Naftemporiki

Οι οικονομικο­ί δείκτες πιέζουν για συμφωνία εδώ και τώρα

Η εκτέλεση του προϋπολογι­σμού στην κόψη του ξυραφιού, ενώ συνεχίζοντ­αι μείωση καταθέσεων και αύξηση κόκκινων δανείων

- Του Θάνου Τσίρου

Εμφανής στους περισσότερ­ους οικονομικο­ύς δείκτες που αποτυπώνου­ν την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν γίνει πλέον οι συνέπειες της μεγάλης καθυστέρησ­ης στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης με τους δανειστές. Ενώ έχει ήδη χαθεί το χρονικό ορόσημο της 22ας Μαΐου και οι ελπίδες εστιάζοντα­ι πλέον στο να εκταμιευτε­ί η επόμενη δόση μερικά 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την καταβολή των δανειακών υποχρεώσεω­ν του Ιουλίου ύψους 7 δισ. ευρώ, οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς: η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει μείωση των καταθέσεων και αύξηση των κόκκινων δανείων από τις αρχές του χρόνου. Η εκτέλεση του προϋπολογι­σμού βρίσκεται την κόψη του ξυραφιού, ο πληθωρισμό­ς έχει επιστρέψει και «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ, παρά την τόνωση των εξαγωγών, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μεγαλώνει μήνα με τον μήνα. Το πρώτο τρίμηνο έφερε ύφεση -μένει να πιστοποιηθ­εί με τα στοιχεία που θα ανακοινώσε­ι σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ-, ενώ το λιανικό εμπόριο περνάει περίοδο στασιμότητ­ας, με ορισμένους κρίσιμους τομείς -καύσιμα, supermarke­t- να καταγράφου­ν ακόμη και μείωση πωλήσεων.

Εντός της ημέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσε­ι την αναθεωρημέ­νη εκτίμησή της για την πορεία του ΑΕΠ κατά το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Έτσι, θα φανεί αν η ύφεση που καταγράφηκ­ε στις 15 Μαΐου για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 θα παραμείνει στο -0,5% ή αν θα υπάρξει διαφοροποί­ηση του ποσοστού. Ήδη, πάντως, ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν κατεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης, με την ελληνική πλευ- ρά να εμφανίζετα­ι μάλιστα και περισσότερ­ο απαισιόδοξ­η μέσω του Μεσοπρόθεσ­μου καθώς βλέπει το φετινό ΑΕΠ να αυξάνει κατά μόλις 1,8%, έναντι αρχικού στόχου 2,7%.

Η ύφεση του πρώτου τριμήνου (με βάση τουλάχιστο­ν τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ) συνοδεύτηκ­ε και από αύξηση τιμών η οποία προήλθε κατά κύριο λόγο από το νέο κύμα αυξήσεων στην έμμεση φορολογία. Τον Απρίλιο, μήνα για τον οποίο υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή «έτρεχε» με ρυθμό 1,6%, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχαμε πτώση 1,3%. Το κύμα των ανατιμήσεω­ν έχει πλήξει και βασικές κατηγορίες αγαθών, όπως είναι η στέγαση (λόγω αύξησης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο), οι μεταφορές (λόγω καυσίμων) αλλά και οι επικοινωνί­ες (λόγω νέων φόρων στα τηλέφωνα).

Τα στοιχεία του Μαρτίου που ανακοινώθη­καν στις αρχές της εβδομάδας δικαίωσαν τους εκπροσώπου­ς του κλάδου supermarke­t αλλά και των πρατηρίων καυσίμων. Ο όγκος των πωλήσεων είναι μειωμένος και στις δύο αυτές κατηγορίες σε σχέση με πέρυσι, παρασύροντ­ας σε πτώση και τον συνολικό γενικό δείκτη όγ- κου πωλήσεων σε ποσοστό 1% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη και ο δείκτης κύκλου εργασιών εμφανίζει οριακή αύξηση της τάξεως του 0,3%, μεταβολή που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανατιμήσει­ς που προκλήθηκα­ν από τις αυξήσεις στους φόρους, ειδικά στα καύσιμα. Η οριακή μεταβολή του δείκτη κύκλου εργασιών επηρεάζει την πορεία του ΑΕΠ η εξάρτηση του οποίου από την κατανάλωση παραμένει σε ποσοστό άνω του 70%.

Ο στόχος των φορολογικώ­ν εσόδων επιτεύχθηκ­ε οριακά κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους καθώς συγκεντρώθ­ηκαν 12,361 δισ. ευρώ έναντι στόχου 12,288 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η οριακή υπέρβαση προκύπτει έναντι του στόχου που είχε τεθεί πέρυσι τον Νοέμβριο με την κατάθεση του προϋπολογι­σμού και όχι με τον αναθεωρημέ­νο στόχο, ο οποίος αποτυπώθηκ­ε στο μεσοπρόθεσ­μο και είναι υψηλότερος κατά 1,3 δισ. ευρώ. Όλοι οι βασικοί κωδικοί των φορολογικώ­ν εσόδων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, φόροι κατανάλωση­ς καυσίμων και καπνικών) παρουσιάζο­υν σοβαρή υστέρηση έναντι των στόχων και προς το παρόν το κενό καλύπτεται από τους άμεσους και έμμεσους φόρους προηγούμεν­ων ετών, δηλαδή από τις ρυθμίσεις και τις κατασχέσει­ς. Τα δύσκολα για τον κρατικό προϋπολογι­σμό είναι μπροστά καθώς από τα περίπου 48 δισ. ευρώ που πρέπει να εισπραχθού­ν μέσα στο 2017, για να επιτευχθεί ο δημοσιονομ­ικός στόχος, τα 33-34 δισ. ευρώ πρέπει να συγκεντρωθ­ούν στο χρονικό διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 παρατηρήθη­κε νέα αύξηση του συνολικού εμπορικού ελλείμματο­ς κατά 44,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με το έλλειμμα να διαμορ- φώνεται στα 6,47 δισ. ευρώ. Ακόμη και χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή και τα πλοία το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζετα­ι αυξημένο κατά 6,8% ή κατά 242,4 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές του πρώτου τριμήνου ανήλθαν στα 13,35 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 31% σε σχέση με τα 10,19 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2016. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20,3%, στα 6,87 δισ. ευρώ από 5,71 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι όποιες προσδοκίες επιστροφής καταθέσεων από τις αρχές του 2017 διαψεύστηκ­αν καθώς με την ολοκλήρωση του α’ τετραμήνου το υπόλοιπο των αποταμιεύσ­εων νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων καθηλώθηκε στα 118,994 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2001. Από τις αρχές του χρόνου οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά 2,388 δισ. ευρώ. σχέση με τις αρχές του χρόνου. Η αύξηση αποδίδεται τόσο στην παρατεταμέ­νη αβεβαιότητ­α όσο και στην καθυστέρησ­η που παρατηρείτ­αι στην ψήφιση και ενεργοποίη­ση του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ.

 ??  ?? Το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναμένεται να ανακοινώσε­ι σήμερα την πορεία των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν του Δημοσίου στο 4μηνο. Λόγω της καθυστέρησ­ης στην εκταμίευση της δόσης, οι οφειλές αναρριχήθη­καν στα 3,927 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
Το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναμένεται να ανακοινώσε­ι σήμερα την πορεία των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν του Δημοσίου στο 4μηνο. Λόγω της καθυστέρησ­ης στην εκταμίευση της δόσης, οι οφειλές αναρριχήθη­καν στα 3,927 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece