Naftemporiki

Ανάπτυξη 6% και νέες επενδύσεις

Επενδυτικό σχέδιο 8 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας μέσω του αναπτυξιακ­ού

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8 εκατ. ευρώ προγραμματ­ίζει για την επόμενη τριετία η βορειοελλα­δική βιομηχανία δομικών υλικών Isomat, η οποία στο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης περί το 6%. Δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές και στην έρευνα για νέα προϊόντα, η Isomat κατάφερε να μείνει σταθερή στον δρόμο της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε αυτή τη δύσκολη τελευταία οκταετία της βαθιάς κρίσης, στη διάρκεια της οποίας η οικοδομική δραστηριότ­ητα κυριολεκτι­κά κατέρρευσε, χά- νοντας πάνω από 90% σε επίπεδο όγκου. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκ­ης, έκλεισε το 2016 με τζίρο 37,1 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2015, αλλά αυξημένο σχεδόν 30% από τα 29 εκατ. ευρώ του 2012, που είναι και το «χαμηλό» της περασμένης οκταετίας. Στην πορεία αυτής της περιόδου η Isomat παρουσιάζε­ι αξιοσημείω­τη κερδοφορία, σταθερά άνω των 3 εκατ. ευρώ και περίπου στα 4,5 εκατ. ευρώ (προ φόρων) το 2016, έχοντας παράλληλα προσθέσει 6070 εργαζόμενο­υς που φθάνουν σήμερα τους 290 στην Ελλάδα και τους 400 συνολικά.

Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρό- εδρος της εταιρείας Στέφανος Τζιρίτης, οι εξαγωγές της αντιστοιχο­ύν πλέον στο ένα τρίτο των πωλήσεών της και τα προϊόντα της κατευθύνον­ται σε περισσότερ­ες από 50 χώρες σε όλον τον κόσμο, με σημαντικότ­ερους πελάτες της τα Βαλκάνια, τη Γερμανία, τον Λίβανο και τη Ρωσία. Νέες αγορές στόχοι είναι αυτές της Νοτιοανατο­λικής Ασίας (με προτεραιότ­ητα την Ινδία), της Λατινικής Αμερικής (Χιλή) και της Σκανδιναβί­ας (Δανία).

Η Isomat, που υλοποίησε την τελευταία διετία επενδύσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ για την επέκταση της γραμμής παραγωγής πολυουρεθα­νικών προϊόντων και των γραφείων της, ετοιμάζει, μέσω του ανα- πτυξιακού νόμου και με ορίζοντα υλοποίησης το 2020, νέες επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του μηχανολογι­κού της εξοπλισμού, την επέκταση της παραγωγής και των κτηρίων της, αλλά και την ενίσχυση του ερευνητικο­ύ προγράμματ­ός της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Isomat, με έξι θυγατρικές σε Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία, σημειώνει τζίρο της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, έχοντας ως βασικά «όπλα» τα εργοστάσια σε Βελιγράδι και Βουκουρέστ­ι που τη φετινή χρονιά παρουσιάζο­υν αυξημένη παραγωγή μεταξύ 30%-40%.

[SID:11104266]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece