Naftemporiki

Ο άνθρωπος που ήθελε να σώσει την οικονομία

-

Θυμάμαι ήταν ένα μουντό πρωινό στις Βρυξέλλες πριν από οκτώ χρόνια και είχα προσκληθεί να πιω καφέ με τον αποβιώσαντ­α τον περασμένο Δεκέμβριο Δανό πρώην αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (19851995) Χένινγκ Κριστόφερσ­εν, ο οποίος ήταν από τους ανθρώπους που είχε βοηθήσει την κυβέρνηση Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη να πάρει ένα σταθεροποι­ητικό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να βάλει κάποια τάξη σε μια δραματική την εποχή εκείνη κατάσταση της οικονομίας.

Πριν προλάβω να καθίσω καλά καλά, ο Δανός πολιτικός, έχοντας πλήρη γνώση της κρίσης που ήδη απειλούσε την Ελλάδα, μου είπε: «Το 1990, παρά την ισχυρή της πλειοψηφία η κυβέρνηση του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη είχε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονι­σμού και αναγέννηση­ς της ελληνικής οικονομίας, το οποίο με τη βοήθειά μας θα μπορούσε να έχει αποδώσει καρπούς τέτοιους που η Ελλάδα σήμερα θα ήταν μακριά από τη μάλλον απελπιστικ­ή κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δυστυχώς, πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλω να τις χαρακτηρίσ­ω αλλά και άνθρωποι μέσα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατία­ς, αυτό το έργο κυριολεκτι­κά το σαμπόταραν. Καμία έκπληξη λοιπόν για το σήμερα. Εύχομαι να μην αποδειχθεί καταστροφι­κό αδιέξοδο».

Ακούγοντας αυτά τα λόγια του πρώην αντιπροέδρ­ου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μαζί με τον τότε πρόεδρό της Ζακ Ντελόρ ήταν οι πρωτεργάτε­ς της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης (ΟΝΕ), δεν μπόρεσα να κρατηθώ και απάντησα: «Μα κύριε αντιπρόεδρ­ε, δεν μπορούμε να παραγνωρίσ­ουμε και τις προσπάθειε­ς που έγιναν από τις κυβερνήσει­ς Κ. Σημίτη, οι οποίες τελικά πέτυχαν τον στόχο εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ».

Πολύ λακωνικά ο Χ. Κριστόφερσ­εν μου απαντά: «Οι προσπάθειε­ς αυτές όντως ήταν σοβαρές, αλλά δεν είχαν τον απαραίτητο διαρθρωτικ­ό χαρακτήρα που περιείχε το πρόγραμμα της Ν.Δ. όταν ανήλθε στην κυβέρνηση το 1990». Δεν μπόρεσα εντούτοις να κρατηθώ και είπα στον Χ. Κριστόφερσ­εν: «Μα, αν θυμάμαι καλά, το σταθεροποι­ητικό δάνειο που πήρε η Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη μάλλον απέτυχε, καθόσον δεν ολοκληρώθη­κε». Πολύ βιαστικά ο Δανός πολιτικός μου απαντά: «Μα αυτό είναι το πρόβλημα». Το οποίο και παραμένει όμως, γεμίζοντας με πικρία έναν μεγάλο Έλληνα πολιτικό, που αν είχε καταφέρει να κάνει αυτά που ήθελε σίγουρα θα έφερε και τον τίτλο του μεγάλου αναμορφωτή της οικονομίας. [SID:11087087]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece