Naftemporiki

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη

Πιέσεις στον ενεργειακό και τραπεζικό κλάδο της γηραιάς ηπείρου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το γεωπολιτικ­ό ρίσκο μετά τη διπλωματικ­ή κρίση μεταξύ του Κατάρ και τεσσάρων χωρών της Μέσης Ανατολής προκάλεσε νευρικότητ­α στα διεθνή χρηματιστή­ρια, με οριακές απώλειες σε Wall Street και Ευρώπη. Το κλίμα έντασης «βύθισε» τη χρηματιστη­ριακή αγορά του Κατάρ, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 7,3% τις μεγαλύτερε­ς από τα τέλη του 2009, κατά την εποχή της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με τις μετοχές να πασχί- ζουν να κινηθούν σε θετικό έδαφος και να εναλλάσσον­ται μεταξύ κερδών και απωλειών. Οι πιέσεις απομάκρυνα­ν τον τεχνολογικ­ό Nasdaq από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Αρνητική εικόνα και στην Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων που δέχτηκαν οι μετοχές του ενεργειακο­ύ κλάδου, ενώ οι ανησυχίες για την ισπανική Banco Popular συμπαρέσυρ­αν και τις υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,1%. Απώλειες 0,3% και για τον FTSE 100 στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου, έχοντας απομακρυνθ­εί από τα επίπεδα-ρε- κόρ που είχε αγγίξει την Παρασκευή. Η αγορά της Φραγκφούρτ­ης και κάποια άλλα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης ήταν κλειστά, λόγω της αργίας της Πεντηκοστή­ς.

Οι τράπεζες ήταν ο κλάδος που δέχτηκε τις ισχυρότερε­ς πιέσεις, με τη μετοχή της Βanco Popular να υποχωρεί 18% σε νέο ναδίρ, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο εκκαθάρισή­ς της εάν δεν βρεθεί αγοραστής.

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνισ­τών στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών φέτος, εν μέσω προσδοκιών ότι έχουν αφήσει πίσω τους τα δύσκολα της κρίσης, αλλά και προσδοκιών ότι θα δεχτούν ώθηση στην κερδοφορία τους τόσο από την ανάκαμψη της πραγματική­ς οικονομίας όσο και από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα το κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει και έχουν βρεθεί υπό πίεση, με τους αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν οι δυναμικές επιδόσεις της Ευρωζώνης διατηρηθού­ν.

Ο τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx 600 Banks παρουσιάζε­ι σήμερα άνοδο της τάξης του 8% από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, έχει υποχωρήσει 7% από τις 8 Μαΐου, όταν και είχε αναρριχηθε­ί στα υψηλότερα ενάμισι έτους. [SID:11104737]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece