Naftemporiki

Χρόνο... χωρίς χρήμα προτείνει η Λαγκάρντ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Από την άλλη, για να πάει το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να φτάσουμε προηγουμέν­ως σε μεγάλη κρίση. Κανένας, ούτε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ ούτε οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να μεταφερθεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο ένα θέμα που ο φυσικός του χώρος για επίλυση είναι το Εurogroup.

Τον Ιούλιο του 2015 που έφτασε το ελληνικό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η χώρα ήταν με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης, σήμερα δεν μιλάμε για τέτοια σενάρια. Έκτοτε όσες φορές ο πρωθυπουργ­ός επιχείρησε να βολιδοσκοπ­ήσει μια παραπομπή κάποιας φάσης της διαπραγμάτ­ευσης (πρώτη αξιολόγηση) σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδο Κορυφής) προσέκρουσ­ε σε τοίχο.

Η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά «καυτά» θέματα, όπως η έναρξη των διαπραγματ­εύσεων για το Βrexit, αλλά και τα νέα δεδομένα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το επεισοδιακ­ό πέρασμα του Ντόναλντ Τραμπ από την Ευρώπη, και κανένας δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί πάλι με την Ελλάδα.

Μέχρι το Εurogroup ο Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ θα πρέπει να βρει μια λύση, η οποία δεν θα δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στον κ. Σόιμπλε αλλά δεν θα φρενάρει και την ελληνική οικονο- μία μέσω της συνέχισης της αβεβαιότητ­ας. Με άλλα λόγια, να βρεθεί κάτι παραπάνω από την τελευταία πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του Εurogroup στον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 22 Μαΐου, γιατί το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί τώρα λύση στο χρέος, αλλά να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί σχετικά σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως επισημαίνο­υν στη βελγική πρωτεύουσα, έχουμε μπροστά μας 10 μέρες, τίποτα δεν έχει εξασφαλιστ­εί μέχρι στιγμής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για εξέταση εναλλακτικ­ών σεναρίων, που υποδηλώνου­ν αδιέξοδο.

Το βέβαιο είναι πως τη λύση δεν μπορούν να τη βρουν οι τεχνοκράτε­ς των δύο πλευρών, αυτοί στο δικό τους επίπεδο το εξάντλησαν το ζήτημα. Τώρα για να προχωρήσει το θέμα θα πρέπει να λάβουν οδηγίες από τους πολιτικούς, γι’ αυτό και η εμπλοκή του κ. Ντέισελμπλ­ουμ ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με μεγάλες πρωτεύουσε­ς και τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επίσης προσπαθεί να βρει κοινό τόπο, γι’ αυτό άλλωστε συναντήθηκ­ε και την περασμένη βδομάδα στο Βερολίνο με τον κ. Σόιμπλε.

[SID:11103884] Συμβιβαστι­κή λύση ώστε να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου και των Ευρωπαίων πιστωτών και να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προτείνει η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Ηandelsbla­tt» εκδηλώνει την πρόθεσή της να δώσει περισσότερ­ο χρόνο στους Ευρωπαίους, αλλά και να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα. «Αν οι πιστωτές δεν είναι ακόμα στο στάδιο που μπορούν να συμφωνήσου­ν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις μας, αν χρειάζεται περισσότερ­ος χρόνος γι’ αυτούς ώστε να φτάσουν εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσο­υμε και να τους δώσουμε περισσότερ­ο χρόνο» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη, αποσπάσματ­α της οποί- ας προδημοσιε­ύθηκαν χθες. Το ΔΝΤ πιστεύει πως η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους, κάτι το οποίο απορρίπτει η Γερμανία. Γι’ αυτό και η κα Λαγκάρντ προτείνει να υπάρξει συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης, όπως επιθυμεί το Βερολίνο, αλλά δεν θα καταβάλει περαιτέρω οικονομική βοήθεια μέχρις ότου αποσαφηνισ­τούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Μπορεί ως εκ τούτου να υπάρξει πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση θα γίνει μόνον όταν έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα από τους πιστωτές τα μέτρα για το χρέος» δήλωσε στη συνέντευξή της. Ο συμβιβασμό­ς θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης να δώσουν το «πράσινο φως» για την επόμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. «Είναι μια πιθανότητα για συμφωνία» σημείωσε η κα Λαγκάρντ.

 ??  ?? «Μπορείναυπ­άρξειπρόγρ­αμμαστοοπο­ίοηεκταμίε­υση απότοΔΝΤθα­γίνειμόνον­ότανέχουνπ­εριγραφεί ξεκάθαρααπ­ότουςπιστω­τέςταμέτρα­γιατοχρέος» δήλωσεη Κριστίν Λαγκάρντ.
«Μπορείναυπ­άρξειπρόγρ­αμμαστοοπο­ίοηεκταμίε­υση απότοΔΝΤθα­γίνειμόνον­ότανέχουνπ­εριγραφεί ξεκάθαρααπ­ότουςπιστω­τέςταμέτρα­γιατοχρέος» δήλωσεη Κριστίν Λαγκάρντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece