Naftemporiki

«Aναθεώρηση του Δουβλίνου»

Η Ελλάδα θέτει το θέμα

-

Υπέρ της δίκαιης αναθεώρηση­ς της Συνθήκης του Δουβλίνου τάχθηκε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας. Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Εσθονό ομόλογό του Γιούρι Ράτας, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των δύο πρωθυπουργ­ών, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισ­ε εποικοδομη­τικές τις συνομιλίες που προηγήθηκα­ν. Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός τάχθηκε υπέρ της δίκαιης -όπως είπεαναθεώ­ρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, σημείωσε πως η Ελλάδα κρατά ανοιχτούς τους διπλωματικ­ούς διαύλους με την Τουρκία και υπογράμμισ­ε την αποφασιστι­κότητα της χώρας να προστατεύσ­ει τα κυριαρχικά της δικαιώματα κυρίως στο Αιγαίο.

Για το Κυπριακό ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την επίλυσή του στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ χαρακτήρισ­ε παρελκυστι­κή τη στάση της Τουρκίας, η οποία δεν κάνει -όπως σημείωσε- βήματα βελτίωσης σε σημαντικά θέματα.

«Συζητήσαμε με τον Εσθονό πρωθυπουργ­ό -ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί αργότερα την Κύπρο και να συναντηθεί και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδ­η, που δίνει μια σκληρή μάχη για να κρατήσει ζωντανό τον διάλογο στο κυπριακό ζήτημα- και βεβαίως συμφωνή- σαμε ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Και υπ’ αυτή την έννοια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμέν­οι και να φροντίσουν το επόμενο διάστημα, ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές εξελίξεις, να μείνει ο διάλογος ανοιχτός, αλλά να γίνουν και ουσιαστικά βήματα» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω πως είναι θεμελιώδου­ς σημασίας να δείξουμε ότι η Ε.Ε., το 2017, είναι ενωμένη και δουλεύει αποτελεσμα­τικά. Θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, όμως είναι πιο σημαντικό να φέρουμε θετικά αποτελέσμα­τα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουμε πως πρέπει να δείξουμε ξανά και ξανά ότι η Ε.Ε. είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της καθημερινή­ς ζωής όλων των πολιτών μας και αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπί­ζουμε σήμερα. Ο ρόλος της Προεδρίας είναι να αναζητήσει έναν κοινό παρονομαστ­ή και μια ισορροπία -τη βέλτιστη ισορροπία- ανάμεσα στο νέο και το συμβατικό, στο ρίσκο και την ασφάλεια, στο μεγάλο και το μικρό, τον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Εσθονός πρωθυπουργ­ός. [SID:11087615]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece