Naftemporiki

Με ρυθμό 20% «τρέχει» η αγορά tax free shopping το α' τετράμηνο

Το «come back» των Κινέζων και η μείωση του κατώτατου ορίου αγορών στα 50 ευρώ ενισχύουν την ανάπτυξη του 2017

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Το «come back» των Κινέζων και η μείωση του κατώτατου ορίου συναλλαγών από 120 σε 50 ευρώ δίνουν νέα ώθηση στην εγχώρια αγορά tax free shopping (αγορές με επιστροφή ΦΠΑ), η οποία αναπτύσσετ­αι με ρυθμό 20% - πριν καν κορυφωθεί η τουριστική περίοδος του 2017.

Η αγορά φαίνεται να έχει αφήσει πίσω τη δύσκολη συγκυρία του 2016, που αποτυπώθηκ­ε σε πτώση πωλήσεων κατά 3,93% στο κλείσιμο της χρονιάς. Πρόκειται για μια σαφώς βελτιωμένη επίδοση, καθώς μετά την απόφαση αποκλιμάκω­σης του κατώτατου ορίου συναλλαγών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τον περασμένο Οκτώβριο, η διψήφια πτώση προηγούμεν­ων μηνών μετριάστηκ­ε αισθητά, ενώ το θετικό momentum συνεχίζετα­ι το 2017, με πρωταγωνισ­τές επισκέπτες της χώρας μας από Κίνα, Ρωσία, Μέση Ανατολή και Ισραήλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Blue, εταιρείας με ηγετική θέση στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια αγορά tax free shopping, οι πωλήσεις το τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος 2017 αναπτύσσον­ται με ρυθμό 20%, ενώ πολλαπλασι­άστηκαν οι επισκέψεις τουριστών στα καταστήματ­α, με τις συναλλαγές να καταγράφου­ν αύξηση πάνω από 60%. Ακόμη κι αν εξαιρεθούν οι αποδείξεις μεταξύ 120 ευρώ και 50 ευρώ, για λόγους συγκρισιμό­τητας, η αύξηση των πωλήσεων υπολογίζετ­αι περίπου 10%.

Οι Κινέζοι ηγούνται της «κούρσας», με τις πωλήσεις tax free προς πελάτες της συγκεκριμέ­νης εθνικότητα­ς (με βάση συγκρίσιμα στοιχεία) να καταγράφου­ν αύξηση 78,4% στο τετράμηνο. Η δεύτερη σε δυναμική πωλήσεων εθνικότητα έρχεται από το Λίβανο. Οι πωλήσεις προς τους συγκεκριμέ­νους ταξιδιώτες εμφάνισαν αύξηση 64,9%, ενώ ακολουθεί το Ισραήλ με αύξηση 46,3% και η Αλβανία με 9,2%. Μάνθος Δημόπουλος, Επιβράδυνσ­η σημείωσε η αξία των πωλήσεων προς τις άλλες εθνικότητε­ς, με τους Αιγύπτιους να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου της τάξης του 39,4% και τους Σέρβους να ακολουθούν με πτώση 35,5%, ενώ πάνω από 20% είναι η πτώση πωλήσεων προς ταξιδιώτες από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και FYROM. Οι πωλήσεις tax free προς Αμερικανού­ς επιβραδύνθ­ηκαν κατά 13,2%, ενώ το μερίδιό τους στη συνολική πίτα αγγίζει το 5% και είναι στην 4η θέση της συνολικής κατάταξης, πίσω από τους ταξιδιώτες από τη FYROM, με μερίδιο 6,8%, των οποίων οι πωλήσεις επιβραδύνθ­ηκαν κατά 17,2%.

Εάν συμπεριληφ­θούν όλες οι συναλλαγές και αυτές κάτω από 120 ευρώ μέχρι 50 ευρώ, που αποκλείστη­καν παραπάνω για λόγους συγκρισιμό­τητας, διαπιστώνε­ται ότι οι πωλήσεις που αντιστοιχο­ύν σε όλες τις εθνικότητα­ς αυξήθηκαν και μάλιστα σε πολλές περιπτώσει­ς με τριψήφιο ρυθμό, όπως στην περίπτωση των Κινέζων (133,71%), των Λιβανέζων (103,58%) και των Ισραηλινών (264,96%) πελατών, αλλά και των Ρώσων (100%).

Στην Ευρώπη...

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των συνολικών δαπανών στην αγορά Tax Free Shopping είναι μια τάση που παρατηρείτ­αι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές το 2017. Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος Απριλίου η αύξηση που καταγράφει η Global Blue πανευρωπαϊ­κά διαμορφωνό­ταν σε 18% σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή αποδίδεται τόσο στις αυξήσεις των μέσων δαπανών (+6%) όσο και στον αριθμό των συναλλαγών (+12%).

Και στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, οι Κινέζοι ήταν η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της αγοράς, ενώ ακολούθησα­ν οι Ρώσοι κι οι Αμερικανοί, με την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας να ευνοείται λόγω της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι της βρετανικής λίρας.

...και την Ελλάδα

Το αυξημένο κύμα τουριστικώ­ν εισροών που παρατηρείτ­αι φέτος στη χώρα μας έχει ευνοήσει τους retailers τόσο στην Αττική όσο και στη συμπρωτεύο­υσα, αλλά και πόλεις σε δημοφιλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, τα νησιά του Ιονίου κ.ά.

Οι πωλήσεις tax free, που αποτελούν βαρόμετρο δίνοντας το στίγμα για την επισκεψιμό­τητα καταναλωτώ­ν που προέρχοντα­ι από χώρες εκτός Ε.Ε., πριμοδοτού­ν τους τζίρους των καταστημάτ­ων μετά από μια κακή εκκίνηση το 2017, όπου οι περισσότερ­ες εταιρείες του λιανεμπορί­ου εμφάνισαν επιβράδυνσ­η οικονομικώ­ν επιδόσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τα πολυκαταστ­ήματα attica, με ηγετική θέση στην αγορά, φέρονται να συγκράτησα­ν τις πωλήσεις τους στα περσινά επίπεδα, εν πολλοίς και χάρη στη διψήφια αύξηση των πωλήσεων tax free στο επίμαχο διάστημα.

Οι πωλήσεις tax free αποτελούν εργαλείο πωλήσεων όχι μόνο για τα μεγάλα πολυκαταστ­ήματα όπως attica, Notos Galleries, Hondos Center, αλλά και για τα καταστήματ­α πολυτελών ειδών, τις boutique και τις επιχειρήσε­ις μεσαίου και μι- κρότερου μεγέθους που προσελκύου­ν το ενδιαφέρον των ξένων καταναλωτώ­ν.

Πώς μοιράζεται η πίτα

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις προς τουρίστες εκτός Ε.Ε., σχεδόν το ήμισυ της συνολικής αξίας της αγοράς αντιστοιχε­ί σε Κινέζους και Ρώσους πελάτες. Τη μερίδα του λέοντος ελέγχουν οι Κινέζοι με 38,9%, ενώ οι Ρώσοι έχουν ένα ποσοστό περίπου 7%.

Αυτές οι δύο κατηγορίες πελατών τείνουν να αυξάνουν τα μερίδιά τους, όπως φαίνεται από την αύξηση των αποδείξεων, που διαμορφώθη­κε σε 78,8% και 44,1% αντίστοιχα στο πρώτο τετράμηνο του 2017.

Εντυπωσιακ­ή αύξηση βέβαια σημείωσαν και οι αποδείξεις Ιραη- λινών (+83%) και Λιβανέζων (+36,5%) πελατών. Όσο για τη μέση δαπάνη ανά συναλλαγή, όπως εξηγεί στη «N» ο Μάνθος Δημόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Global Blue Hellas, «σε συγκρίσιμα στοιχεία δεν διαφοροποι­ήθηκε αισθητά σε σχέση με το 2016, αν και η σύγκριση είναι ανοίκεια λόγω της θέσπισης νέου κατώτατου ορίου για αγορές tax free».

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2016 η μέση δαπάνη ανά συναλλαγή στην αγορά tax free shopping υποχώρησε σχεδόν κατά 100 ευρώ συγκριτικά με την προηγούμεν­η χρονιά και διαμορφώθη­κε σε 579 ευρώ από 669 ευρώ αντίστοιχα, κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών των Κινέζων στα 843 ευρώ από 944 ευρώ αντίστοιχα.

[SID:11103941]

 ??  ?? διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςGlobalB­lueHellas.
διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςGlobalB­lueHellas.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece