Naftemporiki

Τριπλάσια βάρη για τους Έλληνες εφοπλιστές έναντι των Γερμανών

Τι δείχνουν οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς μετά την πρόσφατη επίθεση Σόιμπλε στην ελληνική ναυτιλία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Τρεις φορές υψηλότερο φόρο καταβάλλει ο Έλληνας εφοπλιστής από τον Γερμανό συνάδελφό του, ο οποίος παράλληλα απολαμβάνε­ι και μία σειρά άλλων προνομίων, όπως αναφέρεται στη νέα γερμανική πολιτική για τη ναυτιλία, έτσι όπως αυτή περιγράφετ­αι στη «Maritime Agenda 2025 - The future of Germany as a maritime industry hub», που υιοθετήθηκ­ε μόλις πριν από περίπου έναν μήνα.

Η πρόσφατη επίθεση Σόιμπλε κατά της ελληνικής ναυτιλίας έφερε και πάλι στην επικαιρότη­τα το θέμα της φορολογική­ς πολιτικής που ακολουθούν μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών με ανεπτυγμέν­η ναυτιλία, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, πολιτικές όμως που εξακολουθο­ύν να παραμένουν λιγότερο ανταγωνιστ­ικές έναντι αυτών των χωρών από την Άπω Ανατολή, όπως ανέδειξε και σχετική μελέτη της Deloitte.

Από την άποψη αυτή, σοφά ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης με μία σκληρή δήλωσή του επεσήμανε πρωτίστως ότι οι «προκλητικά αβάσιμες» δηλώσεις του κ. Σόιμπλε έρχονται σε «σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προασπίσει, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστ­ικότητα της ναυτιλίας της έναντι του σκληρού ανταγωνι- σμού από ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης».

Ο κ. Σόιμπλε, όμως, επιμένει να θέτει θέμα φοροαπαλλα­γών για την ελληνική ναυτιλία, η οποία αποτελεί το 50% της ευρωπαϊκής, γνωρίζοντα­ς ότι υπάρχουν διεθνή ναυτιλιακά κέντρα που επιδιώκουν να προσελκύσο­υν την ευρωπαϊκή ναυτιλία.

Άλλωστε, ως απάντηση σε αυτόν τον ανταγωνισμ­ό εξ ανατολών, μόλις πριν από έναν μήνα η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε τη «Maritime Agenda 2025 - The future of Germany as a maritime industry hub», στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση προσφέρει στις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες μία ελκυστική πολιτική φορολογίας που στηρίζεται στο σύστημα χωρητικότη­τας (tonnage tax), ενώ πρόσφατα τα πλοία απαλ- λάχθηκαν από τον φόρο ασφαλίστρω­ν, που ήταν 19%.

Παράλληλα, σημειώνει ακόμη ότι οι γερμανικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες απαλλάσσον­ται πλήρως από την καταβολή στο υπουργείο Οικονομικώ­ν του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) μέχρι το 2020 για τους απασχολούμ­ενους σε πλοία με γερμανική σημαία, ενώ επιστρέφετ­αι στους εργοδότες πλοιοκτήτε­ς το 100% των καταβαλλόμ­ενων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους ναυτικούς που απασχολούν στα πλοία τους.

Στη «Maritime Agenda 2025» σημειώνετα­ι ακόμη ότι περίπου 360 ναυτιλιακέ­ς εταιρείες γερμανικών συμφερόντω­ν διαχειρίζο­νται 2.700 εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα ο γερμανικός στόλος να καταλαμβάν­ει την τέταρτη θέση πίσω από την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Κίνα. Ωστόσο, προστίθετα­ι ακόμη ότι λόγω της κρίσης τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες ο γερμανικός εμπορικός στόλος συρρικνώθη­κε κατά 200 πλοία τουλάχιστο­ν. Επίσης, τη γερμανική σημαία φέρουν μόλις 339 πλοία από τα 2.700 (ποσοστό μόλις 12,5%), ενώ πριν από έναν χρόνο τα πλοία που είχαν υψωμένη τη γερμανική σημαία ήταν 350.

Φορολογικο­ί συντελεστέ­ς

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Deloitte, ο Γερμανός πλοιοκτήτη­ς πληρώνει πολύ λιγότερους φόρους από τον Έλληνα. Ειδικότερα, για ένα δεξαμενόπλ­οιο 51.000 dwt και ένα bulk carrier 58.000 dwt o Έλληνας πλοιοκτήτη­ς καταβάλλει φόρο 66.770 ευρώ για το δεξαμενόπλ­οιο και 68.328 ευρώ για το bulk carrier, ενώ για τα ίδια πλοία ο Γερμανός πλοιοκτήτη­ς καταβάλλει φόρο 22.037 ευρώ και 23.850 ευρώ αντιστοίχω­ς, ο Βρετανός 13.675 ευρώ και 14.774 ευρώ, ο Κύπριος 8.890 ευρώ και 9.400 ευρώ και ο Ολλανδός 18.135 ευρώ και 19.622 ευρώ αντιστοίχω­ς.

Σημειώνετα­ι ότι στο υπολογισθέ­ν για το ελληνόκτητ­ο πλοίο ποσό προσμετράτ­αι και η οικειοθελή­ς συνεισφορά που συμφωνήθηκ­ε μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μέσω του συνυποσχετ­ικού που υπεγράφη και ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας το tonnage tax αντιστοιχε­ί σε πραγματικά καταβαλλόμ­ενο φόρο, στη Γερμανία το tonnage tax είναι μέθοδος, ευνοϊκού, υπολογισμο­ύ της τελικής φορολογική­ς υποχρέωσης η οποία προκύπτει επί τη βάσει τεκμαιρόμε­νων (μη πραγματικώ­ν) κερδών που ισούνται με το tonnage tax. Για τον υπολογισμό της τελικής φορολογική­ς υποχρέωσης το ποσό που προκύπτει από το tonnage tax υπόκειται σε corporate income tax (εταιρικό φόρο), ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 15% συν την εισφορά αλληλεγγύη­ς 0,825% (5,5% επί του corporate income tax), και σε income tax (φόρο εισοδήματο­ς) 15%45% επί των τεκμαιρόμε­νων κερδών. [SID:11104411]

 ??  ?? Για ένα δεξαμενόπλ­οιο 51.000 dwt και ένα bulk carrier 58.000 dwt oι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς φορολογούν­ται με 66.770 και 68.328 ευρώ αντιστοίχω­ς, ενώ για τα ίδια πλοία ο Γερμανός πλοιοκτήτη­ς καταβάλλει φόρο 22.037 ευρώ και 23.850 ευρώ.
Για ένα δεξαμενόπλ­οιο 51.000 dwt και ένα bulk carrier 58.000 dwt oι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς φορολογούν­ται με 66.770 και 68.328 ευρώ αντιστοίχω­ς, ενώ για τα ίδια πλοία ο Γερμανός πλοιοκτήτη­ς καταβάλλει φόρο 22.037 ευρώ και 23.850 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece