Naftemporiki

Τα κρατικά ταμεία αγοράζουν ακίνητα

Στροφή από τη Βρετανία στη Γερμανία

-

Την έκθεσή τους στον κλάδο των ακινήτων, την ώρα που μειώνουν τις τοποθετήσε­ις τους στα ομόλογα -καθώς προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις- αυξάνουν τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, καθώς επιδιώκουν καλύτερα κέρδη, όπως προκύπτει από μελέτη της εταιρείας διαχείριση­ς ενεργητικο­ύ Invesco. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία θεωρούν τη Βρετανία λιγότερο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό εξαιτίας του Brexit, ενώ ενισχύεται η ελκυστικότ­ητα της Γερμανίας.

Όπως διαπιστώνε­ι η ετήσια μελέτη -στην οποία συμμετείχα­ν 97 κρατικά επενδυτικά ταμεία, αλλά και κρατικά συνταξιοδο­τικά ταμεία και κεντρικές τράπεζες, με συνολικό ενεργητικό αξίας που υπερβαίνει τα 12 τρισ. δολάριατα ταμεία δεν εκπλήρωσαν πέρυσι τον στόχο για κέρδη κατά μέσο όρο 2%. Παράλληλα, οι κυβερνήσει­ς συνεισφέρο­υν λιγότερο στα ταμεία -κατά μέσο όρο στο 5% του υπό διαχείριση ενεργητικο­ύ το 2017, από 8% το 2015. Και αυτό αναγκάζει τους επενδυτές να αναζητήσου­ν ενεργητικό υψηλότερων αποδόσεων, όπως την αγορά εμπορικών και επαγγελματ­ικών ακινήτων.

Προτίμηση σε Β. Αμερική και Δ. Ευρώπη

Περισσότερ­α από τα δύο τρίτα των κρατικών ταμείων ήταν overweight το 2016 για την παγκόσμια κτηματομεσ­ιτική αγορά, με ιδιαίτερη προτίμηση προς αγορές που θεωρούνται ασφαλή «καταφύγια», όπως η Βόρειος Αμερική και η Δυ- τική Ευρώπη. Παρατηρείτ­αι επίσης αύξηση της έκθεσης των κρατικών ταμείων προς την αγορά στέγης. Το ενδιαφέρον προς το real estate οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η πρόσβαση σε ενεργητικό περιορισμέ­νης ρευστότητα­ς, όπως υποδομές και private equity, παραμένει δύσκολη.

Στον αντίποδα, η έκθεση σημειώνει τις ανησυχίες των κρατικών ταμείων λόγω Brexit, με ορισμένα ταμεία με συμφέροντα στην Ε.Ε. να αμφισβητού­ν το μέλλον της Βρετανίας ως «επενδυτικο­ύ κόμβου» για την Ευρώπη μετά την απόφαση για αποχώρηση. Ως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αναφέρεται το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όπου το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ απέκτησε το 2012 μερίδιο 20%. Το Κατάρ είχε ανακοινώσε­ι τον Μάρτιο σχέδια για πρόσθετη επένδυση 5 δισ. στερλινών στη Βρετανία μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, σε μία ψήφο εμπιστοσύν­ης υπέρ της Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή. Τα υπόλοιπα όμως κρατικά ταμεία θεωρούν λιγότερο ελκυστική την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη βαθμολογία της να υποχωρεί από 7,6 το 2015 στο 5,5 φέτος. Στον αντίποδα, η ελκυστικότ­ητα της Γερμανίας αυξήθηκε από 7% το 2015 στο 7,8 το 2017.

Γενικότερα, παράγοντες όπως οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία, η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς και η μεταβλητότ­ητα στις τιμές εμπορευμάτ­ων διαδραματί­ζουν μείζονα ρόλο στις επενδυτικέ­ς αποφάσεις των ταμείων. [SID:11104210]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece