Naftemporiki

Να σταματήσει ο «πόλεμος» χωρητικότη­τας ζητεί η MSC

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για την πορεία των ναύλων στον κλάδο

-

Να σταματήσει ο «πόλεμος της χωρητικότη­τας» στα containers­hips προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterran­ean Shipping Company, Diego Aponte. Ο ισχυρός άντρας της δεύτερης μεγαλύτερη­ς ναυτιλιακή­ς εταιρείας τακτικών γραμμών στον κόσμο, η οποία τρέχει και ένα τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα για 22 πλοία, ορισμένα εκ των οποίων είναι μεγαλύτερα των 20.000 teu το καθένα, σημειώνει ότι δεν θεωρεί λογικό να κατασκευασ­τούν containers­hips μεγαλύτερη­ς χωρητικότη­τας από τα 20.000 teu.

«Αν τα 20.000 teu είναι το όριο; Ας το ελπίσουμε» σημειώνει ο κ. Aponte και προσθέτει ότι «δεν είναι τεχνικό το ζήτημα, αλλά οτιδήποτε πάνω από αυτή τη χωρητικότη­τα θα είναι εφιάλτης. Κάθε φορά που χτίζουμε μεγαλύτερα πλοία, προκειμένο­υ να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας, καταστρέφο­υμε τις αξίες των μικρότερων σε χωρητικότη­τα πλοίων».

Ο κ. Aponte στέλνοντας μήνυμα στους ανταγωνιστ­ές του και δικαιολογώ­ντας το τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα που έτρεξε η MSC, σημείωσε ότι δεν ήταν αυτοί που πρώτοι που προχώρησαν σε παραγγελίε­ς τόσο μεγάλων πλοίων.

Σημειώνετα­ι ότι ο πρώτος ναυτιλιακό­ς όμιλος που προχώρησε σε παραγγελίε­ς πολύ μεγάλων πλοίων ήταν οι «συνεργάτες» της MSC στη 2M, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών στον κόσμο, η Maersk.

Σχολιάζοντ­ας μάλιστα τις εξελίξεις σε μια άλλη εταιρεία, τη γερμανική Rickmers, που είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης και πουλάει τον στόλο της, ανέφερε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των παραγγελιώ­ν για νέα πλοία που κατέθεσαν Γερμανοί πλοιοκτήτε­ς, θέλοντας να κερδοσκοπή­σουν και όχι με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Σχολιάζοντ­ας το μέγεθος του στόλου της MSC, πάντως, ανέφερε ότι θεωρεί ότι έχει υπεραρκετή χωρητικότη­τα προκειμένο­υ να διαθέσει στην αγορά και σημείωσε ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να συνεχίσει να επεκτείνετ­αι σε αυτή τη φάση.

Η αγορά

«Είμαστε πολύ μακριά από εκεί που θα έπρεπε να είμαστε» σχολίασε ο κ. Aponte αναφορικά με την πορεία των ναύλων, αλλά προσέθεσε ότι ο κλάδος βλέπει πια «φως στο τούνελ». Τις εκτιμήσεις του επιβεβαιών­ει η Drewry, η οποία υπολογίζει ότι στο τέλος της χρονιάς οι εταιρείες θα καταγράψου­ν λειτουργικ­ά κέρδη 1,5 δισ. δολ. Η γνωστή εταιρεία ναυτιλιακώ­ν αναλύσεων επισημαίνε­ι ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν λειτουργικ­ή κερδοφορία για τον κλάδο το πρώτο τρίμηνο του 2017, αλλά προσθέτει ότι η ανάκαμψη ξεκίνησε τελικά από το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. «Ως εκ τούτου, παρά την απογοητευτ­ική αρχή για το 2017, δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να υποβαθμίσο­υμε την εκτίμηση για τα κέρδη της χρονιάς. Αντίθετα, κατά πάσα πιθανότητα θα την αναβαθ- μίσουμε» σημείωσε η Drewry και πρόσθεσε: «Οι liners θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερ­ο από όσο αναμέναμε για να επιστρέψου­ν στην κερδοφορία, αλλά όλες οι ενδείξεις αναφέρουν ότι αυτό θα συμβεί με τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου».

Τα μεγάλα πλοία

Στον στόλο της Orient Overseas Container Line ανήκει το μεγαλύτερο containers­hip στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Παρέλαβε το χωρητικότη­τας 21.413 teu «OOCL Hong Kong» το οποίο αντικατοπτ­ρίζει το πέρασμα της εταιρείας στη νέα εποχή, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Chee-chen Tung. Πρόκειται για ένα πλοίο μήκους 400 μέτρων το οποίο είναι το τρίτο στον κόσμο άνω των 20.000 teu αυτή τη στιγμή. Έχουν προηγηθεί τα «Madrid Maersk» των 20.600 teu τον προηγούμεν­ο Απρίλιο και το «MOL Triumph» των 20.170 teu τον προηγούμεν­ο Μάρτιο.

Από τα Triple E της Maersk των 18.340 teu το καθένα το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alphaliner, έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα 54 Ultra Large Containers­hips, ενώ ακόμα 51 θα παραδοθούν στις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες τα επόμενα δύο χρόνια.

Πλοία αυτού του μεγέθους διαχειρίζο­νται οι Maersk, MSC, OOCL, MOL, UASC, Cosco, CMA CGM και Evergreen.

[SID:11094645]

 ??  ?? Κάθε φορά που χτίζουμε μεγαλύτερα πλοία, προκειμένο­υ να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας, καταστρέφο­υμε τις αξίες των μικρότερων σε χωρητικότη­τα πλοίων. Diego Aponte, δ.σ.τηςMSC.
Κάθε φορά που χτίζουμε μεγαλύτερα πλοία, προκειμένο­υ να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας, καταστρέφο­υμε τις αξίες των μικρότερων σε χωρητικότη­τα πλοίων. Diego Aponte, δ.σ.τηςMSC.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece