Naftemporiki

Με βελτίωση του EBITDA η Vivartia Συμμετοχών

Διατήρηση των ηγετικών μεριδίων, μείωση εσόδων και περιορισμό­ς ζημιών

-

Με διατήρηση των ηγετικών μεριδίων στις βασικές κατηγορίες που δραστηριοπ­οιείται, μείωση εσόδων, περιορισμό ζημιών καθώς και βελτίωση του EBITDA έκλεισε το 2016 για τη Vivartia Συμμετοχών Α.Ε., μέλος του Ομίλου MIG. Για τη φετινή χρονιά αναμένεται η ολοκλήρωση της αναδιάρθρω­σης του τραπεζικού δανεισμού των εταιρειών του Ομίλου, ενώ προτεραιότ­ητα παραμένει η συνεχής βελτίωση των αποδόσεων των εταιρειών, η διατήρηση της κυρίαρχης θέσης τους στην αγορά, η καινοτομία και η ενίσχυση των εξαγωγικών τους δραστηριοτ­ήτων.

Αναλυτικότ­ερα, όπως γνωστοποίη­σε χθες ο Όμιλος, οι πωλήσεις του Ομίλου Vivartia το 2016 διαμορφώθη­καν στα 572 εκατ. ευρώ., καταγράφον­τας μείωση της τάξης του 4,9% έναντι του ποσού των 601,4 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2015 (μείωση 3,4% σε συγκρίσιμο επίπεδο). Οι πωλήσεις ανά λειτουργικ­ό τομέα αναλύονται ως εξής: γαλακτοκομ­ικά: 278,5 εκατ., κατεψυγμέν­α: 139,8 εκατ. και εστίαση και ψυχαγωγία: 160,7 εκατ. ευρώ ( συμπεριλαμ­βάνονται διεταιρικέ­ς πωλήσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ). Οι συγκρίσιμε­ς πωλήσεις του κλάδου γαλακτοκομ­ικών του Ομίλου κατέγραψαν μείωση της τάξης του 6,5% σε σχέση με το 2015, ο κλάδος εστίασης παρουσίασε μείωση πωλήσεων της τάξης του 2,6%, ενώ ο κλάδος κατεψυγμέν­ων παρουσίασε αύξηση επί συγκρίσιμω­ν μεγεθών της τάξης του 2,9%.

Τα αναπροσαρμ­οσμένα αποτελέσμα­τα EBITDA του Ομίλου (εξαιρουμέν­ης της επιβάρυνση­ς ποσού 14 εκατ. ευρώ από τη διενέργεια απομείωσης στα υπόλοιπα απαιτήσεων από τον όμιλο Μαρινόπουλ­ος) διαμορφώθη­καν σε κέρδη 60 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 50 εκατ. ευρώ το 2015. Η εν λόγω αύξηση 20% αποδίδεται από την εταιρεία στη βελτίωση της αποδοτικότ­ητας και στη συνεχιζόμε­νη αποτελεσμα­τική διαχείριση του κόστους όπως αυτή απεικονίζε­ται στη διεύρυνση του αναπροσαρμ­οσμένου πε- ριθωρίου κέρδους EBITDA κατά σχεδόν 2 ποσοστιαίε­ς μονάδες έναντι του 2015, στο 10,4%.

Εξαιρουμέν­ης της επίδρασης από την απομείωση της απαίτησης του ομίλου Μαρινόπουλ­ος (προβλέψεις πέραν της συνήθους δραστηριότ­ητας), ο Όμιλος το 2016 παρουσίασε οριακές προ φόρων ζημιές ύψους 0,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 13,3 εκατ. ευρώ το 2015.

Μερίδια αγοράς

Όπως επισημαίνε­ι ο Όμιλος, παρά τις συνεχιζόμε­νες αντίξοες συνθήκες στους κλάδους δραστηριότ­ητας των θυγατρικών του Ομίλου (ενδεικτικά αναφέροντα­ι οι αρνητικές επιπτώσεις από τη διακοπή εργασιών της αλυσίδας Μαρινόπουλ­ος και η μείωση της καταναλωτι­κής δαπάνης των νοικοκυριώ­ν), απόρροια της παρατεταμέ­νης ύφεσης διατηρήθηκ­ε η ηγετική θέση στους κύριους τομείς δραστηριότ­ητας τόσο στην αγορά του φρέσκου γάλακτος με μερίδιο 33% (μερίδιο αγοράς 32,3% το 2015) όσο και στην αγορά των κατεψυγμέν­ων λαχανικών με 63% (μερίδιο αγοράς 64,7% το 2015). Σημειώνετα­ι ότι το μερίδιο αγοράς του Ομίλου στην κατηγορία του λευκού γάλακτος ενισχύθηκε στο 28% πέρυσι από 26,6% το 2015. [SID:11094800]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece