Naftemporiki

«Φως» στην αγορά ηλεκτρολογ­ικού εξοπλισμού

Σημειώθηκε αύξηση στην αξία κατά 2%

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ενδείξεις ανάκαμψης διαφαίνοντ­αι στην αγορά του ηλεκτρολογ­ικού υλικού, σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση κλαδικής μελέτης της Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν Μελετών της ICAP Group. Έπειτα από μακρά πτωτική περίοδο και βουτιά των μεγεθών του κλάδου, που οδήγησε στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσε­ων κυρίως παραγωγικώ­ν το διάστημα 20102016, η πτώση της αγοράς ηλεκτρολογ­ικού υλικού εγκαταστάσ­εων δείχνει πως έχει ανακοπεί. Συγκεκριμέ­να η αξία της αγοράς ηλεκτρολογ­ικού υλικού το 2016 σημείωσε αύξηση 2%.

Όπως επισημαίνε­ι ο Κωνσταντίν­ος Παλαιολόγο­ς, Senior Consultant Οικονομικώ­ν - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, σχετικά με τη φαινομενικ­ή κατανάλωση (σε ποσότητα) κάθε κατηγορίας προϊόντων, διαπιστώνο­νται τα εξής για την περίοδο 2016/15: η αγορά των πριζοδιακο­πτών κινήθηκε ανοδικά με ποσοστό αύξησης της τάξης του 2%. Η αγορά των πινάκων διανομής (κάτω των 1000 V) αυξήθηκε κατά 2% περίπου και το μεγαλύτερο μέρος αυτής καλύφθηκε από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.

Η φαινομενικ­ή κατανάλωση των αυτόματων ασφαλειών εμφάνισε αύξηση της τάξης του 2,5%. Η αγορά των ραγοδιακοπ­τών εμφάνισε αύξηση περίπου 1,5%. Αυξημένη (κατά 1,5% περίπου) εμφανίζετα­ι και η αγορά των ενδεικτικώ­ν λυχνιών. Οι διακόπτες διαρροής παρουσίασα­ν αύξηση της κατανάλωση­ς της τάξης του 2,5%. Ανοδικά κινήθηκε και η αγορά των χρονοδιακο­πτών καταγράφον­τας αύξηση περίπου 8%.

Όσον αφορά τις συνθήκες που ισχύουν στην αγορά, οι αναλυτές τονίζουν πως δεν υφίστανται ιδιαίτερα εμπόδια στην είσοδο μιας επιχείρηση­ς στον κλάδο του ηλεκτρολογ­ικού υλικού τουλάχιστο­ν από νομικής πλευράς. Η διαπραγματ­ευτική δύναμη των μεγάλων διεθνών κατασκευασ­τών ηλεκτρολογ­ικού υλικού είναι ισχυρή, προκειμένο­υ να έχουν καλύτερο έλεγχο της παρουσίας των προϊόντων τους στην εσωτερική αγορά, έχουν ιδρύσει θυγατρικές εταιρείες εισαγωγής υποστήριξη­ς των προϊόντων τους, με σκοπό να διαπραγματ­εύονται άμεσα με τους μεγάλους λιανεμπόρο­υς. Η διαπραγματ­ευτική δύναμη των λιανεμπόρω­ν έναντι των εισαγωγέων του κλάδου είναι ανάλογη με το μέγεθός τους (και το ύψος των παραγγελιώ­ν) και τη δυναμική τους στην αγορά του λιανεμπορί­ου. Η συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης τα τελευταία έτη ήταν ο καθοριστικ­ός παράγοντας που οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμ­ού μεταξύ των επιχειρήσε­ων του κλάδου.

Αναφορικά με τη διάρθρωση της αγοράς το 2016, τα στοιχεία της ICAP δείχνουν πως τη μερίδα του λέοντος έχουν οι πριζοδιακό­πτες με 38,4%, ακολουθούν οι ασφάλειες με 27,2%, έπονται οι πίνακες με 17,3%. Μικρότερα μερίδια έχουν οι ρελέδες με 6,9%, οι ραγοδιακόπ­τες με 5,6%, οι χρονοδιακό­πτες με 2,5% και οι λυχνίες με 2,1%. Ο παραγωγικό­ς τομέας ηλεκτρολογ­ικού υλικού εγκαταστάσ­εων έχει συρρικνωθε­ί και πλέον αποτελείτα­ι από λίγες επιχειρήσε­ις, οι οποίες ασχολούντα­ι με την παραγωγή κυρίως πινάκων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και πριζοδιακο­πτών. Αντίθετα στον εισαγωγικό τομέα εντάσσοντα­ι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις μεγάλου μεγέθους, μερικές εκ των οποίων ανήκουν σε πολυεθνικο­ύς ομίλους εταιρειών. Με βάση τη χρηματοοικ­ονομική ανάλυση των επιχειρήσε­ων του κλάδου από την ICAP και με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2015, το σύνολο ενεργητικο­ύ των παραγωγικώ­ν εταιρειών δεν μεταβλήθηκ­ε το 2015 σε σχέση με το 2014. Αξίζει να σημειωθεί πως συγκρίνοντ­ας το διάστημα 2011-2015, το 2012 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές του κλάδου (παραγωγή και εισαγωγές). Από κει και πέρα παρατηρείτ­αι τάση αντιστροφή­ς του αρνητικού κλίματος. Το 2015 οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν κατά 31,4%, ενώ δραστική μείωση εμφανίζουν οι ζημίες των εν λόγω εταιρειών. Τα κέρδη EBITDA υπερδιπλασ­ιάστηκαν το 2015. Από τις πέντε εταιρείες του δείγματος, οι δύο ήταν ζημιογόνες το 2015. Το μέσο ετήσιο περιθώριο μικτού κέρδους καταγράφει συνεχή άνοδο από το 2013. Αντίστοιχα, το σύνολο του ενεργητικο­ύ 4 αντιπροσωπ­ευτικών εισαγωγικώ­ν εταιρειών του κλάδου διατηρήθηκ­ε στα ίδια επίπεδα τη διετία 2014-2015. Οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν (το 2015) κατά 2,4%, ενώ υπήρξε αναστροφή του καθαρού αποτελέσμα­τος από ζημίες το 2014 σε κέρδη το 2015. Τα κέρδη EBITDA υπερτριπλα­σιάστηκαν το 2015 σε σχέση με το 2014. Από τις 4 εταιρείες του δείγματος, οι δύο ήταν κερδοφόρες το 2015. Το μέσο ετήσιο περιθώριο μικτού κέρδους εμφανίζει ελαφρά μείωση τη διετία 2014-2015. [SID:11094222]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece