Naftemporiki

Αρνητικές αποδόσεις για το 46% των ομολόγων

Αιτίες το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ και η εκλογή Μακρόν

-

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους ανήλθε το σύνολο των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης με αρνητικές αποδόσεις, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, ενώ η εκλογή Μακρόν στη Γαλλία απομάκρυνε το πολιτικό ρίσκο.

Σχεδόν το ήμισυ (ποσοστό 46%) του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, συνολικής αξίας άνω των 7 τρισ. ευρώ (8 τρισ. δολάρια), είχε στα τέλη Μαΐου αποδόσεις κάτω του μηδενός, όπως προκύπτει από στοιχεία της Tradeweb. Όπως επισημαίνο­υν αναλυτές, η ψήφος των Γάλλων υπέρ του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου συνέβαλε στην υποχώρηση των βραχυπρόθε­σμων γαλλικών τίτλων. Παράλληλα, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιασθεί να προχωρήσει σε μείωση των μηνιαίων αγορών, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανεβάζει ταχύτητα, διατηρεί τις καθοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Εκ του συνολικού κρατικού χρέους αξίας περίπου 7,3 τρισ. ευρώ, ομόλογα αξίας 3,3 τρισ. ευρώ είχαν απόδοση κάτω του μηδενός τον προηγούμεν­ο μήνα, με βάση τα στοιχεία της Tradeweb. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό επί του συνολικού κρατικού χρέους έχει αυξηθεί στο 46% από 44% του Απριλίου.

Από τα στοιχεία της Tradeweb προκύπτει ότι σχεδόν το 27% των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχει απόδοση χαμηλότερη από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ (-0,4%), επίσης το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο. Για παράδειγμα, η απόδοση του γερμανικού διετούς (Schatz) κυμαίνεται γύρω από το -0,71%, πιο χαμηλά από το καταθετικό επιτόκιο -0,4% της ΕΚΤ.

[SID:11104277]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece