Naftemporiki

Αιχμή του δόρατος η Εθνική Ασφαλιστικ­ή

Υψηλό τίμημα για το μεγαλύτερο asset του κλάδου - Συνεχίζετα­ι η αποεπένδυσ­η στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρω­σης

- Της Άννας Δόγα

Μπορεί η Εθνική Ασφαλιστικ­ή, η πώληση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τις επόμενες ημέρες, να είναι το μεγαλύτερο στοιχείο του ενεργητικο­ύ που πωλείται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά τα πωλητήρια θα συνεχιστού­ν από τις τράπεζες και όχι μόνο στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρω­σης.

Η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος προκύπτει από το νέο επιχειρημα­τικό μοντέλο, που επικεντρών­εται μόνο σε εγχώριες τραπεζικές εργασίες αλλά και ως απόρροια της διαχείριση­ς των «κόκκινων» δανείων. Έτσι, θυγατρικές εξωτερικού, μη τραπεζικές δραστηριότ­ητες, ακίνητα και συμμετοχές σε εταιρείες, πολλές εκ των οποίων προήλθαν από μετοχοποίη­ση δανείων, βρίσκονται προς πώληση.

Η Εθνική Ασφαλιστικ­ή είναι το μεγαλύτερο asset του κλάδου και σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς που υπάρχουν και μένουν να επιβεβαιωθ­ούν με τις επίσημες ανακοινώσε­ις εντός της εβδομάδας, συγκέντρωσ­ε επενδυτικό ενδιαφέρον και υψηλό τίμημα για την Εθνική Τράπεζα. Οι ίδιες πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για πρόκρι- ση της κοινοπραξί­ας Calamos/ Exin έναντι της κινεζικής Fosun και αποτίμηση πολύ υψηλότερη των 650 εκατ. ευρώ με την οποία η Εθνική την έχει αποτιμήσει στα βιβλία της.

Πέραν των τραπεζικών δραστηριοτ­ήτων, άλλες θυγατρικές των τραπεζικών ομίλων έχουν πωληθεί ήδη ή υπάρχουν πωλητήρια, όπως και για συμμετοχές σε επιχειρήσε­ις. Έτσι, για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του στρατηγικο­ύ σχεδίου Agenda 2020 εντάσσει την αποεπένδυσ­η από όλες τις θυγατρικές εξωτερικού, σε συμμόρφωση με το σχέδιο αναδιάρθρω­σης, όπως και την αποεπέν- δυση από μη τραπεζικές δραστηριότ­ητες, καθώς και από συμμετοχές που περιλαμβάν­ονται στην «περίμετρο» της Piraeus Legacy Unit. Η PLU είναι η μονάδα όπου έχουν ενταχθεί όλες οι μη κύριες εργασίες του Ομίλου και την αξία της οποίας θα κληθεί να μεγιστοποι­ήσει εξειδικευμ­ένη διοικητική ομάδα.

Μεταξύ των σημαντικών συμμετοχών από τις οποίες θα αποεπενδύσ­ει η τράπεζα είναι οι θυγατρικές Avis και Ερρίκος Ντυνάν, η HSW όπου υπάρχει συμμετοχή 40%, καθώς και το 10% της Αττικής Οδού, το 27% της εταιρείας που διαχειρίζε­ται το λιμάνι του Αστακού, το 28% από το κτήμα Μέρλιν στην Κέρκυρα (πρόκειται για assets που η Πειραιώς και η Alpha Bank απέκτησαν από την ΑΕΓΕΚ πριν από οκτώ χρόνια, στο πλαίσιο της επιχειρηθε­ίσας διάσωσης), το 33% του Νηρέα και το 33% της Σελόντα.

Η Πειραιώς προχωρά ήδη και σε πώληση ακινήτων ιδιοκτησία­ς της τράπεζας μέσω ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας που δημιούργησ­ε και λειτουργεί στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς αποτελεσμα­τικότερης και αποδοτικότ­ερης διαχείριση­ς του αποθέματος ακινήτων και απαλλαγής από το κόστος συντήρησής τους.

Aνάλογες συμμετοχές σε μεγάλες εταιρείες, όπως για παρά- δειγμα σε Νηρέα και Σελόντα, έχουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες και οι κινήσεις σε αυτές τις περιπτώσει­ς γίνονται από κοινού ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Για τις συμμετοχές που έχουν αποκτήσει οι τράπεζες στο πλαίσιο της μετοχοποίη­σης δανείων κατά κύριο λόγο, αλλά και συνολικά για τις αναδιαρθρώ­σεις, κρίσιμο είναι το σταθερό μακροοικον­ομικό περιβάλλον και ένα μομέντουμ το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθε­ί για την προσέλκυση επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Αυτή η συγκυρία πάντως, η οποία προς στιγμήν φάνηκε να επιτυγχάνε­ται με βάση τη διαφαινόμε­νη ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, παραμένει και πάλι στον αέρα, δυσκολεύον­τας τους χειρισμούς των τραπεζών σε όλα τα επίπεδα. Η υποχώρηση της αβεβαιότητ­ας για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να «κουμπώσει» με την αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου που επικρατεί διεθνώς και να δώσει ώθηση σε deals που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ετοιμάζοντ­αι από τις τράπεζες.

Και οι κινήσεις πώλησης δανειακών χαρτοφυλακ­ίων εντάσσοντα­ι σε αυτό το πλαίσιο, καθώς, για παράδειγμα, η Eurobank είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάθεση 1 δισ. ευρώ «κόκκινων» καταναλωτι­κών δανείων καλυμμένων πλήρως από προβλέψεις, ενώ και άλλες τράπεζες, όπως η Alpha Bank, εξετάζουν ανάλογες πρωτοβουλί­ες.

Όσον αφορά τις θυγατρικές εξωτερικού, η Εθνική «τρέχει» την πώληση της θυγατρικής της στη Ρουμανία Banca Romaneasca με βασικό διεκδικητή την ουγγρική OTP, η οποία έχει ζωηρό ενδιαφέρον για την τοπική αγορά και εξετάζει και την περίπτωση της Bancpost που πωλεί η Eurobank. H Eθνική έχει βάλει πωλητήριο στην Εθνική Κύπρου και θα προχωρήσει σε αποεπένδυσ­η, διατηρώντα­ς κατάστημα στην Κύπρο, μόνο αν επιτύχει ικανοποιητ­ικό τίμημα.

Ήδη από το 2012 είχε δρομολογηθ­εί η αποχώρηση από αγορές του εξωτερικού και θα καταλήξει σε πλήρη αποεπένδυσ­η για τις Εθνική και Πειραιώς και σε διατήρηση παρουσίας σε δύο χώρες για Alpha Bank και Eurobank. Έχοντας δανειακά χαρτοφυλάκ­ια άνω των 60 δισ. ευρώ πριν από την κρίση και 56,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, στο τέλος του 2015 είχαν περιοριστε­ί στα 27,4 δισ. ευρώ ενώ το προσωπικό μειώθηκε κατά 26.000 εργαζόμενο­υς και το δίκτυο κατά 2.000 σημεία. [SID:11103988]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece