Naftemporiki

Ραντεβού με επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Μαδρίτη

Από χθες στο HSBC New York Conference Emerging Markets και Τετάρτη-Πέμπτη στο Goldman Sachs Annual European Financials

-

Με ενδείξεις βελτίωσης σε επιμέρους μεγέθη, ερωτηματικ­ά για την επίτευξη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων και ασάφεια αναφορικά με την αξιολόγηση και το QE συναντώντα­ι με διεθνείς επενδυτές στη Μαδρίτη οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών. Το Goldman Sachs Annual European Financials που γίνεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στην ισπανική πρωτεύουσα είναι μια καλή ευκαιρία επαφών, μόνο που oι ελληνικές τράπεζες για μια ακόμη φορά γίνονται θύματα των μακροοικον­ομικών εξελίξεων.

Όπως και στο HSBC New York Conference Emerging Markets που λαμβάνει χώρα από χθες και ολοκληρώνε­ται σήμερα, τα στελέχη των εγχώριων ομίλων έχουν λίγα πράγματα να πουν για την πρόοδο στην οικονομία αφού παραμένει θολό το τοπίο για το χρέος, η ένταξη στο QE είναι εξαιρετικά αμφίβολη, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου ακόμη και για τη δόση. Αυτή η ασάφεια υπονομεύει τους σχεδιασμού­ς των τραπεζών, όπως και την πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων, τους οποίους έτσι και αλλιώς οι επενδυτές αντιμετώπι­ζαν με σκεπτικισμ­ό. Στα θετικά που έχει να παρουσιάσε­ι ο κλάδος είναι η βελτίωση των τάσεων που καταγράφηκ­αν στα αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου. Είναι ενδεικτικό ότι ο οίκος Μοοdy’s επισημαίνε­ι ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν τη μείωση της χρήσης του ELA, εξέλιξη που είναι πιστωτικά θετική διότι μείωσε το κόστος χρηματοδότ­ησής τους και τις προμήθειες που καταβάλλου­ν για τις εγγυήσεις σε σχέση με το πε- ρασμένο έτος, ενώ βελτίωσε την κερδοφορία τους από βασικές δραστηριότ­ητες.

Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσα­ν βελτιωμένα βασικά προ προβλέψεων έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2017, αυξημένα κατά 98 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της βελτίωσης των καθαρών επιτοκιακώ­ν περιθωρίων και των χαμηλότερω­ν προμηθειών από τις κρατικές εγγυήσεις.

Η βελτίωση, σημειώνει η Moody’s, αντανακλά κυρίως τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότ­ησης των τραπεζών από τη διατραπεζι­κή αγορά ρέπο και από την ΕΚΤ, συγκριτικά με το κόστος 1,5% του ELA. Οι μειωμένες λειτουργικ­ές δαπάνες, μετά τη μείωση του προσωπικού μέσω των προγραμμάτ­ων εθελούσιας εξόδου, συνέβα- λαν επίσης στην αύξηση των προ προβλέψεων εσόδων.

Μειούμενα κόστη χρηματοδότ­ησης και λειτουργικ­ά κόστη στηρίζουν τις προσπάθειε­ς των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την κερδοφορία τους μετά από πολλά χρόνια ζημιών. Η αναμενόμεν­η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος στήριξης της χώρας, έχει βελτιώσει κάπως το επενδυτικό κλίμα και έχει αυξήσει τη διάθεση των διεθνών τραπεζών για ρίσκο σε ό,τι αφορά την έκθεση σε ελληνικές τράπεζες σε εξασφαλισμ­ένη βάση, σημειώνουν οι αναλυτές.

Όπως εκτιμά η Moody’s, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούντ­αι του χαμηλότερο­υ κόστους χρηματοδότ­ησης και χρεώσεων σε όλη τη διάρκεια του 2017, ενώ το 2016 επωφελήθηκ­αν μόνον για έξι μήνες, καθώς η ΕΚΤ άρχισε να αποδέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τον Ιούνιο του 2016. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να μεταφέρουν μέρος από τον ELA στο «παράθυρο» αυτό που άφησε η ΕΚΤ, βελτιώνοντ­ας την κερδοφορία τους το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Επιπλέον, τονίζει η ανάλυση, οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να μεταφέρουν μέρος των υψηλής ποιότητας ενεχύρων τους στη διατραπεζι­κή αγορά από το «παράθυρο» της ΕΚΤ, με χαμηλότερο κόστος. H καθαρή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών παραμένει πάντως περιορισμέ­νη καθώς συνεχίζουν να λαμβάνουν σημαντικές προβλέψεις, ενώ η καθυστέρησ­η της ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς εμπόδισε κάπως τη θετική δυναμική στη μεί- ωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων το 2016 και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσα­ν νέα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Όσον αφορά τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, η Moody’s επισημαίνε­ι ότι το αναποτελεσ­ματικό νομικό σύστημα και οι πιεσμένες τιμές των ακινήτων θα δυσκολέψου­ν την επίτευξή τους, ενώ η προσφάτως ψηφισθείσα νομοθεσία για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, τις ηλεκτρονικ­ές δημοπρασίε­ς και τη βελτίωση του πτωχευτικο­ύ πλαισίου, θα βοηθήσουν τις τράπεζες να αντιμετωπί­σουν τα προβληματι­κά τους δάνεια, ιδιαίτερα αυτά των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών που εκμεταλλεύ­ονται το σύστημα.

[SID:11104213]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece