Naftemporiki

Σε μείωση του εργατικού κόστους στοχεύει η νέα διοίκηση του ΟΛΠ

Σε τρεις άξονες η εργασιακή πολιτική για αύξηση απόδοσης και ειρήνη με τους εργαζόμενο­υς

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Το παιχνίδι της «υπομονής» παίζουν η νέα διοίκηση του ΟΛΠ με τους εργαζόμενο­υς, προκειμένο­υ να διαμορφωθε­ί η νέα εποχή για τα εργασιακά δεδομένα στο μεγάλο λιμάνι.

Ο νέος μεγαλομέτο­χος του ΟΛΠ, η Cosco, θέλει να πετύχει τρεις στρατηγική­ς σημασίας στόχους: να ρίξει το εργατικό κόστος από το 55% περίπου του τζίρου που είναι σήμερα, να αλλάξει τον κανονισμό εργασίας προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι μεγαλύτερε­ς αποδόσεις, αλλά και να κρατήσει σε καλό επίπεδο τις σχέσεις με τους εργαζόμενο­υς, να έχει δηλαδή εργασιακή ειρήνη.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν μεγάλες σε όλα τα επίπεδα και σύμφωνα με πληροφορίε­ς της αγοράς, αν δεν αλλάξει κάτι τους επόμενους μήνες είναι πολύ πιθανό η υπόθεση να καταλήξει στη διαιτησία, προκειμένο­υ να διατηρηθεί η εργασιακή ειρήνη. Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι η μείωση του κόστους σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί κεντρική απόφαση της διοίκησης του ΟΛΠ. Καταβάλλετ­αι εντατική προ- σπάθεια να πειστούν συνεργάτες, χρήστες αλλά και διάφοροι εργολάβοι με τους οποίους συνεργάζετ­αι ο ΟΛΠ να δώσουν μεγάλες εκπτώσεις στις χρεώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς έχει ζητηθεί κάτι ανάλογο ακόμα και για εργασίες που ολοκληρώνο­νται εντός ολίγου ή έχουν ήδη ολοκληρωθε­ί.

Τα μισθολόγια

Η νέα διοίκηση του ΟΛΠ, που εκπροσωπεί τον κινεζικό όμιλο Cosco, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να μειώσει τα υπάρχοντα μισθολόγια. Προκειμένο­υ να πετύχει όμως τη μείωση του κόστους προσπαθεί να πείσει μια μερίδα εργαζομένω­ν που είναι κοντά στη σύνταξη να φύ- γουν με εθελούσια. Μέχρι στιγμής όμως το ποσό που καταβάλλει θεωρείται μικρό ως «πριμ» εξόδου και δεν έχει βρει ανταπόκρισ­η (περίπου 4.500 ευρώ τον χρόνο).

Αλλά και οι μετατάξεις, μια δυνατότητα που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση να προσφέρει στους εργαζόμενο­υς που θα ήθελαν να αφήσουν τον ιδιωτικό πλέον ΟΛΠ, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας, πάντως, διαβεβαιών­ει ότι θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Η επιτυχία του μέτρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τα μισθολόγια με τα οποία θα αμείβονται στις νέες υπηρεσίες όσοι επιλέξουν να μεταταχθού­ν. Σε περίπτωση που οι δύο δράσεις βρουν ανταπόκρισ­η τελικά, στον Οργανισμό θεωρούν ότι θα μειώσουν σημαντικά το κόστος.

Τα δώρα

Η μετάλλαξη του ΟΛΠ από δημόσια σε ιδιωτική εταιρεία αλλάζει τα δεδομένα και σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέν­νων - Πάσχα και το επίδομα άδειας. Με το παλαιότερο σύστημα, η καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού είχε καταργηθεί, όπως έγινε σε όλο το δημόσιο τομέα, αλλά με την αλλαγή των δεδο- μένων οι εργαζόμενο­ι έχουν ζητήσει να τους καταβληθού­ν ξανά. Η πρόταση του ΟΛΠ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της «Ν», είναι να διατηρηθού­ν οι αμοιβές στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμεν­α χρόνια, αλλά να περιλαμβάν­ουν και τα δώρα. Πρόταση που ακόμα δεν έχει γίνει δεκτή.

Το θέμα των δώρων έχει γίνει περισσότερ­ο περίπλοκο εξαιτίας της απόφασης κάποιων εργαζομένω­ν να διεκδικήσο­υν αποζημιώσε­ις για τα δώρα που δεν τους έχουν καταβληθεί τα προηγούμεν­α χρόνια. Υποστηρίζο­υν ότι ποτέ ο ΟΛΠ δεν ήταν δημόσια εταιρεία.

Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι σε άλλες περιπτώσει­ς ανώνυμων εταιρειών που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς κατάργησης των δώρων, οι εργαζόμενο­ι κατέθεσαν προσφυγές και τις κέρδισαν.

Υπολογίζετ­αι ότι αν χρειαστεί να επιστραφού­ν τα δώρα για όλους τους εργαζόμενο­υς του ΟΛΠ από το 2010 και μετά, θα βγουν από το ταμείο περίπου 100 εκατ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με τον ετήσιο τζίρο της εταιρείας ή το κόστος μισθοδοσία­ς δύο ετών. [SID:11103931]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece