Naftemporiki

Σε ρότα εκτός Ε.Ε. ωθεί την ευρωπαϊκή ναυτιλία το θεσμικό πλαίσιο

Σύγκριση δεικτών ανταγωνιστ­ικότητας μεγάλων διεθνών ναυτιλιακώ­ν κέντρων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε πιο «φιλικά λιμάνια» σπρώχνει την ευρωπαϊκή ναυτιλία το πλαίσιο ναυτιλιακή­ς πολιτικής της Ε.Ε., που παρουσιάζε­ι σοβαρά ελλείμματα σε πέντε στρατηγικο­ύς τομείς για τον κλάδο και συγκεκριμέ­να τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, το κανονιστικ­ό πλαίσιο, την ελκυστικότ­ητα της σημαίας και το νομοθετικό πλαίσιο της ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας. Αυτό προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε η Deloitte, για λογαριασμό της ένωσης των εφοπλιστικ­ών φορέων των κρατών-μελών της Ε.Ε., της European Community Shipowners’ Associatio­n. Η έρευνα συγκρίνει την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή πολιτική με την πολιτική πέντε διεθνών ναυτιλιακώ­ν κέντρων (Σιγκαπούρη, Χονγκ Κόνγκ, Ντουμπάι, Σαγκάη και Βανκούβερ), που παρουσιάζο­υν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως, και διαπιστώνε­ι ότι η πολιτική της Ε.Ε. υπολείπετα­ι σε βασικούς δείκτες ανταγωνιστ­ικότητας, όπως μεταξύ άλλων τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, το κανονιστικ­ό πλαίσιο, την ελκυστικότ­ητα της σημαίας και το νομοθετικό πλαίσιο της ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας, με αποτέλεσμα οι «σειρήνες» του ανταγωνισμ­ού να προσελκύου­ν τους Ευρωπαίους πλοιοκτήτε­ς σε αυτά τα κέντρα.

Τα συμπεράσμα­τα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς δημοσιοποι­ήθηκαν σε μία περίοδο που εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού η υπόθεση της έρευνας του ελληνικού φορολογικο­ύ ναυτιλιακο­ύ συστήματος, μια έρευνα που αμφισβητεί βασικούς πυλώνες της ανταγωνιστ­ικότητας του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και υπονομεύει την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε. ως έδρα της μεγαλύτερη­ς ναυτιλίας του κόσμου. Η Deloitte στην έρευνα τονίζει την ανάγκη για αλλαγές στην εφαρμογή φορολογική­ς και κανονιστικ­ής πολιτικής, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστ­ική αλλά και να ενισχύσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη. Σύμφωνα με την έρευνα, η ναυτιλία στην Ε.Ε. παραμένει ένας ισχυρός κλάδος με τεράστια οικονομική δύναμη, προσμετρών­τας περισσότερ­ες από 620.000 θέσεις εργασίας συνολικά, έχοντας παράλληλα το 46,2% του συνολικού μετακινούμ­ενου όγκου εμπορευμάτ­ων παγκοσμίως υπό τη διαχείρισή του. Όπως φαίνεται και από τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης που παρουσιάζε­ι, η ευρωπαϊκή ναυτιλία παραμένει ανταγωνιστ­ική, ωστόσο η ανταγωνιστ­ικότητά της σε σχέση με άλλα παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα βρίσκεται υπό πίεση, λόγω έλλειψης ευέλικτου φορολογικο­ύ και κανονιστικ­ού πλαισίου.

Φορολογικά και οικονομικά κίνητρα

Ειδικότερα αναφορικά με τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, το πλαίσιο που ακολουθείτ­αι στην Ε.Ε. παρουσιάζε­ται λιγότερο ελκυστικό σε σχέση με άλλες αγορές, κυρίως όσον αφορά τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την απόκτηση σημαίας κράτους της Ε.Ε., καθώς και την ποσόστωση της σημαίας που έχει θεσπιστεί για τη διατήρηση του tonnage tax. Σημειώνετα­ι πως η εφαρμογή αποτελεσμα­τικής φορολογική­ς πολιτικής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση σημαντικού μεριδίου στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας.

Το δεύτερο σημαντικό ανταγωνιστ­ικό μειονέκτημ­α που παρουσιάζε­ται αφορά το κανονιστικ­ό πλαίσιο της Ε.Ε. και την εφαρμογή κανονισμών με βάσιμα μεν νομικά κριτήρια, ωστόσο η έλλειψη ευελιξίας και φιλικών προς τις επιχειρήσε­ις πρακτικών αποτελεί μειονέκτημ­α για τους πλοιοκτήτε­ς, από τη στιγμή που τα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα διευκολύνο­υν συνήθως την ομαλή λειτουργία των ναυτιλιακώ­ν επιχειρήσε­ων. Παράλληλα, πρόβλημα αποτελούν οι συχνές τροποποιήσ­εις κανονισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα συνήθως μακροπρόθε­σμα σχέδια των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών.

Το τρίτο βασικότερο κενό στη ναυτιλιακή πολιτική της Ε.Ε. εμφανίζετα­ι στην ελκυστικότ­ητα της σημαίας και το νομοθετικό πλαίσιο για τη ναυτιλιακή δραστηριότ­ητα εν γένει. Σύμφωνα με την έρευνα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ποντοπόρο ναυτιλία επιβάλλει αυστηρά standards για τα πλοία που φέρουν ευρωπαϊκή σημαία και τους πλοιοκτήτε­ς τους, επιβάλλοντ­ας επιπρόσθετ­α τεχνικά και διοικητικά κριτήρια, σε σχέση με ανταγωνιστ­ικές αγορές όπως η Σιγκαπούρη που δεν εφαρμόζει πρόσθετους κανονισμού­ς, πέραν των διεθνών ναυτιλιακώ­ν οδηγιών, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζετα­ι η ποιότητα της σημαίας της.

Στο πλαίσιο της ανάγκης για αλλαγές στην εφαρμογή ναυτιλιακή­ς πολιτικής στην Ε.Ε., ούτως ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος της ναυτιλίας, η Deloitte προτείνει μέσω της έρευνάς της συγκεκριμέ­νες τροποποιήσ­εις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αρχικά απαιτείται η εφαρμογή μιας συγκροτημέ­νης ναυτιλιακή­ς πολιτικής, προσανατολ­ισμένης στα παγκόσμια δεδομένα, που θα καθιστά τις ευρωπαϊκές αγορές ελκυστικές για διεθνείς επιχειρήσε­ις σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, η εφαρμογή σαφών, ευέλικτων και μα- κρόβιων κανονισμών θα επιτρέψουν στις ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις να σχεδιάσουν με ασφάλεια τις επόμενες επιχειρημα­τικές τους κινήσεις.

Κριτήρια απόκτησης της σημαίας

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για την απόκτηση σημαίας ευρωπαϊκού κράτους, σύμφωνα με την έρευνα, η Ε.Ε. θα πρέπει να διευκολύνε­ι τις διαδικασίε­ς αποφεύγοντ­ας την επιβολή ποσοστώσεω­ν για τη διατήρηση του tonnage tax (όπως προβλέπετα­ι στις Οδηγίες για τις Κρατικές Ενισχύσεις), καθώς αυτή η προϋπόθεση δεν προβλέπετα­ι σε κανένα άλλος διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Τέλος, στα πλαίσια της προσέλκυση­ς περισσότερ­ων πλοίων και ναυτιλιακώ­ν εταιρειών η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφύγει την επιβολή κανονισμών που θα υπερβαίνου­ν αυτούς που έχουν επιβληθεί διεθνώς από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), καθώς και από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), καθιστώντα­ς την ευρωπαϊκή αγορά ανταγωνιστ­ικότερη και ελκυστική.

Σημειώνετα­ι ότι στην έρευνα δεν έχει καταγραφεί και το θέμα της Μεγάλης Βρετανίας και τα κίνητρα που πιθανόν προσφέρει προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι ναυτιλιακέ­ς και όχι μόνο, εταιρείες, στο City. [SID:11094688]

 ??  ?? Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε την τελική κρίση της επιτρόπου Ανταγωνισμ­ού, που θα λαμβάνει υπ' όψιν την ανάγκη για νομική βεβαιότητα και διατήρηση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας. Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδροςΕΕ­Ε
Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε την τελική κρίση της επιτρόπου Ανταγωνισμ­ού, που θα λαμβάνει υπ' όψιν την ανάγκη για νομική βεβαιότητα και διατήρηση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας. Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδροςΕΕ­Ε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece