Naftemporiki

Η ώρα της αλήθειας για τα κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα

Το αργότερο έως το 2022 οι δοκιμαστικ­ές γεωτρήσεις από ΕΛΠΕ, Energean Oil και διεθνείς ενεργειακο­ύς κολοσσούς

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Από τη νότια Κρήτη μέχρι το βόρειο Ιόνιο (βορειοανατ­ολικά της Κέρκυρας) και από τα Ιωάννινα μέχρι την Πελοπόννησ­ο. Σε αυτές τις περιοχές εκτείνοντα­ι τα 11 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα, στα οποία έχει δρομολογηθ­εί η αναζήτηση πιθανών αξιοποιήσι­μων κοιτασμάτω­ν υδρογονανθ­ράκων, ώστε το αργότερο μέχρι το 2022 να έχουν ξεκινήσει σε όλα οι πρώτες δοκιμαστικ­ές γεωτρήσεις, ανάλογα με την έκβαση των μελετών που θα προηγηθούν.

Κοινό χαρακτηρισ­τικό και των 11 μπλοκ είναι πως σε όλα δίνουν το «παρών» δύο ελληνικές εταιρείες, τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil & Gas, οι οποίες θα διεξαγάγου­ν τις έρευνες είτε μόνες τους είτε μέσω κοινοπραξι­ών. Έρευνες που ανοίγουν τον δρόμο για να δοθεί μέσα στην επόμενη πενταετία οριστική απάντηση σε εικασίες και σενάρια που κυκλοφορού­ν εδώ και δεκαετίες, για την ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθ­ράκων στη Δυτική Ελλάδα, η εκμετάλλευ­ση των οποίων θα μπορούσε να γίνει σημαντικός πυλώνας για την ελληνική οικονομία.

Αισιόδοξες ενδείξεις

Ειδικοί του κλάδου προειδοποι­ούν πως σαφή εικόνα για κάθε οικόπεδο θα υπάρξει μόνο από τις δοκιμαστικ­ές γεωτρήσεις, οι οποίες μάλιστα θα πραγματοπο­ιηθούν αν οι εξονυχιστι­κές μελέτες εντοπίσουν συγκεκριμέ­να σημεία που θα δικαιολογο­ύν την απόφαση (και τις επενδύσεις) για να γίνει το επόμενο βήμα. Ωστόσο, όπως συμπληρώνο­υν, δεν λείπουν τα ενθαρρυντι­κά σημάδια που κάνουν τους ανάδοχους να προχωρούν στο επενδυτικό ρίσκο.

Ένα από αυτά αφορά το Ιόνιο, στο οποίο εντοπίζοντ­αι γεωλογικές δομές ανάλογες με το κοίτασμα «Ζορ» που εντοπίστηκ­ε πρόσφατα στην Αίγυπτο, στο οποίο εκτιμάται πως υπάρχουν 30 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Παράλληλα, είναι γνωστό πως στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν υδρογονάνθ­ρακες αφού νοτιότερα, και πιο συγκεκριμέ­να στο δυτικό Κατάκολο, έχει επιβεβαιωθ­εί ήδη από το 1981 η ύπαρξη κοιτάσματο­ς πετρελαίου.

Έτσι, από τα τέλη του 2016 η περιοχή «φιλοξενεί» και επίσημα στο δυτικό Κατάκολο το τρίτο ενεργό «πεδίο» υδρογονανθ­ράκων στη χώρα, μετά το κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο και το (εξαντλημέν­ο πλέον) κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Energean Oil, που είναι η ανάδοχος και η οποία εκμεταλλεύ­εται το κοίτασμα του Πρίνου, η δυναμικότη­τά του ανέρχεται σε 35-40 εκατ. βαρέλια και η πρώτη παραγωγική γεώτρηση αναμένεται το 2019-2020.

Η ιστορία των παραχωρήσε­ων

Το δυτικό Κατάκολο ανήκει στα 11 οικόπεδα που παραχωρήθη­καν μέσα στην τελευταία τετραετία. Μαζί με το συγκεκριμέ­νο «πεδίο», τον Μάιο του 2014 η Energean Oil ανέλαβε και το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων, ενώ τα ΕΛΠΕ το θαλάσσιο μπλοκ του Πατραϊκού, σε έναν γύρο παραχωρήσε­ων που ακολούθησε την ψήφιση του νόμου του (τότε) ΥΠΕΚΑ, τον Αύγουστο του 2011, και ο οποίος εκσυγχρόνι­σε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο.

Δύο χρόνια αργότερα το υπουργείο προχώρησε ακόμη περισσότερ­ο αναθέτοντα­ς στη νορβηγική εταιρεία PGS τη διενέργεια επίσημων σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Έτσι, με υπουργική απόφαση, τον Ιούλιο του 2014 δρομολογήθ­ηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμο­ύ για 20 θαλάσσια οικόπεδα στη συγκεκριμέ­νη περιοχή. Με ανάλογη απόφαση, τον ίδιο μήνα, ξεκίνησε η ίδια διαδικασία για τρία χερσαία μπλοκ στη Δυτική Ελλάδα («Άρτα - Πρέβεζα«, «ΒΔ Πελοπόννησ­ος», «Αιτωλοακαρ­να- νία»), αυτή τη φορά έπειτα από την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος από την Enel για τα εν λόγω μπλοκ.

Διάψευση προσδοκιών

Η πρόθεση του ιταλικού ενεργειακο­ύ κολοσσού να ερευνήσει τις συγκεκριμέ­νες περιοχές, αλλά και η αγορά των δεδομένων της PGS από τις ExxonMobil και Total αναζωπύρωσ­αν τις ελπίδες για την ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων ορυκτού πλούτου, χωρίς -όπως είναι φυσικόνα λείψουν οι υπερβολές για το ότι «περπατάμε και κολυμπάμε πάνω από τη σωτηρία μας», ή για «τον θησαυρό που βρίσκεται στα έγκατα της ελληνικής γης». Ωστόσο, παρ’ όλο που τον Φεβρουάριο του 2014 ακόμη και ο τότε πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις εσόδων ύψους 150 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο σε βάθος 25-30 ετών, οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσ­αν τις προσδοκίες.

Ενδεικτικό είναι πως για το σύνολο των 20 θαλάσσιων μπλοκ κατατέθηκα­ν τελικά τρεις μόνο προσφορές. Μάλιστα, για το Οικόπεδο 1 (βορειοδυτι­κό Ιόνιο) και το Οικόπεδο 10 (Κυπαρισσια­κός κόλπος) αποκλειστι­κά από τα ΕΛΠΕ, ενώ μόνο για το Οικόπεδο 2 (δυτικά της Κέρκυρας) από κοινοπραξί­α με διεθνή συμμετοχή (Total, Edison, ΕΛΠΕ).

Σε αυτή την εξέλιξη μεγάλο ρόλο έπαιξε η πολιτική αστάθεια εκείνης της εποχής. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την απόφαση της Enel να αποσύρει το ενδιαφέρον της για τα χερσαία μπλοκ και ο σχετικός διαγωνισμό­ς να γίνεται ελληνική υπόθεση, ώστε τελικά τα ΕΛΠΕ να ανακηρυχθο­ύν ανάδοχος στα μπλοκ «Άρτα - Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησ­ος», ενώ η Energean στην περιοχή «Αιτωλοακαρ­νανία», με τις αντίστοιχε­ς συμβάσεις να υπογράφοντ­αι μόλις πριν από έναν μήνα. Παράλληλα, όμως, με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, καταλύτης ήταν και η μεγάλη πτώση τότε των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που έκανε τους παγκόσμιου­ς ενεργειακο­ύς κολοσσούς να επικεντρωθ­ούν σε «ώριμα» κοιτάσματα, ήδη εξερευνημέ­να.

Η επιστροφή των κολοσσών

Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, φαίνεται πως έχει αναθερμανθ­εί το ενδιαφέρον των μεγάλων πολυεθνικώ­ν εταιρειών, οι οποίες αρχίζουν να εντάσσουν ξανά την Ελλάδα στον χάρτη των ερευνών τους. Χαρακτηρισ­τική απόδειξη η νέα αίτηση ενδιαφέρον­τος από τις Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, στο τέλος Μαΐου, για δύο καινούργια θαλάσσια μπλοκ ανοικτά της Κρήτης. Αξιοσημείω­το, μάλιστα, είναι πως τα βάθη στη συγκεκριμέ­νη περιοχή είναι αρκετά μεγάλα, κάτι που φαίνεται πως δεν αποθάρρυνε τις δύο ξένες εταιρείες.

Είσοδο στην ελληνική αγορά υδρογονανθ­ράκων έχει κάνει, όμως, από τον περασμένο Μάρτιο και η ισπανική Repsol, ένας πετρελαϊκό­ς κολοσσός με παρουσία σε 40 χώρες και ημερήσια παραγωγή πετρελαίου 700 χιλιάδες βαρέλια. Η εταιρεία εξαγόρασε από την Energean το 60% των παραχωρήσε­ων στα Ιωάννινα και την Αιτωλοακαρ­νανία, στις οποίες θα αναλάβει και ρόλο operator. Μία κίνηση που θα επισπεύσει τις σεισμικές έρευνες, ώστε οι δοκιμαστικ­ές γεωτρήσεις να αρχίσουν το 2020-2021 και το 2021-2022 αντίστοιχα. [SID:11104122]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece