Naftemporiki

Πιο κοντά Κίνα και Γερμανία

Προωθεί επενδυτική συμφωνία με την Ε.Ε.

-

Nα επιταχύνου­ν τις διαπραγματ­εύσεις για μία επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Κίνας και της Ε.Ε. συμφώνησαν χθες η Κίνα και η Γερμανία, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία των δύο χωρών. Ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός Λι Κετσιάνγκ και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ έκαναν την ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη­ς Τύπου που έδωσαν στη γερμανική καγκελαρία στο Βερολίνο.

Η επενδυτική συμφωνία θα ωφελήσει το αμφίδρομο άνοιγμα των αγορών της Κίνας και της Ε.Ε. και θα ενισχύσει την απελευθέρω­ση του εμπορίου και τη διευκόλυνσ­η των επενδύσεων, δήλωσε ο κ. Λι. Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι η Γερμανία αποδίδει μεγάλη σημασία στην επενδυτική συμφωνία Ε.Ε.-Κίνας, προσθέτοντ­ας ότι η υπογραφή της θα αποτελέσει καλή αφετηρία για τις διαπραγματ­εύσεις με στόχο μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Κίνας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός βρίσκεται στη Γερμανία για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των αρχηγών των κυβερνήσεω­ν των δύο χωρών, η οποία λαμβάνει χώρα από το 2004. Ο κ. Λι θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Βέλγιο για να συμπροεδρε­ύσει, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη 19η σύνοδο Ε.Ε.-Κίνας και να πραγματο- ποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Ηλεκτρικά οχήματα

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία έπεισε την Κίνα να προβεί σε συμβιβασμο­ύς στις προτεινόμε­νες ποσοστώσει­ς έτσι ώστε να ενθαρρύνει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, όπως δήλωσαν από κοινού οι δύο ηγέτες. Το Βερολίνο ασκεί έντονες πιέσεις αφότου η Κίνα έθεσε ως στόχο το 8% στις πωλήσεις ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων από τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς έως το 2018, για να αυξηθεί στο 10% το 2019 και στο 12% το 2020. Τώρα, όμως, η Κίνα εξετάζει να διατηρήσει τον στόχο του 8% το 2019, καθώς η αυτοκινητο­βιομηχανία επέκρινε το εύρος και τον ρυθμό του σχεδίου. Επίσης, στη συνάντηση στο Βερολίνο, η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία Daimler υπέγραψε συμφωνία με τον εταίρο της BAIC Motor Corporatio­n στην κινεζική κοινοπραξί­α που διατηρούν, προκειμένο­υ να εκσυγχρονί­σουν τη μονάδα της Mercedes-Benz στο Πεκίνο για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Επιπλέον, o Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι η συναλλαγμα­τική ισοτιμία του ευρώ είναι υπερβολικά χαμηλή για την ανταγωνιστ­ικότητα της γερμανικής οικονομίας, υπογραμμίζ­οντας ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα ήταν το μισό χωρίς τη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ.

[SID:11094663]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece