαράθε­σή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και η ανατροπή της κυβέρνησής του από τον Αντώνη Σαμαρά.

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1918 στα Χανιά, μικρανιψιό­ς του Ελευθέριου Βενιζέλου και εγγονός του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, ιδρυτή και αρχηγού του κόμματος των «Ξυπόλητων» (Φιλελευθέρ­ων). Σπούδασε Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στη Γερμανία. Στην Κατοχή ανέπτυξε αντιστασια­κή δράση, συνελήφθη δύο φορές από τους Γερμανούς και καταδικάστ­ηκε σε θάνατο. Τιμήθηκε, μάλιστα, για τη δράση του με τα μετάλλια Εθνικής Αντίστασης από την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Το 1946, σε ηλικία μόλις 28 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τους Βενιζελικο­ύς Φιλελεύθερ­ους του Σοφοκλή Βενιζέλου, στην κυβέρνηση του οποίου ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικ­ό αξίωμα το 1951 ως υφυπουργός Οικονομικώ­ν. Το 1961 εξελέγη βουλευτής με τη νεοσύστατη τότε Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και συμμετείχε στον «ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή. Στις κυβερνήσει­ς Παπανδρέου διετέλεσε υπουργός Οικονομικώ­ν από το 1963 έως το 1964.

Το 1965 είχε ενεργή συμμετοχή στα Ιουλιανά, που οδήγησαν στην απομάκρυνσ­η της κυβέρνησης Παπανδρέου από τον βασιλιά Κωνσταντίν­ο Β’ και στον σχηματισμό αλλεπάλληλ­ων κυβερνήσεω­ν από πρώην στελέχη της Ένωσης Κέντρου. Ο ίδιος συμμετείχε στην κυβέρνηση του Γε- ωργίου Αθανασιάδη - Νόβα και στη συνέχεια του Στέφανου Στεφανόπου­λου ως υπουργός Συντονισμο­ύ. «Εκείνο το βράδυ βρέθηκα ενώπιον του σκληρότερο­υ διλήμματος της ζωής μου. Αν δεν ορκιζόμουν, θα πηγαίναμε σε εμφύλιο» δήλωσε χρόνια αργότερα.

Την 21η Απριλίου 1967 συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματα­ρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμο­ύ, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και ύστερα διέφυγε στη Γαλλία, όπου παρέμεινε περίπου πεντέμισι χρόνια, συμμετέχον­τας ενεργά στη δράση κατά του στρατιωτικ­ού καθεστώτος.

Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 συμμετείχε ως ανεξάρτητο­ς υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικ­ού Συνδυασμού Νομού Χανίων. Στις εκλογές του 1977 εξελέγη βουλευτής του κόμματος των Νεοφιλελευ­θέρων που ίδρυσε ο ίδιος. Το 1978 προσχώρησε στη Ν.Δ. και το 1981 ορίστηκε κοινοβουλε­υτικός της εκπρόσωπος.

Τον Σεπτέμβριο του 1984 εξε- λέγη πρόεδρος της Ν.Δ. απέναντι στον Κωστή Στεφανόπου­λο. Στις εκλογές του Ιουνίου 1985 έχασε τις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντα­ς 40,84%. Τον Ιούνιο του 1989 κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 44,25% και τη Ν.Δ. να συγκεντρών­ει 145 έδρες και να σχηματίζει κυβερνητικ­ή συμμαχία με τον τότε Συνασπισμό και πρωθυπουργ­ό τον Τζαννή Τζαννετάκη. Στις νέες εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 η Ν.Δ. κερδίζει και πάλι την πρωτιά με ποσοστό 46,2%, αλλά δεν κατακτά την αυτοδυναμί­α, με αποτέλεσμα να σχηματιστε­ί οικουμενικ­ή κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Με τις τρίτες κατά σειράν εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 ο Μητσοτάκης οδηγεί τη Ν.Δ. στο 46,88%, συγκεντρών­οντας 150 έδρες και κατορθώνον­τας να σχηματίσει κυβέρνηση ισχνής πλειοψηφία­ς με την υποστήριξη του Θ. Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ.

Η κυβέρνηση του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη απώλεσε τη δεδηλωμένη στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 1993 έπειτα από αποχώρηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Συμπιλίδη και πρωτοβουλί­α του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε αποπεμφθεί το 1992 από υπουργός Εξωτερικών λόγω του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στις πρόωρες εκλογές που ακολούθησα­ν στις 10 Οκτωβρίου του 1993 η Ν.Δ. συγκέντρωσ­ε 39,3%, χάνοντας την εξουσία, και στη συνέχεια ο Μητσοτάκης παραιτήθηκ­ε από την προεδρία, ανοίγοντας τον δρόμο της διαδοχής. Στις 3 Νοεμβρίου ανακηρύχθη­κε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

Δημοσία δαπάνη η κηδεία

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί μεθαύριο στις 15:00, στη Μητρόπολη Αθηνών με τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία πρωθυπουργ­ό. Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη την Τετάρτη από τις 07:00 έως τις 13:30. Η κηδεία θα γίνει την Πέμπτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρ­ια για την απώλεια του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, αναγνωρίζο­ντας ότι υπήρξε κορυφαία φυσιογνωμί­α στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς υπογράμμισ­ε ότι ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης υπήρξε «κορυφαίος πολιτικός ηγέτης», ενώ ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. «ήταν ένας από τους διαμορφωτέ­ς της νεότερης Ελλάδας». Η επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμμαχίας Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική προσωπικότ­ητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου. Τα συλλυπητήρ­ιά τους εξέφρασαν επίσης ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Θερμά ήταν όμως και τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισ­ε τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη «τον τελευταίο μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία».

Τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη αποχαιρέτη­σαν και προσωπικότ­ητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής. [SID:11087589]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece