Naftemporiki

Κυβέρνηση υπό τον Ζάεφ με στήριξη αλβανικών παρατάξεων

-

Τον σοσιαλδημο­κράτη Ζόραν Ζάεφ εξέλεξε αργά προχθές το βράδυ πρωθυπουργ­ό το κοινοβούλι­ο της ΠΓΔΜ, ως πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια. Ο 42χρονος οικονομολό­γος, πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπού­ν την αλβανική κοινότητα της χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ είχε την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλί­ου. Η κυβέρνηση διορίζεται περί τους έξι μήνες μετά τις βουλευτικέ­ς εκλογές του Δεκεμβρίου. Η δεξιά, η οποία κατείχε την εξουσία από το 2006, αρνείτο να την εγκαταλείψ­ει, κατηγορώντ­ας τους σοσιαλδημο­κράτες ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ενότητα αποδεχόμεν­οι τις διεκδικήσε­ις των κομμάτων της αλβανικής κοινότητας.

Τα αλβανικά κόμματα, που κατέχουν 8 από τις 25 υπουργικές θέσεις, ζητούν η αλβανική να γίνει εκ των επισήμων γλωσσών της χώρας στο σύνολο του εθνικού εδάφους και όχι μόνο στις ζώνες που κατοικούντ­αι από Αλβανούς.

Η ελληνική θέση

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με απαντητική επιστολή του σε κοινοβουλε­υτική ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΠΓΔΜ, τονίζει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητ­α στη γειτονική χώρα είναι απαραίτητα στοιχεία για ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας, λέγοντας ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά για «να συνεργαστε­ί στενά με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων » , προκειμένο­υ να « επιτευχθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο επί μακρόν εκκρεμές ζήτημα». [SID:11095057]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece