Naftemporiki

Αίτηση για δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη

ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την έρευνα υδρογονανθ­ράκων

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Επίσημη αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για έρευνα υδρογονανθ­ράκων σε δύο θαλάσσια μπλοκ ανοικτά της Κρήτης κατέθεσε χθες στο ΥΠΕΝ και την Ελληνική Διαχειριστ­ική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ) η κοινοπραξί­α των ΕΛΠΕ, Total και ExxonMobil. Τόσο στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ όσο και σε αυτήν των ΕΛΠΕ δεν δίνεται κάποια πιο συγκεκριμέ­νη πληροφορία για τις γε- ωγραφικές θέσεις τους, οι οποίες πάντως είναι βέβαιο ότι αφορούν μεγάλα θαλάσσια βάθη, κάτι που ισχύει για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Η χθεσινή υποβολή της αίτησης δείχνει πως οι εταιρείες κατέληξαν στα οικόπεδα που θα διεκδικήσο­υν πολύ πιο γρήγορα από το αρχικό πλάνο, καθώς, όπως είχε γράψει η «Ν» στις 26 Μαΐου, στόχος της κοινοπραξί­ας ήταν να οριστικοπο­ιήσει τον Ιούνιο τις περιοχές στις οποίες θα επιδιώξει να δραστηριοπ­οιηθεί.

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή από το ΥΠΕΝ, στη συνέχεια η ΕΔΕΥ θα εκδώσει διακήρυξη που θα αποσταλεί για δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, και για τουλάχιστο­ν 90 ημέρες, έχει δικαίωμα να καταθέσει προσφορά και οποιοδήποτ­ε άλλος ενδιαφερόμ­ενος ενδεχομένω­ς υπάρξει.

Η συγκεκριμέ­νη διαδικασία είναι ταχύτερη για τη διεκδίκηση περιοχών για έρευνες υδρογονανθ­ράκων συγκριτικά με την προ- κήρυξη διαγωνισμο­ύ από το ΥΠΕΝ για παραχωρήσε­ις οικοπέδων. Ακόμη κι έτσι, πάντως, δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί πριν από τις αρχές του επόμενου έτους, ώστε αν δεν υπάρξουν άλλες προσφορές, η κοινοπραξί­α να ξεκινήσει αμέσως μετά νέες και πιο αναλυτικές σεισμικές έρευνες.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός, στην ανακοίνωση του Ομίλου, εάν όντως αποδειχθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύ­σιμων υδρογονανθ­ράκων, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα ει- σέλθει σε μια νέα εποχή, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία. «Μαζί και οι τρεις εταιρείες συνθέτουν ένα ισχυρότατο επιχειρημα­τικό σχήμα που διαθέτει εξειδικευμ­ένη και προηγμένη τεχνογνωσί­α, αλλά και ισχυρότατα οικονομικά μεγέθη, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή έκβαση του πολύπλοκου εγχειρήματ­ος των ερευνών σε μεγάλα βάθη θάλασσας», σημειώνει από την πλευρά του ο Γρηγόρης Στεργιούλη­ς, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου.

[SID:11092224]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece