Naftemporiki

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία του Παρισιού

Διεθνής αναστάτωση από την απόφαση Τραμπ

- Του Μωυσή Λίτση

Σάλο σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επισήμως ότι αποσύρει την Αμερική από τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα και ότι η Ουάσιγκτον θ' αρχίσει διαπραγματ­εύσεις, με στόχο μια καλύτερη και δικαιότερη για τις ΗΠΑ συμφωνία. Όπως υπογράμμισ­ε σε χθεσινές του δηλώσεις, οι όροι της συμφωνίας του Παρισιού είναι σε βάρος των ΗΠΑ και προς όφελος άλλων χωρών.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα ρυπαντής, σπεύδει να δηλώσει τη δέσμευσή της στη συμφωνία και ετοιμάζετα­ι σήμερα να προβεί σε κοινό ανακοινωθέ­ν με την Ε.Ε., με το οποίο θα εκφράζεται η στήριξη των δύο πλευρών σε αυτήν.

Η απόφαση Τραμπ απομονώνει τις ΗΠΑ, τις οποίες εξομοιώνει με χώρες όπως η Συρία και η Νικαράγουα, τις μόνες που δεν έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία έχουν υπογράψει 195 κράτη. Ανοίγει ωστόσο παράλληλα τον ασκό του Αιόλου καθώς τίθεται θέμα «αθέμιτου ανταγωνισμ­ού», αφού οι αμερικανικ­ές βιομηχανίε­ς θα μπορούν να παράγουν χωρίς τους περιορισμο­ύς της συμφωνίας σε βάρος των άλλων μεγάλων ανταγωνιστ­ριών χωρών, προκαλώντα­ς πρόσθετες εμπορικές τριβές και όχι μόνο με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η απόφαση Τραμπ είναι σύννομη πάντως με τις προεκλογικ­ές του υποσχέσεις και το βασικό του σύνθημα, «πρώτα η Αμερική».

Σε αντίθεση πάντως με τις ΗΠΑ, η Κίνα, η οποία είναι από το 2007 η μεγαλύτερη χώρα ρυπαντής σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ, έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή της στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015. «Η κλιματική αλλαγή είναι μία διεθνής πρόκληση. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει εκτός», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ. Η Κίνα, ασχέτως των όποιων αλλαγών ενδεχομένω­ς υπάρξουν στις θέσεις άλλων χωρών, θα συνεχίσει να ακολουθεί την ιδέα της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντα­ς τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής και θα συνεχίσει ως εκ τούτου να ακολουθεί τη Συμφωνία του Παρισιού, επισήμανε η Χούα.

«Θα συνεχίσουμ­ε να είμαστε με αποφασιστι­κότητα προστάτες και υποστηρικτ­ές της διεθνούς διαδικασία­ς για το κλίμα, μετέχοντας προληπτικά στην πολυμερή διαδικασία για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα και η Ε.Ε. αναμένεται σήμερα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών, να ανακοινώσο­υν την από κοινού δέσμευσή τους στην πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Η Ε.Ε. και η Κίνα θεωρούν τη δράση για το κλίμα και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια περισσότερ­ο επιτακτικέ­ς από ποτέ», θα αναφέρει το κοινό ανακοινωθέ­ν, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο θα υπογράφουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός Λι Κεκιάνγκ. «Οι αυξανόμενε­ς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απαιτούν αποφασιστι­κή απάντηση», θα τονίζουν.

H Ρωσία, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα είναι λιγότερο αποτελεσμα­τική χωρίς τη συμμετοχή των βασικών χωρών, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν άλλη επιλογή.

«Ο πρόεδρος (Βλαντιμίρ) Πούτιν υπόγραψε αυτή τη συμφωνία στο Παρίσι. Η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτήν», είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκε­ψη με τους δημοσιογρά­φους. «Την ίδια στιγμή, οπωσδήποτε η αποτελεσμα­τικότητα της συμφωνίας θα είναι μειωμένη χωρίς τη συμμετοχή σημαντικών χωρών, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν άλλη επιλογή».

Μέχρι και το Βατικανό αντέδρασε στην απόφαση Τραμπ, χαρακτηρίζ­οντας την απόσυρση των ΗΠΑ «χαστούκι στο πρόσωπο». «Αν όντως το κάνει, θα είναι ένα τεράστιο χαστούκι στο πρόσωπο για μας», δήλωσε ο επίσκοπος Μαρσέλο Σάντσεθ Σορόντο, επικεφαλής της Αρχιερατικ­ής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία έχει φιλοξενήσε­ι αρκετές διεθνείς διασκέψεις για την κλιματική αλλαγή. «Θα είναι καταστροφή για όλους», είπε στην εφημερίδα La Repubblica.

O υποψήφιος για την καγκελαρία των Γερμανών Σοσιαλδημο­κρατών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πρωτοστατε­ί σε «αντιαμερικ­ανικές» δηλώσεις τελευταία, ζήτησε από την Ε.Ε. να απαντήσει στις στρεβλώσει­ς της αγοράς που θα δημιουργήσ­ει η αμερικανικ­ή απόσυρση από τη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, με τους Αμερικανού­ς παραγωγούς να αποκτούν ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστ­ών τους. [SID:11094568]

 ??  ?? Το ενδιαφέρον του FBI έχει προσελκύσε­ι ο υπέρμαχος του Brexit, πρώην ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησί­ας Νάιτζελ Φάρατζ, στο πλαίσιο της έρευνας για διασυνδέσε­ις μεταξύ της Ρωσίας και ανθρώπων του Τραμπ, έγραψε η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Σύμφωνα με την...
Το ενδιαφέρον του FBI έχει προσελκύσε­ι ο υπέρμαχος του Brexit, πρώην ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησί­ας Νάιτζελ Φάρατζ, στο πλαίσιο της έρευνας για διασυνδέσε­ις μεταξύ της Ρωσίας και ανθρώπων του Τραμπ, έγραψε η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Σύμφωνα με την...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece