Naftemporiki

Κέρδη με μοχλό τις τράπεζες

Τερμάτισε στις 781,85 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 0,85%

- Tης Ιουλίας Ζαφόλια

Ποσοστό 0,85% κέρδισε χθες ο γενικός δείκτης, κλείνοντας στις 781,85 μονάδες και αφού προηγουμέν­ως κινήθηκε μεταξύ 776,28 και 783,75 μονάδων. Ποσοστό 3,37% κέρδισε ο δείκτης των τραπεζών, σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 1.007,06 μονάδες.

«Τα τελευταία δύο χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτό έχει συνδυαστεί με μεγάλες χρηματιστη­ριακές πτώσεις. Το 2015 ήταν τα capital controls και το κλείσιμο του χρηματιστη­ρίου και πέρυσι ήταν το Brexit, αλλά και η δική μας επιμονή να μην κλείνουμε την αξιολόγηση (ναι - την ίδια αξιολόγηση που ακόμη κλείνουμε, έπρεπε να έχουμε κλείσει πέρυσι τον Απρίλιο). Οπότε περιμένουμ­ε τα φετινά μαντάτα. Στο “καλό” για σήμερα σενάριο, θα πάρουμε σημαντικά χρήματα, αρκετές υποσχέσεις, αλλά δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, ούτε θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές με αξιόπιστο τρόπο. Όλα φαίνεται να πηγαίνουν στο “καλό” σενάριο, οπότε η (έστω και επίπλαστη) αύξηση της ρευστότητα­ς της οικονομίας μπορεί να βοηθήσει το χρημα- τιστήριο που φαίνεται να συντηρεί δυνάμεις αυτή την περίοδο. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις τράπεζες, καθώς θα δείξουν κερδοφορία μεν, όμως η πιθανή μη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση δεν θα τους επιτρέψει να γίνουν μοχλός χρηματοδότ­ησης της οικονομίας. Ερωτηματικ­ά υπάρχουν επίσης και για τη λύση που θα υλοποιηθεί για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και για το ποιος θα επενδύσει στην υπερφορολο­γημένη ελληνική οικονομία. Στο κακό σενάριο δεν μπορούμε να συζητάμε για χρηματιστή­ριο» σχολιάζει ο πρόεδρος της Versal AΕΠΕΥ Κων/νος Φέγγος.

Επιστρέφον­τας στη χθεσινή συνεδρίαση, η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 78,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 89.472.310 τεμάχια. Από τους 125 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 63 τερμάτισαν με άνοδο, 39 ενισχύθηκα­ν ενώ 23 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Πολλά (21) τα πακέτα που άλλαξαν χθες χέρια, συνολικής αξίας περίπου 26 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερ­α από αυτά να αφορούν τις μεταβιβάσε­ις των τίτλων της Ελλάκτωρ. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς υπολογίστη­κε χθες σε 52,9 δισ. ευρώ. [SID:11094600]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece