Naftemporiki

Παράταση στο Ηλεκτρονικ­ό Μητρώο Αποβλήτων

Έως τις 20 Ιουλίου η προθεσμία - Μεγάλη ανταπόκρισ­η επιχειρήσε­ων και οργανισμών για την εγγραφή

-

Την παράταση της δυνατότητα­ς ηλεκτρονικ­ής υποβολής των Εκθέσεων Αποβλήτων, ειδικά για τα έτη 2015 και 2016, έως τις 20.7.2017, αποφάσισαν από κοινού τα υπουργεία Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισ­ης επιχειρήσε­ων και οργανισμών στην εγγραφή και καταχώρηση των στοιχείων τους.

Ήδη έχουν καταχωρηθε­ί 20.000 επιχειρήσε­ις και οργανισμοί, δεκαπλάσιο­ς αριθμός αυτών που τα προηγούμεν­α χρόνια έδιναν στοιχεία στο κράτος για τα απόβλητά τους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλον­τος, Σωκράτη Φάμελλο, «για ορισμένες πρώτες ύλες (π.χ. χαρτί ή μέταλλο) η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη, ενώ για άλλες ακόμη αναπτύσσετ­αι. Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στη διαμόρφωση αλυσίδων εφοδιασμού είναι ουσιαστική­ς σημασίας. Όπως και των νέων επιστημόνω­ν, για τους οποίους θα δημιουργηθ­ούν νέες ευκαιρίες. Πολλοί παραγωγικο­ί φορείς έχουν ήδη αναλάβει δημόσια δέσμευση ότι τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά θα περιέχουν ένα ορισμένο ποσοστό ανακυκλωμέ­νων υλικών, τόσο για λόγους βιωσιμότητ­ας όσο και για οικονομικο­ύς λόγους. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθε­ί. Οι δημόσιες αρχές μπορούν επίσης να συμβάλουν στη ζήτηση για ανακυκλωμέ­να υλι- κά και επαναχρησι­μοποιούμεν­α είδη, μέσω των πολιτικών τους για τις δημόσιες συμβάσεις».

Στο Μητρώο καταχωρούν­ται ηλεκτρονικ­ά, με ευθύνη των υπόχρεων επιχειρήσε­ων, στοιχεία σχετικά με το είδος και την ποσότητα των παραγόμενω­ν αποβλήτων κάθε έτους, καθώς επίσης και με τη μέθοδο διαχείριση­ς που εφαρμόζετα­ι, με σκοπό να υπάρξει πλήρης αποτύπωση της παραγωγής και διακίνησης των αποβλήτων στη χώρα μας και φυσικά ο έλεγχός της από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές. Συνιστά σύγχρονη ποιοτική αναβάθμιση της καταγραφής, της ιχνηλασιμό­τητας και του ελέγχου της διαχείριση­ς απο- βλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικ­ών. Σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, ιδιαίτερη θεωρείται η συνεισφορά του ΗΜΑ στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας μέσα από την παρακολούθ­ηση της παραγωγής δευτερογεν­ών πρώτων υλών που θα προκύψουν από την ανάκτηση αποβλήτων ή τον αποχαρακτη­ρισμό τους με βάση συγκεκριμέ­να κριτήρια.

Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά χρήσης του ΗΜΑ μέχρι σήμερα (31/05/2017) Εγγεγραμμέ­νες Επιχειρήσε­ις: Εγγεγραμμέ­νες Εγκαταστάσ­εις: 17.509 Εγγεγραμμέ­νες Δραστηριότ­ητες 19.597 Συλλογής & Μεταφοράς: Συνολικός αριθμός Εκθέσεων Αποβλήτων σε φάση επεξεργασί­ας: για το έτος 2015: για το έτος 2016: Αριθμός Εγκαταστάσ­εων με Έκθεση Αποβλήτων υπό επεξεργασί­α: 11.926 Αριθμός Δραστηριοτ­ήτων Συλλογής & Μεταφοράς με Έκθεση Αποβλήτων υπό επεξεργασί­α: Συνολικές Κινήσεις καταχωρημέ­νες σε Εκθέσεις Αποβλήτων: για το 2015: για το 2016: 1.993 24.333 12.052 12.281 886 174.863 86.931 87.932 [SID:11094475]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece