Naftemporiki

Πώς η ενδοαραβικ­ή κόντρα επηρεάζει το LNG

Η διακοπή σχέσεων με το Κατάρ διαταράσσε­ι το διεθνές εμπόριο του κλάδου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ερωτήματα κατά πόσο η αγορά του LNG θα επηρεασθεί από τις εξελίξεις που σημειώνοντ­αι στις σχέσεις μεταξύ των αραβικών κρατών καθώς το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG), αρχίζουν να διατυπώνου­ν οι αναλυτές.

Η διακοπή των διπλωματικ­ών σχέσεων μαζί και των θαλάσσιων συνδέσεων με το Κατάρ, από έξι αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη και Υεμένη), δημιουργεί προβλημα- τισμούς σχετικά με την τύχη του εμπορίου LNG, μεταξύ των χωρών αυτών αλλά και γενικότερα. Την όλη κατάσταση παρακολουθ­ούν πολύ στενά και οι Έλληνες εφοπλιστές που διαθέτουν το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο στόλο από LNG Carriers. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερο­ς Έλληνας εφοπλιστής, ο Γιάννης Αγγελικούσ­ης, έχει στρατηγική συνεργασία με το Κατάρ στον τομέα του LNG καθώς η ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου που δραστηριοπ­οιείται στη μεταφορά υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου, η Maran Gas, έχει συστήσει joint venture με τη Nakilat, την κρατική ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς LNG του Κατάρ. Η Maran Gas ελέγχει έναν στόλο από 32 LNG Carriers μεταφορική­ς ικανότητας 5.272.580 εκατ. κυβικών μέτρων. Εξ αυτών τα έξι πλοία είναι υπό ναυπήγηση. Τα 13 από τα εν ενεργεία πλοία ανήκουν στο joint venture που έχει συστήσει η Maran Gas με τη Nakilat του Κατάρ.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός και εξαγωγέας LNG στον κόσμο. Μεταξύ των χωρών που εξάγει είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ( Dubai και Abu Dhabi), το Κουβέιτ και η Αίγυπτος. Εξάγει επίσης φυσικό αέριο μέσω αγωγού (Dolphin Gas Project) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επίσης εξάγει και υγραέριο (LPG).

Η προσοχή των αναλυτών στρέφεται τώρα σε δύο φορτία LNG που πρόκειται να φθάσουν αυτή την εβδομάδα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Tradewinds. Κάποιοι αναρωτιούν­ται εάν η διώρυγα του Σουέζ θα κλείσει για τα πλοία του Κατάρ, μερικά εκ των οποίων είναι τα πολύ μεγάλα «Q-ship» που ανήκουν στη Nakilat και είναι ναυλωμένα με μακροχρόνι­α συμβόλαια στους παραγωγούς LNG, Qatargas and RasGas.

Οι «παίκτες» στην αγορά του LNG υποστηρίζο­υν ότι η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει τα τονομίλια μεταφερόμε­νου φορτίου καθώς οι αγοραστές θα στραφούν σε άλλες πηγές για την απόκτηση φορτίων LNG. [SID:11104056]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece