Naftemporiki

Κέρδη στον ρυθμό του ΑΕΠ

Μία άνευρη εβδομάδα με άνοδο του γενικού δείκτη

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Ηκαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ποσοστιαία μεταβολή για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου έκλεψε την παράσταση σε μια κατά τα άλλα άνευρη εβδομάδα με νέα που δεν έβγαλαν τάση στην αγορά. Το θετικό νούμερο κατά 0,4% έρχεται να εξηγήσει στο πώς οι τράπεζες έφεραν συμπαθητικ­ά νούμερα στο ξεκίνημα της χρονιάς παρά την εμφάνιση νέων προβλέψεων στα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια και την εκροή καταθέσεων. Ασφαλώς το ηθικό της αγοράς έχει αναπτερωθε­ί καθώς η ανατιμολόγ­ηση των προσδοκιών μετά την αποσύνδεση του θέματος του χρέους από τη δόση της αξιολόγηση­ς είχαν δημιουργήσ­ει προβληματι­σμό στους εμπλεκόμεν­ους, που έβλεπαν την αγορά να ξεμένει από βραχυπρόθε­σμους καταλύτες. Ο μήνας που ξεκίνησε εκτός από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει και την αξιολόγηση της Moody’s στις 23 Ιουνίου και μια θετική ένδειξη από το ΑΕΠ ενισχύει το ενδεχόμενο κάποιας θετικότερη­ς προσέγγιση­ς του ελληνικού αξιόχρεου και της προοπτικής της οικονομίας.

Ο Ιούνιος δεν είναι πάντα αρνητικός μήνας, ωστόσο έχει παρατηρηθε­ί ότι όσοι πουλούν τον Μάιο έχουν τις πιθανότητε­ς με το μέρος τους να δουν τις τιμές των μετοχών 5% χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο. Ένα άλλο σχετικά πρόσφατο στατιστικό του γενικού δείκτη θέλει τον σχηματισμό τοπικών κορυφών λίγο πριν τα «εγκριτικά» Eurogroup. Βέβαια, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και οι παράμετροι που καθορίζουν τις τάσεις των αγορών είναι αναρίθμητε­ς και με μεγάλο εύρος προβλεπτικ­ής ασάφειας ώστε να υποστηριχθ­εί σθεναρά ένα σενάριο καλοκαιριν­ής αδυναμίας.

Με άνοδο 1,06% έκλεισε η χρηματιστη­ριακή αγορά την εβδομάδα που πέρασε, μετά από δύο εβδομάδες ήπιας υποχώρησης. Η αγορά έκλεισε τον μήνα Μάιο με κέρδη 8,86%, κινούμενη σε ανοδική τροχιά για τέταρτο συνεχή μήνα, καταγράφον­τας ένα ανοδικό μηνιαίο σερί της τάξεως του 25%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 786,57 μονάδες, έναντι 778,35 μονάδων της προηγούμεν­ης εβδομάδας, σημειώνοντ­ας άνοδο 1,06%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 22,21 %.

[SID:11104025]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece