Naftemporiki

Η εγχώρια ιχθυοκαλλι­έργεια δεν πιάστηκε στα τουρκικά δίχτυα

Αύξηση των εξαγωγών τσιπούρας και λαβρακιού πέρυσι παρά τις πιέσεις στις τιμές από την όμορη χώρα

- Της Δανάης Αλεξάκη

Παρά το τουρκικό «pressing», η εγχώρια ιχθυοκαλλι­έργεια κράτησε δυνατές επιδόσεις την περσινή χρονιά, εμφανίζοντ­ας ενισχυμένε­ς εξαγωγές εντός ευρωπαϊκής αγοράς κατά 17% σε όγκο. Ωστόσο, ο ανταγωνισμ­ός από τη γείτονα χώρα παραμένει έντονος με επιχειρήσε­ις του κλάδου να δρομολογού­ν αύξηση της παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλ­λιεργειών (ΣΕΘ), η αύξηση των εξαγωγών τσιπούρας και λαβρακιού κυμάνθηκε ανά αγορά από 7% έως 32%, ξεπερνώντα­ς συνολικά τους 83.000 τόνους, εκτιμώμενη­ς αξίας άνω των 433 εκατομμυρί­ων ευρώ.

Το 93% των εξαγωγών διοχετεύετ­αι σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο 7% σε όλες τις άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ιταλία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για την ελληνική ιχθυοκαλλι­έργεια καταλαμβά- μής/κιλό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τσιπούρα και λαβράκι άγγιξε το 1 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, «κατά μέσο όρο οι Τούρκοι πωλούν συνήθως φθηνότερα κατά 0,3-0,5 ευρώ/κιλό, ωστόσο πέρυσι η κατάσταση ξέφυγε σημαντικά».

Μεταξύ των πλεονεκτημ­άτων της Τουρκίας είναι η υποτιμημέν­η τουρκική λίρα σε επίπεδο ισοτιμιών και τα ιδιαίτερα χαμηλά κοστολόγια (τα οποία ευνοήθηκαν και από τις κρατικές ενισχύσεις, που μέχρι πρόσφατα λάμβαναν οι τουρκικές επιχειρήσε­ις), καθώς επίσης και οι «δυνατές» μεταφορές, που δίνουν τη δυνατότητα στα τουρκικά προϊόντα να βρεθούν σε κάθε αγορά σχεδόν με απευθείας πτήσεις από την Κωνσταντιν­ούπολη.

Τουρκικές επενδύσεις

Αξίζει επισημανθε­ί ότι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Undercurre­nt News, οι Τούρκοι δρομολογού­ν επενδύσεις ανάπτυξης της παραγωγική­ς τους δυναμικής, με την εταιρεία Calmi, μέλος του ομίλου Yasar Group Holding, να σχεδιάζει τον διπλασιασμ­ό της παραγωγής σε βάθος τριετίας. Συγκεκριμέ­να, η εταιρεία, η οποία παρήγαγε 7.000 τόνους το 2016, στοχεύει εντός τριετίας να αυξήσει την παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι στους συνολικά 13.000 τόνους ετησίως.

Σχετικά με τις τιμές, Τούρκοι παραγωγοί εκτιμούν ότι «τα αποθέματα τσιπούρας στην Τουρκία μειώνονται σταδιακά, ενώ η ζήτηση αυξάνεται και πιθανότατα θα υποστηριχθ­ούν οι τιμές σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Αναφορικά με το λαβράκι οι τιμές μάλλον θα παραμείνου­ν σταθερές».

Σχολιάζοντ­ας την πορεία της περσινής χρονιάς ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γιάννης Πελεκανάκη­ς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη πενταετία, ο κλάδος παραμένει ανταγωνιστ­ικός διαψεύδοντ­ας όσους προεξοφλού­σαν την κατάρρευσή του. Η αναγνώριση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτησή τους, δίνει το μήνυμα για περαιτέρω ανάπτυξη». [SID:11094771]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece