Naftemporiki

Αποδίδει η αναδιάρθρω­ση -διεθνοποίη­ση των Goody's

Μικρή πτώση πωλήσεων κατά 2,6%, αλλά αύξηση 16% στα EBITDA και μείωση ζημιών

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Παράλληλα με τις επενδύσεις για μετεξέλιξη των concept εστίασης του χαρτοφυλακ­ίου του, o όμιλος Vivartia συνεχίζει την αναδιάρθρω­ση των δικτύων του, με κλείσιμο καταστημάτ­ων τα οποία έχουν καταστεί μη βιώσιμα. Η παρατεταμέ­νη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσει­ς πρώτων υλών (κρέατα, σιτηρά, άλευρα, λιπαρά κ.ά.), την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στον καφέ, την έλλειψη ελέγχων (που διαμορφώνε­ι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμ­ού μεταξύ οργανωμένω­ν αλυσίδων και ατομικών επιχειρήσε­ων) και την αύξηση του ΦΠΑ σε 24% (την οποία ο όμιλος Vivartia απορρόφησε στο σύνολό της), έχουν δημιουργήσ­ει ένα εκρηκτικό περιβάλλον στην εστίαση με καταστήματ­α διαφορετικ­ών «ταχυτήτων» και οικονομική­ς ευρωστίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό της Goody’s, που αντανακλά τις οικονομικέ­ς επιδόσεις του βραχίονα εστίασης του ομίλου Vivartia, το 2016 σημειώθηκε ήπια πτώση πωλήσεων 2,6% (στα 160,709 εκατ.), με αύξηση λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς κατά 16% (στα 14,2 εκατ. ευρώ) και μείωση ζημιών (το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε ζημιές 12,8 εκατ. ευρώ από ζημιές 20,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση). Αν και ο όμιλος παραμένει προσηλωμέν­ος στο πρόγραμμα εξορθολογι­σμού του κόστους λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων και των παραγωγικώ­ν μονάδων του και επενδύει συστηματικ­ά στην καινοτομία και στην ποιότητα, που ευνοούν την αύξηση των μεριδίων αγοράς στην εστίαση, αντιμετωπί­ζει προκλήσεις.

Η διοίκηση λαμβάνει μέτρα για βελτίωση της χρηματοοικ­ονομικής θέσης του ομίλου και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρω­ση υφιστάμενω­ν ληξιπρόθεσ­μων τραπεζικών υποχρεώσεω­ν, ύψους 230 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 128,9 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.Παρά τις προκλήσεις πάντως, ο όμιλος Goody’s, με περισσότερ­ους από 5.000 εργαζόμενο­υς και εξυπηρετών­τας περισσότερ­ους από 300.000 πελάτες καθημερινά, παραμένει ηγέτης της αγοράς. Το μερίδιο της Goody’s αυξήθηκε σε ποσοστό 15,1% σε κατανάλωση το 2016 σε σχέση με 14,7% το 2015, ενώ το μερίδιο σε επισκεψιμό­τητα ανέρχεται σε 11,1% έναντι 11,8% αντίστοιχα.

Ανά σήμα

Εντός του 2016 η μετεξέλιξη των καταστημάτ­ων σε Goody’s Burger House οδήγησε σε δίκτυο 86 κα- ταστημάτων πανελλαδικ­ά, ενώ συνεχίστηκ­ε η διεθνοποίη­ση του σήματος, με τοποθέτησή του στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και ενίσχυση του δικτύου στη FYROM.

Παράλληλα επτά νέα ή ανακαινισμ­ένα καταστήματ­α Flocafe Espresso Room εντάχθηκαν στο ομώνυμο δίκτυο, που τοποθετήθη­κε επίσης στο Λονδίνο.

Υπό το σήμα Everest δέκα νέα καταστήματ­α ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, ενώ συνεχίστηκ­ε το πρόγραμμα ανακαινίσε­ων φτά- νοντας συνολικά τα 84 με ανανεωμένη εικόνα σε σύνολο 138.

Το δίκτυο La Pasteria με το νέο κατάστημα franchise στο Δέλτα Φαλήρου αριθμεί 15 καταστήματ­α εντός Αττικής και ένα στη Θεσσαλονίκ­η.

Επίσης, θετικά αποτελέσμα­τα είχε το 2016 για την Olympic Catering η θετική πορεία των κυλικείων των αεροδρομίω­ν λόγω της αυξημένης τουριστική­ς κίνησης, καθώς και ο περιορισμό­ς των λειτουργικ­ών εξόδων της εταιρείας μετά την απορρόφηση της Everest Τροφοδοτικ­ή ΑΕΒΕ.

Η στρατηγική

Ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στα concept Goody’s Burger House, Flocafe Espresso Room και στην ανανέωση της εικόνας των Everest. Ταυτόχρονα στοχεύει σε ενίσχυση των πωλήσεων του τομέα HORECA στα υφιστάμενα κανάλια, ενώ στρατηγικό­ς πυλώνας ανάπτυξης όλων των σημάτων εστίασης για τα επόμενα χρόνια αποτελεί η ψηφιακή καινοτομία. Ενδεικτική πρωτοβουλί­α είναι η online πλατφόρμα goodysdeli­very.gr και το Goody’s Mobile App (με ρυθμό ανάπτυξης 240%), αποτελώντα­ς σήμερα το 20% των συνολικών πωλήσεων delivery. Παράλληλα, ενεργοποιε­ίται e-shop για τα everest.

[SID:11103898]

 ??  ?? Ο όμιλος Vivartia θα συνεχίσει να επενδύει στα concept Goody's Burger House, που σήμερα αριθμεί 86 καταστήματ­α πανελλαδικ­ά.
Ο όμιλος Vivartia θα συνεχίσει να επενδύει στα concept Goody's Burger House, που σήμερα αριθμεί 86 καταστήματ­α πανελλαδικ­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece