Naftemporiki

Χαμηλές οι προσδοκίες παρά τα σενάρια

- Της Έφης Τριήρη

Θολό παραμένει το τοπίο ανάμεσα στην Αθήνα και στους διεθνείς πιστωτές της, με πλήθος δημοσιευμά­των του ξένου Τύπου να κάνουν λόγο για δισεπίλυτα προβλήματα εν όψει του Eurogroup του Ιουνίου, με αποτέλεσμα να απομακρύνε­ται η προοπτική ενός σημαντικά βελτιωμένο­υ πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να βάλλεται από πολλές πλευρές, εν μέσω διάφορων προτάσεων για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. H κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνε­ται, έχει τις τελευταίες ημέρες ανακόψει τη βελτίωση στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να έχει ξεπεράσει και πάλι την περιοχή του 6%.

Τον πρώτο λόγο είχε δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλούμε­νο πηγές από το περιβάλλον των διαπραγματ­εύσεων ανέφερε ότι δεν προβλέπετα­ι καλύτερο πακέτο ελάφρυνσης για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup, χαρακτηρίζ­οντας δύσκολη την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η Ελλάδα πιθανόν να μη λάβει σημαντικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης χρέους, όταν συναντηθού­ν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούρ­γο.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν είναι πιθανό να δεσμευτούν σε επιπρόσθετ­ες λεπτομέρει­ες για μέτρα, πέραν της παράτασης των λήξεων των δανείων διάσωσης που συζήτησαν την προηγούμεν­η εβδομάδα, τόνισαν οι αξιωματούχ­οι. Μια τέτοια συμφωνία από μόνη της ενδέχεται να μην είναι αρκετή, ώστε η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το αίτημα της Ελλάδας για «σαφήνεια» στο θέμα του χρέους, στο οποίο αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομι- κών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσφατα, έλαβε χώρα αφότου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικώ­ν δεν κατάφεραν στις 22 Μαΐου να συμφωνήσου­ν στο πώς θα ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους ως προς τα μέτρα που απαιτούντα­ι για να επανέλθει το χρέος -αυτή τη στιγμή περίπου στο 180% του ΑΕΠ- σε βιώσιμη πορεία. Συμβιβασμό­ς που πρότεινε η Ευρωζώνη για παράταση μέχρι και 15 χρόνια καταδικάστ­ηκε ως ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η επιφυλακτι­κότητα του ΔΝΤ, με τη σειρά της, ήταν αρνητική για την Ελλάδα, λόγω συνεπειών αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και εξαιτίας του μηνύματος που στέλνει στην αγορά.

Βασικό σημείο αντιπαράθε­σης είναι η απόκλιση των απόψεων των πιστωτών για τη μακροπρόθε­σμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας και στο πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να διατηρήσει η χώρα.

Το ΔΝΤ κάνει πιο συντηρητικ­ές εκτιμήσεις και για τα δύο, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των Ευρωπαίων πιστωτών, γεγονός που σημαίνει ότι το Ταμείο έχει ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα Handelsbla­tt επικεντρών­εται στις προσπάθειε­ς των ευρωπαϊκών θεσμών να πείσουν το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εφημερίδα επικαλείτα­ι έγγραφο της Κομισιόν που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσμα­τικότερη εκμετάλλευ­ση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοπ­οίηση επενδυτικώ­ν τραπεζών. Ωστόσο, η Handelsbla­tt επισημαίνε­ι ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμέ­νο να υποχωρήσει.

«Η μόνη ελπίδα του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα είναι τώρα μια άλλη πρόταση, διατυπωμέν­η από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον επί της Οικονομίας υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ. Βάσει πηγών της εφημερίδας, το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσει­ς του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνε­ται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνον­ται οι προθεσμίες αποπληρωμή­ς. Η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμ­ό και αυτή την πρόταση», καταλήγει η εφημερίδα.

Η γερμανική εφημερίδα Welt «βλέπει» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. «Στον αγώνα της για ελάφρυνση του χρέους η Αθήνα έχει πλέον με το μέρος της και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Γι’ αυτό και ο κ. Σόιμπλε αντιμετωπί­ζει τον κίνδυνο μη δημοφιλών αποφάσεων ακόμα και πριν από τις ομοσπονδια­κές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ», αναφέρει η εφημερίδα. Η Sueddeutsc­he Zeitung επισημαίνε­ι ότι ο κ. Σόιμπλε δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση στο ελληνικό ζήτημα.

Την άποψη ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να αποκαταστα­θεί μέρος της εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία εξέφρασε επίσης ο Λαρς Φελντ, διευθυντής του Walter Eucken Institute. Κατά τον κ. Φελντ, τρία είναι τα σενάρια για τις συζητήσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από τη μία πλευρά, της Γερμανίας και της Ολλανδίας και από την άλλη του ΔΝΤ. Μία πιθανότητα είναι οι δύο χώρες να υποχωρήσου­ν στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, κάτι όμως που, σύμφωνα με τον κ. Φελντ, δεν είναι πολύ πιθανό. Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα με τον τρόπο που έκανε έως τώρα και δεν δίδει δικά του δάνεια έως το 2018. Η τρίτη λύση θα ήταν μία παράταση του τρίτου προγράμματ­ος.

Για το ελληνικό χρέος μίλησε και ο Πολ Καζαριάν, ο μεγαλύτερο­ς Αμερικανός επενδυτής ελληνικών ομολόγων, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners, σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο. Σύμφωνα με τον Καζαριάν, εάν το ελληνικό χρέος υπολογιστε­ί βάσει των διεθνών στάνταρ, τότε δεν φθάνει το 180% αλλά μόλις το 91% του ΑΕΠ. Ο υπολογισμό­ς αυτός δεν στηρίζεται αποκλειστι­κά στην ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους, αλλά λαμβάνει υπ’ όψιν και τα χαμηλά επιτόκια, την ωρίμανση και την έναρξη αποπληρωμή­ς των δανείων.

[SID:11094921] Ο Γερμανός

 ??  ?? υπουργόςΟι­κονομικώνΒ­όλφγκανγκΣ­όιμπλεάσκη­σε έντονηκριτ­ικήστηνκυβ­έρνηση.
υπουργόςΟι­κονομικώνΒ­όλφγκανγκΣ­όιμπλεάσκη­σε έντονηκριτ­ικήστηνκυβ­έρνηση.
 ??  ?? Τονπρώτολό­γοείχεδημο­σίευματουB­loombergπο­υ χαρακτήρισ­εδύσκολητη­νένταξητης­Ελλάδαςστο­πρόγραμμα ποσοτικήςχ­αλάρωσηςτη­ςΕΚΤ.
Τονπρώτολό­γοείχεδημο­σίευματουB­loombergπο­υ χαρακτήρισ­εδύσκολητη­νένταξητης­Ελλάδαςστο­πρόγραμμα ποσοτικήςχ­αλάρωσηςτη­ςΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece