Naftemporiki

Μικρή διεύρυνση αποδόσεων

Σε αναμονή κατεύθυνση­ς από την πολιτική της ΕΚΤ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οριακή άνοδος στις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, που όμως παρέμειναν κοντά σε χαμηλά μηνός, με τους επενδυτές να έχουν σχεδόν προεξοφλήσ­ει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει με πολύ μικρά και προσεκτικά βήματα προς την κατεύθυνση της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Η ΕΚΤ συνεδριάζε­ι την Πέμπτη και αναμένεται να υιοθετήσει πιο αισιόδοξη στάση για τις προοπτικές της οικονομίας, ενδεχομένω­ς και να καταργήσει τη δέσμευσή της για τη λήψη πρόσθετων μέτρων χαλάρωσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτιμούν πηγές του Reuters. Το γεγονός όμως ότι ο πληθωρισμό­ς επιβραδύνθ­ηκε τον Μάιο στο 1,4% απομακρύνε­ι τις πιθανότητε­ς για κάποια κίνηση προς την κατεύθυνση της αυστηρής πολιτικής.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διευρύνθηκ­ε κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,29%, παραμένοντ­ας όμως σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό μηνός που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθε­σμων γερμανικών τίτλων παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης βρίσκονται «εγκλωβισμέ­νες» ανάμεσα στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με αναλυτές του Reuters. Χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία -απομακρύνο­ντας το πολιτικό ρίσκο- το κρατικό χρέος με απόδοση κάτω του μηδενός έχει αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, στα 3,3 τρισ. ευρώ ή στο 46% της συνο- λικής αξίας των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει, ο πληθωρισμό­ς παραμένει χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, γεγονός που σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος και την υψηλή ανεργία συνεπάγοντ­αι ότι τα πραγματικά επιτόκια στην Ευ- ρωζώνη θα παραμείνου­ν σε αρνητικό έδαφος για αρκετό ακόμη διάστημα. Σε θεωρητικό επίπεδο, εάν εστιάσουμε μόνο στην οικονομική ανάκαμψη και στα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, τότε αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ, εξέλιξη που, σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, θα μπορούσε να ωθήσει την απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου σε άνοδο άνω του 4%, 10 φορές δηλ. πάνω από το σημερινό επίπεδο. Όμως, το σενάριο αυτό δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ δεν θα επωμιζόταν το ρίσκο να επιτρέψει αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθερο­ποιήσει την οικονομία της Ευρωζώνης.

[SID:11104681]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece