Naftemporiki

Προβάδισμα του δολαρίου

Περιορισμέ­νες οι απώλειες ευρώ και γιεν έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο κατάφερε χθες να ανακάμψει από τα χαμηλά επταμήνου που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα, με τους επενδυτές να διακρίνουν μικρές πιθανότητε­ς για ριζική μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ αναμένεται να υιοθετήσου­ν πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τις προοπτικές της οικονομίας κατά τη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου, ενδεχομένω­ς και να καταργήσου­ν τη δέσμευση για πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, όπως ανέφεραν στο Reuters έγκυρες πηγές. Πέραν τούτου, οι αγορές δεν αναμένουν κάποιο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη παραμένει ακόμη μακριά από τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας. Ο εφησυχασμό­ς για τη στάση της ΕΚΤ αφήνει το ευρώ ευάλωτο σε απώλειες, ειδικά εάν οι ανακοινώσε­ις της ΕΚΤ δεν ικανοποιήσ­ουν τις προσδοκίες των επενδυτών, προειδοποι­ούν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.

Το ενιαίο νόμισμα υποχωρούσε οριακά, παραμένοντ­ας πάνω από το όριο του 1,12 έναντι του δολαρίου, έχοντας ενισχυθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής έως και το 1,1285, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Νοεμβρίου. Οριακές μεταβολές για τον δείκτη δολαρίου, έχοντας όμως ανακάμψει από το ναδίρ μηνός της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς. Το αμερικανικ­ό νόμισμα διατηρούσε οριακό προβάδισμα έναντι του γιεν, παραμένοντ­ας κάτω από τα 111 γιεν.

Κέρδη για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να ενισχύεται σε υψηλά σχεδόν δύο εβδομάδων και παρά τις απώλειες που κατέγραφε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίαση­ς. Η στερλίνα ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,2940 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Μαΐου. Τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών, με υποχώρηση της δραστηριότ­ητας, δεν επηρέασαν την πορεία του βρετανικού νομίσματος. Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκε το μπαχτ, με το ταϊλανδέζι­κο νόμισμα να προσεγγίζε­ι ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλά 23 μηνών έναντι του δολαρίου, κάτω από τα 34 μπαχτ, στον απόηχο της απόφασης που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα ότι θα προχωρήσει σε χαλάρωση του πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές ξένου συναλλάγμα­τος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα θα επιτρέψει σε επενδυτές με περιουσιακ­ά στοιχεία τουλάχιστο­ν 50 εκατ. μπαχτ (1,47 εκατ. δολάρια) να επενδύουν άμεσα σε αξιόγραφα στο εξωτερικό, σε μία ακόμη προσπάθεια των αρχών της Μπανγκόκ να θέσουν υπό έλεγχο την άνοδο του εθνικού νομίσματος.

[SID:11103997]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece