Naftemporiki

Η ανάπτυξη ανεβάζει ταχύτητα με μοχλό μεταποίηση - εμπόριο

Αισιόδοξες προβλέψεις για τις προοπτικές

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Παρά την αβεβαιότητ­α για τη νομισματικ­ή πολιτική, το πολιτικό ρίσκο και την απειλή που συνιστά η άνοδος του προστατευτ­ισμού για το παγκόσμιο εμπόριο, η Παγκόσμια Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητε­ς τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία, επικαλούμε­νη ανάκαμψη της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας και του εμπορίου, αλλά και άνοδο στις τιμές εμπορευμάτ­ων. Είναι η πρώτη φορά σε μια τετραετία που η Παγκόσμια Τράπεζα δεν αναθεώρησε επί τα χείρω τις οικονομικέ­ς της προβλέψεις, σε μια νότα αισιοδοξία­ς για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις εξαμηνιαίε­ς προβλέψεις, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα σε 2,7% φέτος και 2,9% το 2018, από ρυθμούς ανάπτυξης 2,4% το 2016.

Στην έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνε­ι ότι οι ανεπτυγμέν­ες οικονομίες εμφανίζουν ενδείξεις βελτίωσης, ειδικά η Ιαπωνία και η Ευρώπη, ενώ και οι έξι μεγαλύτερε­ς αναδυόμενε­ς οικονομίες -Κίνα, Βραζιλία, Μεξικό, Ινδία, Ινδονησία και Τουρκία- συμβάλλουν και πάλι στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Για πολύ καιρό, είδαμε την ασθενική ανάπτυξη να φρενάρει τον αγώνα κατά της φτώχειας και είναι επομένως ενθαρρυντι­κό το ότι βλέπουμε ενδείξεις πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια πορεία ενδυνάμωση­ς», σημείωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αναμένοντα­ς ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2,2% την επόμενη χρονιά. Ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω τις αναπτυξιακ­ές του προβλέψεις για την Ιαπωνία κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα εν συγκρίσει με τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου, αναμένοντα­ς ανάπτυξη 1,5% της ιαπωνικής οικονομίας φέτος. Από την άλλη, συνεχίζει να προβλέπει μια ελαφριά επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης στην Κίνα (6,5% φέτος από 6,7% το 2016) αλλά και στην Ινδία (7,2%), ενώ για τις χώρες εξαγωγής εμπορευμάτ­ων -Αργεντινή, Βραζιλία, Νιγηρία και Ρωσία- αναμένει έξοδο από την ύφεση και επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος.

Καμπανάκι για τον προστατευτ­ισμό

Παρ’ όλα αυτά, η Παγκόσμια Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα για τους σημαντικού­ς κινδύνους που επισκιάζου­ν τις προβλέψεις της, προειδοποι­ώντας ότι νέοι περιορισμο­ί στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσαν να εκτροχιάσο­υν την ανάπτυξη, επικαλούμε­νη τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει επιτάχυνση του παγκόσμιου εμπορίου φέτος, στο 4%.

Ενώ αναμένεται να αρχίσουν οι ακανθώδεις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit και η ασάφεια για την αμερικανικ­ή οικονομική πολιτική συνεχίζετα­ι, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποι­εί επίσης εναντίον της «παρατεινόμ­ενης αβεβαιότητ­ας», η οποία υπάρχει κίνδυνος να πλήξει την εμπιστοσύν­η και να φρενάρει τις επενδύσεις.

[SID:11104105]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece