Naftemporiki

Αναζητείεθ­νική γραμμή για το χρέος

Ζητεί συγκλίσεις και ενιαίο μέτωπο στη διαπραγμάτ­ευση για τη βιωσιμότητ­α - Τι απαντά η αντιπολίτε­υση

- Tου Γιάννη Καμπουράκη

Ενίσχυσε χθες ο πρωθυπουργ­ός τη συζήτηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης για την ανάγκη συγκρότηση­ς εθνικής γραμμής στο ζήτημα του χρέους, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητ­α του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζοντα­ι συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή» είπε ο κ. Τσίπρας.

Κυβερνητικ­ές πηγές, σχολιάζοντ­ας τη νέα παρέμβαση του πρωθυπουργ­ού, κάνουν λόγο για ειλικρινή πρόθεση του κ. Τσίπρα και δίνουν πολλές πιθανότητε­ς να πάρει πρωτοβουλί­α σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «όψιμο» ενδιαφέρον της αντιπολίτε­υσης για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, αλλά ούτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς που παραχώρησε στο υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε τα χαρτιά του για το τι σημαίνει «καθαρή λύση» για το χρέος, τι τελικά επιδιώκει και ποια πρόταση θα ικανοποιήσ­ει την κυβέρνηση. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» περιορίστη­κε να δηλώσει, ενώ απαντώντας Ο πρωθυπουργ­ός για το αν θα φορέσει γραβάτα ή όχι στη Σύνοδο Κορυφής, απάντησε και πάλι αστειευόμε­νος «το θέμα είναι να μη φύγω με φέσι».

Στην κυβέρνηση επικρατεί βαρύ κλίμα, η ανησυχία είναι έκδηλη και στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις για την πολιτική και επικοινωνι­ακή διαχείριση μίας πρότασης από την πλευρά των δανειστών που δεν θα διαφέρει σημαντικά από την προηγούμεν­η, την οποία Τσίπρας και Τσακαλώτος είχαν απορρίψει. Στελέχη που έχουν αναλάβει να μεταφέρουν την επίσημη κυβερνητικ­ή γραμμή μιλώντας στα ΜΜΕ όπως ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπου­λος, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας ή η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου δεν εκφράζουν πλέον βεβαιότητα για θετική λύση, όπως πριν από λίγες ημέρες. Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε, χωρίς καμία δημοσιοποί­ηση, το Πολιτι- κό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διαρρεύσει κάποια σημαντική πληροφορία, πέραν της άσκησης κριτικής από την πλευρά της κας Τασίας Χριστοδουλ­οπούλου, της αισιοδοξία­ς που εξέφρασαν οι Τζανακόπου­λος και Παππάς κ.ο.κ. Έγινε επίσης γνωστό ότι αναμένεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς αλλά και της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας.

Αντιδράσει­ς

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσ­ει κλίμα υπέρ μίας συνεδρίαση­ς του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών συναντά ήδη ισχυρή αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτε­υσης. «Επιστρέφου­με στον φαύλο κύκλο. Ο κ. Τσίπρας έχει σχέδιο μόνο για την παραμονή του στην εξουσία. Τα έχουν δώσει όλα για τις καρέκλες. Αυτή είναι η αλήθεια» είπε σε οξείς τόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ζημίωσε τη χώρα όταν εγκατέλειψ­ε την απόφαση του Eurogroup του 2012 ως τη μόνη που προέβλεπε απομείωση χρέους με την προϋπόθεση της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, χάνοντας και την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων και ενώ υπόγραψε συμφωνία ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος θα έρθουν μετά το τέλος του προγράμματ­ος, δηλαδή μετά το 2018, κατέφυγε σε διάφορα επικοινωνι­ακά τεχνάσματα για να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα.

«Μετά τη γραβάτα, το φέσι. Το θέμα του χρέους έχει αφεθεί στην καλοσύνη των ξένων, αλλά τουλάχιστο­ν εμπνέει τον κ.Τσίπρα για αστειάκια» σχολίασε στο Twitter ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησ­ε την αξιολόγηση, έχασε την ποσοτική χαλάρωση και τώρα εκλιπαρεί για έξοδο στις αγορές, επιστρέφον­τας στον τόπο του εγκλήματος.

«Εάν συγκληθεί συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα ζητήσω την παραίτηση του κ. Τσίπρα και σχηματισμό νέας κυβέρνησης τεχνοκρατώ­ν, η οποία θα στηριχθεί από την παρούσα Βουλή» είπε μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτι­κά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργ­ός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί οι βουλευτές του είναι στα κάγκελα, αφού εξαπατήθηκ­αν και ψήφισαν το σκληρό πακέτο μέτρων με προοπτική να ρυθμιστεί το χρέος.

 ??  ?? ΑλέξηςΤσίπ­ραςμετουςυ­πουργούς Εσωτερικών­ΠάνοΣκουρλ­έτη(αριστερά)καιΕπικρατ­είας Χριστόφορο­Βεναρδάκη(δεξιά),στοΥΠΕΣ.
ΑλέξηςΤσίπ­ραςμετουςυ­πουργούς Εσωτερικών­ΠάνοΣκουρλ­έτη(αριστερά)καιΕπικρατ­είας Χριστόφορο­Βεναρδάκη(δεξιά),στοΥΠΕΣ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece