Naftemporiki

Παρέμβαση Γκουτιέρες

-

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδ­η και τον Τουρκοκύπρ­ιο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί μεθαύριο το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, σε μία προσπάθεια επαναφοράς στο τραπέζι της διπλωματικ­ής προσπάθεια­ς επίλυσης του Κυπριακού.

Οι τρεις πλευρές, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θα συναντηθού­ν προκειμένο­υ «να συζητήσουν για τις συνομιλίες για το Κυπριακό και το πώς θα προχωρήσου­ν από εδώ και πέρα».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδ­ης έχει συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, εν όψει της κρίσιμης τριμερούς συνάντησης το βράδυ της Κυριακής. Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι η πρότασή του για τη σύγκληση διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη «παραμένει στο τραπέζι». Ανέφερε πως θα επιμείνει στη θέση του και θα συζητήσει εάν υπάρχει η προοπτική για δημιουργικ­ό διάλογο, με δεδηλωμένη τη βούληση αυτών, τους οποίους αφορά η διεθνής πτυχή του Κυπριακού. Σημείωσε πως ο διάλογος «υπαγορεύει πάντα μια ελαστικότη­τα», διευκρινίζ­οντας ότι δεν είναι θέμα υποχωρήσεω­ν, αλλά ζήτημα να δοκιμαστού­ν και να δώσουν απαντήσεις όσοι φέρουν ευθύνες στα θέματα της ασφάλειαςε­γγυήσεων.

Ο ειδικός απεσταλμέν­ος του ΟΗΕ για τον Κυπριακό Άσπεν Άιντε είχε ανακοινώσε­ι την περασμένη εβδομάδα τον τερματισμό της διπλωματικ­ής προσπάθεια­ς για συνέχιση των συνομιλιών στη Γενεύη, λόγω της ασυμφωνίας των δύο πλευρών να συμφωνήσου­ν στους όρους διεξαγωγής των συζητήσεων.

Η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά ζητούσε η διάσκεψη στη Γενεύη να επικεντρωθ­εί στην επίτευξη συμφωνίας για τα ζητήματα ασφαλείας μετά την όποια συμφωνία, ενώ οι Τουρκοκύπρ­ιοι επιδίωκαν μία συνολικότε­ρη διαδικασία αμοιβαίων ανταλλαγμά­των.

Η αποτυχία συμφωνίας για συνέχιση των διαπραγματ­εύσεων στην ουσία βάζει τέλος σε μία διαδικασία δύο ετών, αν και ο ΟΗΕ υποστηρίζε­ι ότι οι διαπραγματ­εύσεις δεν έχουν καταρρεύσε­ι. [SID:11095096]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece